Under den senaste tioårsperioden har flera grundskolor lagts ned i Eskilstuna på grund av sviktande elevunderlag. Nu är situationen den omvända. Antalet elever ökar och det är brist på skollokaler.
I gårdagens tidning berättade vi om nya Fristadsskolan som öppnar i höst i tillfälliga moduler på S:t Eskils skolgård. En lösning som kom till när behovet av en ny, central högstadieskola blev akut.
Förutom Fristadsskolan är det som ligger närmast i tid nu en utbyggnad av Skogsängsskolan. För ett år sedan uppfördes tillfälliga paviljonger med totalt fyra klassrum vid skolan. Redan i höst behövs ytterligare lokaler. Då förvandlas gamla Posten i Skogsängens centrum till klassrum för skolan femmor och sexor. Också det en tillfällig lösning.
‒Men vi planerar för en permanent tillbyggnad av Skogsängsskolan, säger Marie Wallin, som är lokalplanerare på barn- och utbildningsförvaltningen.
‒Det som krånglar till det är detaljplanen. Inom två år borde tillbyggnaden ändå kunna bli verklighet.
Nästa skolprojekt i pipelinen är en helt ny skola längs Tegelbruksgatan, intill Engelska skolan som har sina lokaler i gamla Nyforsskolan.
Tidigare betraktades de nya skollokalerna som en utbyggnad av Björktorpsskolan. Nu blir det i stället en egen, helt ny skolenhet som får namnet Forskaren eftersom den är byggs i kvarteret Forskaren. Skolan byggs i fyra våningar och kommer att ha plats för 425 elever i förskoleklass till årskurs sex.
‒En detaljplan för området träder i kraft andra kvartalet i år och vi räknar med att skolan kan startas upp inom två år, säger Marie Wallin.
Fyra till fem år framåt i tiden behövs två skolor – en med förskoleklass till årskurs sex och en högstadieskola – på Väster när den nya stadsdelen växer fram. Men här stöter kommunen på problem.
‒Det finns helt enkelt inga byggbara tomter som är lämpliga för en skola, säger Marie Wallin.
Blickarna har därför riktats över ån, mot Norr och Munktellområdet där nya bostäder också är på gång.
När det gäller högstadieskolan är har Slakthusområdet pekats ut som en tänkbar plats. Planen är att bevara en del befintliga byggnader för att behålla områdets karaktär, men det kommer också att krävas nya hus. Den nya högstadieskolan är tänkt att inrymma sex klasser i varje årskurs.
Mer svårlöst är att hitta en lämplig plats för en ny skola för de lägre klasserna.
‒En skola med förskoleklass till årskurs sex kräver mer friytor, och man måste planera så att barnen får en säker skolväg, säger Marie Wallin.
Trots att det börjar bli ont om tid finns ännu ingen utpekad plats. Situationen kompliceras ytterligare av att trycket på Årbyskolan ökat. Även i Kjula börjar det bli trångt på skolan, trots en ny paviljong så sent som i januari 2016.
En utbyggnad av Fröslunda barnskola pågår och beräknad att stå färdig sen höst 2017. Därmed ökar kapaciteten på Skjulstaskolan.
‒Jag har en känsla av att sedan Eskilstuna passerade 100 000 invånare växer kommunen fortare än man räknat med, säger Marie Wallin.
‒Vi planerar långsiktigt för skolutbyggnaden, men bara under de två år jag jobbat med lokalplanering har samhällsutvecklingen tvingat oss att göra om planerna sex till sju gånger.
För den närmaste femårsperioden planeras investeringar i grundskolan för cirka en miljard kronor.
‒Men det är tveksamt om det räcker, säger Marie Wallin.