Springpride blir Vårfestival – namnbytet upprör hbtq-rörelsen

Att byta namn och göra Springpride till en del av Eskilstuna Vårfestival är ett stort misstag. Det menar flera organisationer inom hbtq-rörelsen som nu riktar kritik mot kommunen och Destination Eskilstuna.

Springpride blir ingen egen tillställning i år utan kommer att äga rum samma helg som Å-loppet, under namnet Eskilstuna Vårfestival. Bild från 2015.

Springpride blir ingen egen tillställning i år utan kommer att äga rum samma helg som Å-loppet, under namnet Eskilstuna Vårfestival. Bild från 2015.

Foto:

Eskilstuna2017-03-02 13:55

När Springpride går av stapeln i år kommer det att ske i samband med Å-loppet, under det nya namnet Eskilstuna Vårfestival. När det beskedet nådde Café Himmelriket, en mötesplats för hbtq-personer, reagerade besökarna starkt och skrev därför till kommunen.

– Vi blev jätteledsna när vi hörde om namnbytet. Det känns som att det blir mer av ett kommersiellt jippo som tar fokus från grundfrågan och de det berör, säger Janet Wall-Smith, diakon och engagerad i Café himmelriket.

Flera organisationer har skrivit under brevet som kritiserar Destination Eskilstunas namnbyte på festivalen.

– Det är inte att arrangemangen sammanfaller som är problemet. Så gör de på flera håll i landet, som i Västerås där Västerås marknad och Västerås Pride sammanfaller, men ingenstans tar de bort namnet Pride. Det finns ett signalvärde i att de tar bort Pride från namnet och gör det till en allmän festival, säger Jörgen Danielsson ordförande i ABF och HBT-socialdemokrater Sörmland.

Organisationerna är också kritiska till att de inte har bjudits in att delta i planeringen av arrangemanget.

– Kommunen vill lyfta fram hbtq-frågan, och det är hedervärt, men om dem det berör inte är med eller bjuds in att delta så förlorar det poängen, säger Jörgen Danielsson.

Eskilstuna Vårfestival arrangeras i samverkan mellan Eskilstuna Hotell- och restaurangförening, IF Guif, Eskilstuna Friidrott samt Destination Eskilstuna, som äger varumärket Springpride.

Under tisdagen hade bland andra Martin Roos som är vd på Destination Eskilstuna ett möte med kommunen och representanter från de kritiska organisationerna för att diskutera Springpride, i år och långsiktigt. Ett bra samtal, tyckte Roos men han håller inte helt med kritikerna.

– Springpride finns med som eget varumärke på vårfestivalen. Sedan kan vi bli tydligare i kommunikationen utåt när det gäller att lyfta fram vad som är Springprides delar respektive Å-loppets delar under festivalen. Det tar vi med oss, säger Martin Roos.

När det gäller huruvida organisationerna inom hbtq-rörelsen bjudits in att forma festivalen tycker Martin Roos att arbetet med att forma Springpride sett ut på likande sätt genom åren, oavsett vem som stått bakom festivalen.

– 2012 ingick Springpride i Nordic Fringe festival så det är inte första gången som vi tittar på olika upplägg och koncept, säger han.

En annan sak som diskuterades på tisdagens möte och tas upp i skrivelsen var kostnaderna för att delta på festivalen. Att ställa upp ett tält på Fristadstorget kostar drygt 8000, inklusive moms.

– Priset lämnar inte utrymme för alla att vara med. De små föreningarna har inte råd, säger Janet Wall-Smith.

Martin Roos på Destination Eskilstuna menar att inget är spikat i sten.

– Det finns alltid en öppning att påverka priset beroende på vad man själv kan bidra med. Samtidigt kräver ett stort event resurser och markupplåtelsen är en viktig grund i finansieringen, säger Martin Roos.

– Vi tycker inte helt lika men vi hade ett bra möte i tisdags. Jag blev positivt överraskad och mera hoppfull inför nästa år jämfört med i år, säger Janet Wall-Smith.

Vårfestivalen, med Springpride och Å-loppet, infaller 26-27 maj i år.

Gay pride och hbtq-rörelsen

Har sin grund i Stonewallupproret 1969 där flera hbtq-personer demonstrerade mot att polisen gjort en razzia mot homosexuella och transpersoner på baren Stonewall inn i New York.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!