17 december fyllde fotbollstränaren Jocke Helgstrand 60 år men högtidsdagen blev inte riktigt som han tänkt sig. Dagen före Lucia opererades Jocke i Örebro efter att hela näthinnan i höger öga lossnat.
– Jag började se sämre och hade lite svarta prickar framför ögonen men trodde väl från början att det var ögoninflammation. Men sedan, när jag inte såg något alls, åkte jag och kollade det. Tror jag var uppe på sjukhuset på måndagen och opererades på onsdagen, berättar Helgstrand.
Efter operationen, som varade nästan två timmar, fick Jocke stanna kvar på sjukhuset i två dygn.
– Första veckan efter operationen gjorde det ont. Man får gas i ögonen och då måste man ligga på ena sidan så att gasen hamnar rätt, säger Helgstrand.
– Så man har gått i en dimma i stort sett. Jag har ingen syn på ögat nu och det kan ta tid innan den kommer tillbaka. Ögat kommer väl aldrig att bli riktigt bra igen, hur bra det blir vet man inte förrän det läkt ordentligt. Men jag får väl i alla fall räkna med att ha glasögon eller nånting.
Hur påverkas du i vardagen?
– Jag får inte köra bil förrän det blir bra och det kan ta upp till ett halvår i värsta fall. Ska jag titta på tv får jag sitta rätt så nära den för att se vad som händer och sker. Det är klart att det blir jobbigt när man inte ser ordentligt men det funkar och det finns de som har det värre. Och att tappa näthinnan kan väl vem som helst göra höll jag på att säga ... det är konstigt, ibland åker man på saker bara.
Vad beror det på att den lossnade?
– Det vet man inte men det kom rätt så snabbt. Vad jag förstår blir det massor av hål i ögat på något sätt som näthinnan åker in i så det är lite konstigt. De svarta prickarna hade jag haft en tid innan men då tänker man mest att det är trötta ögon, man drar ju aldrig till med att det är det värsta direkt. Hade jag åkt in redan första dagen kanske inte hela näthinnan varit borta och då hade det blivit en lite mindre operation. Ju längre tid man väntar ju svårare kan det vara att få det att läka.
Jocke tystnar och tittar på hustrun Pia Helgstrand innan han fortsätter:
– Jag brukar vara noga med att de andra ska åka och kolla direkt det är någonting så man får väl lära sig det själv också.
Fotnot: Ungefär 1 000-1 500 personer i Sverige drabbas av näthinneavlossning varje år.