Mjölkbönder i Eskilstuna kritiska till att kommunen väljer Skånemejerier – igen

Ett tiotal mjölkbönder samlades utanför stadshuset i Eskilstuna på måndagen för att protestera mot kommunens beslut att åter välja Skånemejerier som leverantör till de kommunala köken. Detta trots att majoriteten av kommunens bönder är anslutna till Arla. – Det är ett hån mot oss, säger mjölkbonden Ebba Karlsson.

Bönderna kommer att betala sina miljöavgifter men under måndagen rev de sönder räkningarna i en symbolisk protest mot att kommunen inte väljer deras Arla-mjölk.

Bönderna kommer att betala sina miljöavgifter men under måndagen rev de sönder räkningarna i en symbolisk protest mot att kommunen inte väljer deras Arla-mjölk.

Foto:

Eskilstuna2017-03-05 18:00

Upphandlingen av mejeriprodukter till de kommunala köken för de två kommande åren blev färdig i slutet på förra året och precis som tidigare blev det alltså Skånemejerier som vann.

– Vill man vara en miljökommun så borde man inte välja så långa transporter utan i stället stötta de lokala mjölkproducenterna, säger Karl-Arne Larsson, mjölkbonde i Västermo.

Han är en av medlemmarna i föreningen Mjölk 9,5, som bildades av flera lantbrukare i kommunen för två år sedan när mjölkpriset var rekordlågt, och som samlades utanför stadshuset på måndagsförmiddagen. Med sig hade de varsin räkning på den årliga miljöavgiften som de enligt lag måste betala för kommunens miljötillsyn. Den rev de sönder i en symbolisk protest mot kommunens beslut att köpa mejeriprodukter från ett mejeri närmare 60 mil bort i stället för Arlas mejeri i Kallhäll.

– De tar betalt för kontrollen men köper inte våra produkter. Alla 22 mjölkgårdar i Eskilstuna är Arla-gårdar. En riktig tankevurpa, säger mjölkbonden Per-Ola Lisjö.

Föreningen Mjölk 9,5 har under de senaste åren haft kontakt med lokala politiker för att lyfta frågan och signalerna har varit positiva.

– Det har känts som att de har lyssnat på oss men nu har de kört över oss, säger mjölkbonden Peter Hildebrand som också deltog i måndagens protest.

Arne Jonsson, gruppledare för Centerpartiet i Eskilstuna och ordförande i kommunens landsbygdsråd, är en av de som föreningen pratat med och han förstår att mjölkbönderna är besvikna.

– Jag är lika ledsen jag. Men tyvärr var Arlas anbud flera miljoner dyrare. Så en del av besvikelsen borde de faktiskt rikta mot sin egen organisation som inte la ett konkurrenskraftigt pris, säger Arne Jonsson men tillägger att reglerna vid offentlig upphandling inte är helt oproblematiska.

– Lagen är ju till för att det ska bli en rättvis konkurrens. En liten grönsaksodlare i Italien ska ha samma möjligheter som en i Borsökna så tanken är ju god men lagen kan bli sin egen fiende i sådana här fall, säger han.

Eskilstuna kommun upphandlade nyligen en lokalproducerad korv till de offentliga köken men eftersom Arla inte har något lokalt mejeri är det svår att propsa på lokalproducerat i upphandlingskraven, menar Arne Jonsson. Det skulle kräva att kommunen var mer utmanande vid upphandlingar, menar han.

Vad kan du göra för att ni ska bli mer utmanande då?

– Det är möjligt att man skulle kunna ge direktiv om att undersöka saken. Andra kommuner har provat och ibland funkar det, tills någon överklagar, säger han.

Medlemmarna i Mjölk 9,5 menar att kommunen skulle kunna ställa krav om de bara ville.

– Det handlar om att visa att de stöttar det lokala. Det skulle ge oss en framtidstro. Att barnen kan ta över en dag, säger mjölkbonden Ebba Karlsson.

‒Det ger ju så mycket mervärde med en mjölkproduktion i Eskilstuna som skatteintäkter, sysselsättning och öppna landskap, säger Per-Ola Lisjö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!