Under pandemin växte sig padeln till en folksport där det som mest fanns runt 4 200 hallar i landet. Efter en viss överetablering av hallar har antalet blivit färre.
Även i Eskilstuna, som i dagsläget har fyra aktörer som erbjuder padel året om, går verksamheterna back ekonomiskt. Trots det vittnar klubbarna om fortsatt hopp för padeln i stan.
– Även om en av de lokala hallarna tvingades stänga igen förra året öppnades den upp lika snabbt i ny regi. Så genom åren har padeln i Eskilstuna varit lyckligt lottade, säger Peter Samuelsson, hallchef för Padel sports club.
Padelföreningens verksamhet på Kungsgatan fortsätter att växa både bland seniorer och ungdomar – så även deras seriespel. Trots det visar verksamheten för 2023 ett minusresultat på 1,8 miljoner kronor.
– Vi har fortfarande en del som kommer till oss och spelar för första gången. Däremot är det lite färre ströbokningar i hallen än tidigare. Backar du två år i tiden var det många som spelade tio timmar i veckan, nu kanske de i stället spelar tre, fyra timmar. Så det är nog mer det än att folk har slutat spela.
Peter Samuelsson på Padel sports club ser positivt på framtiden och berättar att de nyligen har investerat i nya mattor på deras banor.
– Vi satsar för framtiden och padeln är här för att stanna.
Number one padel, även den på Kungsgatan, känner precis som flera andra verksamheter i branschen att antalet bokningar ökat efter sommaren – trots konkurrens. Men samtidigt avslöjar årsredovisningen att deras verksamhet backar med 1,2 miljoner kronor.
– Efter en tuff sommar med väldigt låg beläggning så märker vi en enorm tillökning nu när hösten har satt sig. Det är väldigt tydligt att produkten är säsongsbaserad. Men vi skulle behöva några färre banor för att de som vill bedriva långsiktig verksamhet ska kunna överleva och på sikt utveckla sin verksamhet, säger delägaren Adam Nilsson.
Stiga Sports padel center, som ligger utmed Mått Johanssons väg, ser en viss minskning av tidsbokningar jämfört med förra året. Styrelsen och ägarna har stärkt bolaget med betydande aktietillskott på 3,6 miljoner kronor samt arbetat med att reducera bolagets kostnader. Trots det gick bolaget 2023 back med totalt 2,6 miljoner kronor, enligt årsredovisningen.
– Det har minskat med spel på dagtid under vardagar samt på helger. Men på vardagskvällarna är det generellt sett fortsatt bra fart. Den långa sommaren påverkade oss säkert en del men nu kommer padelsäsongen igång på allvar, säger Fredrik Hörnell som är ansvarig för träningsverksamheten.
– Vi är både glada och stolta över att bedriva verksamheten som enligt många är en av landets finaste padelhallar. Vi har en fin barn- och ungdomsverksamhet med cirka 80 junior som är i träning varje vecka, det är allt från tävlingsgrupper till de allra yngsta. Vi har även många vuxna med i olika träningsgrupper och vår hall ger oss goda möjligheter att arrangera en rad olika tävlingar.
Bland nytillskotten räknas Vilsta Padel, som tog över lokalerna på Svarvargatan för lite mer än ett år sedan. Verksamheten är den som backar minst av alla fyra aktörer, då årsredovisningen visar ett minus på 185 000 kronor.
– Det har varit en väldigt tuff sommar med väldigt lågt tryck i hallen. Vi har kämpat på med att skapa olika typer av turneringar samt att få så många spelare som möjligt att känna att de även kan komma in till oss en solig dag för i vår svalkande hall har vi AC, säger Fredrik Lindberg som är en av tre ansvariga för verksamheten.
Sedan i början på året har de dock märkt av ett bokningstapp på nästan 30 procent.
– Men nu ökar trycket igen och fler och fler kommer igång med spelandet, vilket känns superkul. Vi ser positivt på framtiden för padeln i Eskilstuna men vi är medvetna om att det krävs fortsatt engagemang, anpassningar och en vilja att utveckla sporten i vår hall.