Vi har i flera artiklar under de senaste åren skrivit om Fröslunda IP och ett eventuellt konstgräs där. När Socialdemokraterna under förra veckan presenterade majoritetens idrottssatsningar för nästa år stod det klart att Balsta får en konstgräsplan. Men Fröslunda IP nämndes inte.
– Jag vill inte peka ut vissa delar redan nu men en del insatser är ju redan gjorda på Fröslunda IP under det här året, sa S-toppen Marie Svensson då till tidningen.
Insatserna består av belysning och en kiosk.
I går publicerade vi en text där det nyblivna division två-fotbollslaget Syrianska Eskilstunas ordförande Fredrik Krait var besviken över att det nu verkade dröja till 2029 innan deras hemvist får konstgräs.
– Jag tycker det är sorgligt bara att man skjuter på det utan att egentligen ha några svar på varför. Alla löften som man kommer med bäddar bara för en besvikelse gång på gång och de kommer nog att få enorma trovärdighetsproblem framöver i området. Jag har tidigare sagt det och säger det igen ... jag börjar ge upp hoppet och jag tror många med mig gör det, sa Krait.
Men nu ser det trots allt ut som om Fredriks Syrianska och övriga som huserar på idrottsplatsen kan jubla.
– Vi (Moderaterna och Socialdemokraterna) pratade om att ha ett paket för Balsta, Fröslunda och Gustavsborg och det ska ske under den här mandatperioden. Till nästa år hinner vi inte men 2026 räknar vi med att det ska bli klart. Så fem år? Nej, aldrig, det finns inte på världskartan, säger Eskilstunamoderaternas toppnamn Jari Puustinen och fortsätter:
– Det har blivit en långbänk kring Fröslunda IP. Det är för fan pinsamt.
Kan du lova att konstgräsplanen står klar 2026?
– Målsättningen är 2026, ja.
Men du kan inte lova?
– Jag har ju inte grävt med grävskopan där, det är ju det som är grejen.
Men om Puustinens ord blir verklighet har Eskilstuna två nya konstgräs som ska kunna användas redan om drygt ett år.
– Fröslunda IP har blivit misshandlad om man nu använder det ordet under ganska många år. De har blivit lovade både det ena och andra från alla möjliga håll. Det var därför vi sa att "nu måste det hända någonting", säger Jari Puustinen.
Gustavsborg ska få faciliteter i form av exempelvis toaletter, något som Hällbybrunns IF önskat länge.
– Det här är små satsningar men stora investeringar för fotbollen och ungdomarna. Sen skulle vi också titta på Årby och Ekängen och vad vi kan göra där.
Vad kostar det att anlägga konstgräsplanerna?
– Det kommer kosta en slant men sen ska vi också se helheten i och med att det skapar bättre förutsättningar både för föreningar och att fler ska kunna spela fotboll, vi bor ju trots allt i Norden. I sammanhanget är det inga stora pengar, säger Jari Puustinen.
– Samtidigt har vi som majoritet satt ett mål om att öka antalet ungdomar i föreningslivet och då måste vi skapa förutsättningar, annars blir det bara tomma ord.
Puustinen säger också att det blir mycket lättare för kommunen när det gäller drift och hantering av konstgräsplanerna.
– Man behöver inte klippa till exempel. Sen ska vi även se över driften av idrottsplatserna i stan. Ska man låta föreningarna själva drifta mot att de får ett stöd? Så har ju exempelvis Hällby det. Det innebär att de kan göra egna upphandlingar och fixa mycket saker själva till en helt annan kostnad och snabbare process misstänker jag. De som vill drifta själva ska vi lägga ut det på, det gynnar alla.
På Fröslunda IP, där även omklädningsrummen ingår i paketet, ska den ena gräsplanen vara kvar och på den andra intill är tanken att konstgräset ska läggas.