Drygt en halv miljon i skuld – nu portas AFC

Med obetalda hyror och lite mer än en halv miljon kronor i skulder till kommunen har AFC Eskilstuna hamnat i en mardrömssits. Hela verksamheten stängs nu av från alla kommunens anläggningar. "Någonstans måste vi som kommun sätta stopp", säger Mattias Albers som är områdeschef för arenor- och friluftsliv.

Hela AFC:s verksamhet stängs av från Tunavallen och alla andra kommunala anläggningar. På bilden Leo Lif.

Hela AFC:s verksamhet stängs av från Tunavallen och alla andra kommunala anläggningar. På bilden Leo Lif.

Foto: Bildbyrån/EK

Eskilstuna2024-05-24 10:25

AFC har under flera år kämpat med ekonomiska bekymmer men har sedan årsskiftet räddats av det danska företaget och samarbetspartnern J.C.R. Holding som klivit in som minoritetsägare i Athletic Eskilstuna AB.

För en månad sedan upprättade AFC en krisplan om hur klubben ska undvika konkurs men enligt uppgifter till tidningen är det fortsatt ansträngt i AFC och nyligen gick avtalet ut med klubbchefen José Franco som nu lämnat.

Under fredagen kom nästa smäll.

AFC är utkastat från Tunavallen och alla andra kommunala anläggningar eftersom de inte betalat hyran, något som klubbens ordförande Tommy Sundholm bekräftar.

– Det stämmer. Vi sitter i förhandlingar med nya investerare och väntar på ett formellt kontrakt som förmodligen kommer på måndag, och vi tycker väl att de kunde väntat tills dess, säger han och fortsätter:

– Vi har erbjudit en stor delbetalning också, men kommunen avböjer trots att vi gjort det.

Från kommunens håll är det ett svar som känns igen. 

– Det har varit många möten och samtal med föreningen sedan i höstas. Vi har kommit överens om en avbetalningsplan, som de inte har följt. De har också fått anstånd flera gånger mot löfte att ”det löser sig nästa vecka” men det har heller inte följts, skriver Mattias Albers som är områdeschef för arenor- och friluftsliv i ett meddelande till tidningen.

Han förklarar också att AFC inte betalat en ordinarie faktura sedan oktober – och skulden bara växer. 

I dagsläget uppgår den obetalda summan till 533 345 kronor vilket nu fått till följd att all verksamhet i klubben är stoppad på kommunens anläggningar.

– Naturligtvis är det tråkigt att behöva ta till de här åtgärderna, men någonstans måste vi som kommun även sätta stopp när man inte följer de överenskommelser och åtaganden man som förening har. Vi har haft en ständig dialog med styrelsen för att komma till lösningar, men överenskommelser måste ju följas av båda parter. 

I serien har AFC nu två bortamatcher i rad på schemat men om klubben inte börjar betala och följa avbetalningsplanen samt påvisa att de kan fortsätta betala för de fakturor som ännu inte förfallit är mötet på Tunavallen den 9 juni mot Karlbergs BK i fara. 

Under söndagen spelar AFC borta mot IFK Stocksund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!