P4 Sörmland har under veckan rapporterat om barn mellan 11 och 13 år som springer ärenden och hjälper kriminella i Eskilstuna.
Enligt polisen kan kriminella i Eskilstuna delas upp i flera skikt. De som har mest makt och är högst upp i den kriminella hierarkin syns sällan till av polisen, men under dem finns de organiserat kriminella som är synligare i Eskilstunas gatubild.
– De har ett inflytande och har skapat sig det genom skrämselkapital och våldskapital. För de vill ha sin marknad där de säljer narkotika i fred, säger Thomas Bergqvist.
Och det är här barnen, de kriminellas hantlangare, kommer in i bilden. En etablerad knarklangare gör inte upp affärer och levererar narkotikan samtidigt eller på samma plats. De tar beställningen på ett ställe och ser sedan till att den som köpt kan hämta sina varor eller få dem levererade till sig. Och det har hänt att polisen har hittat knarkgömmor där narkotikan förvarats i väntan på att överlåtas.
– Så vem är det som hämtar och förvarar narkotikan? Det är inte de själva för de är över 15 år och straffmyndiga. De kan då använda folk som är under 15 i stället, säger Thomas Bergqvist.
Enligt Thomas Bergqvist behövs det inte mycket för att de yngre ska lockas in i kriminalitet. Att bli bekräftad eller att bli bjuden på mat när man är hungrig kan räcka.
– Det finns hela tiden någon typ av förbindelse som kriminella kan utnyttja. Det kan handla om skuld eller att man förväntar sig gentjänster. Exempelvis genom att bjuda på pizza, sen blir det den unges tur att vara schysst tillbaka.
Men det är inte bara narkotikaärenden som barnen går. Det kan också röra sig om att avleda polisens uppmärksamhet från de kriminellas förehavanden.
– Man kan tala om för yngre att göra något på en annan plats och locka polisens uppmärksamhet dit, säger Thomas Bergqvist.
I vissa fall rör det sig också om att förvara vapen, enligt Thomas Bergqvist.
– Det man inte förstår är att man ser upp till någon som lever i kriminalitet. Man mår inte bra av att välja ett kriminellt liv. Det är en fruktansvärt dålig affär. Man kommer ha en osäker inkomst och det man lär sig och får erfarenheter av har man ingen nytta av om man ska söka ett lagligt jobb. Det är egoistiskt, säger Thomas Bergqvist.
Vi ska rannsaka oss själva och det här behöver vi bli bättre på. Har man en tendens att vara på väg in i organiserad kriminalitet då måste man försöka göra något åt det.
Om en person under 15 år blir misstänkt för ett brott går ärendet automatiskt till socialtjänsten. Men det är inte alltid polisen ser att barnen som hjälper de kriminella begår något brott. Däremot kan de se och förstå att barnen agerar på uppdrag av andra och anar polisen att ett barn är illa ute måste de göra en orosanmälan till socialtjänsten.
– Vi ska rannsaka oss själva och det här behöver vi bli bättre på. Har man en tendens att vara på väg in i organiserad kriminalitet då måste man försöka göra något åt det, säger Thomas Bergqvist.
Polisen arbetar tätt med socialförvaltningen, skolverksamheten och fritidsförvaltningen i Eskilstuna. Varje vecka är polisen på informationsmöte på stadshuset där de olika verksamheterna och förvaltningarna informerar varandra om läget. Samtidigt arbetar skolan, Ung fritid och socialförvaltningen tillsammans med polisen aktivt för att den så kallade svansen, de personer som riskerar att hamna i kriminalitet, ska välja skola och fritidsaktiviteter i stället för en kriminell bana.
– Ung fritid gör ett fantastiskt jobb med sin verksamhet. De är väl etablerade sedan lång tid och de är värda all beundran, säger Thomas Bergqvist.
I Eskilstuna har polisen klassat Fröslunda, Lagersberg och Skiftinge som tre utsatta områden. Det vill säga områden där kriminaliteten har en påverkan på området.
– Där det finns organiserat kriminella finns också de här förbindelselänkarna mellan de yngre och de kriminella. Det är inte superutbrett men det förekommer och det är illa nog, säger Thomas Bergqvist.