Intresset för damfotboll växer både publik- och sponsormässigt. Men när det gäller just sponsring finns det riktlinjer som motverkar jämställdhetsarbetet inom idrotten. Det menar intresseorganisationen Elitfotboll dam, EFD.
I Skatteverkets riktlinjer kopplas nämligen sponsringen till marknadsvärdet. Eftersom damföreningar i Sverige ofta har ett lägre marknadsvärde än herrföreningar är det, enligt EFD, ett system som förstärker rådande strukturer inom idrotten, där damer och herrar behandlas olika.
– Om ett företag vill sponsra ett damlag och beloppet överstiger marknadsvärdet i föreningen så räknas det som bidrag och då blir det inte avdragsgillt. Riktlinjerna missgynnar alltså de företag som vill sponsra damidrott, säger Linda Wijkström generalsekreterare på EFD.
EFD har lyft frågan i Fotbollförbundet och båda organisationerna har tagit kontakt med företrädare för regeringen i hopp om att de ska se över bestämmelserna.
– Politikerna vill att vi ska jobba för en jämställd idrott då måste vi ha riktlinjer som gynnar det, säger Linda Wijkström.
Eskilstuna Uniteds ordförande Anna Linnakallio reagerade stark när hon fick höra om hur riktlinjerna ser ut.
– Vi har fått information om det här från EFD och det är förskräckligt. Vi är på 2000-talet och det är fortfarande sådana skillnader. Det är hemskt tråkigt. Jag hoppas det här blir en ögonöppnare för politikerna, säger hon.
Anna Linnakallio tycker att samarbetet med klubbens sponsorer fungerar bra i dag. Men de nuvarande skattereglerna begränsar klubben om de ska skriva avtal med nya sponsorer, säger hon.
– Det ska ju inte vara dyrare att sponsra oss, säger hon.
Sponsorfrågan har varit i ropet i Eskilstuna sedan det blev klart att herrlaget AFC United blir AFC Eskilstuna nästa år och att staden då får två allsvenska lag. Klubbarna ska snart ha ett möte med kommunen angående hur sponsorplatserna på Tunavallen ska fördelas.
– Vi får se vad det för med sig. Vi har fått signaler från våra sponsorer att de kommer att stödja oss med samma summor som tidigare år så det känns jätteskönt. Det viktigaste är att vi har resurser nog att bedriva en bra verksamhet, säger Anna Linnakallio.