Torshälla tar skolmaten till ny nivå

Nu sitter beviset uppe. Torshälla har tagit sig till en ny nivå av KRAV-certifiering. Något som ytterst få kommunala kök i landet har gjort.‒Vi vill visa att det går, säger Henrik Färnqvist, tillförordnad restaurangchef.‒Maten är god. De får nästan alltid till det, säger åttaårige Joel Hejersson.

Siri Rutanen, Joel Hejersson, Tuva Broberg och Melker Verner har precis ätit upp tomatsoppan, som för dagen var något för kryddstark för deras smak. Deras tips till kocken? Servera pannkakor!

Siri Rutanen, Joel Hejersson, Tuva Broberg och Melker Verner har precis ätit upp tomatsoppan, som för dagen var något för kryddstark för deras smak. Deras tips till kocken? Servera pannkakor!

Foto:

Eskilstuna2017-05-08 22:12

Vi befinner oss i skolrestaurangen på Gökstensskolan i Torshälla. På menyn den här dagen: En krämig tomatsoppa och en grekisk pastapytt.

‒Det känns kul att kunna servera god mat. Vi jobbar hårt med att det ska vara ekologiskt och så lagar vi maten från grunden, säger Henrik Färnqvist, tf. restaurangchef.

Resultatet av ansträngningarna har precis kommit upp på väggen. Ett certifikat på att verksamheten håller en tvåstjärnig KRAV-nivå, den näst högsta nivån. Ett steg som endast tre kommuner/kommundelar i Sverige har tagit, Torshälla inkluderat.

‒Vi ligger lite i framkant här i Torshälla. Vi vill visa att det går, säger Henrik Färnqvist.

Det var under 2015 som alla Eskilstuna kommuns kök KRAV-certifierades. För att uppnå den första nivån för certifiering krävs det att 25 procent av det som köps in är ekologiskt, KRAV-märkt och att fisken är MSC-märkt.

Enligt siffror från KRAV finns det elva kommuner i Sverige som valt att KRAV-certifiera sig. Dock är det lite olika hur stor del av verksamheten som tagits med. Vissa kommuner har, precis som Eskilstuna gjort, tagit med alla kommunala kök. Andra har exempelvis fokuserat på vissa stadsdelsförvaltningar.

I Torshälla har man nu alltså tagit det steget längre och höjt nivån. En som varit drivande i arbetet är den tidigare kökschefen Marja Järtelius.

‒Vi har systematiskt jobbat för att andelen KRAV- och ekologiska livsmedel ska ligga över 50 procent sedan dess. Trots att vi hade väldigt kraftiga besparningsplaner något år senare så kunde vi hålla den här höga nivån, säger hon.

Och eftersom de kommunala köken i Torshälla hållit den högre nivån tyckte Marja Järtelius att det var lika bra att certifiera sig för nästa nivå.

‒Annars skulle vi ju lika gärna kunna sänka kraven på oss själva och lägga oss på 25 procent, säger hon.

Nu tar hon med sig sina erfarenheter till ett liknande arbete i Ängelholm. Hennes efterträdare Henrik Färnqvist tror inte att han kommer driva arbetet vidare mot den trestjärniga nivån, inte ännu i alla fall. Då skulle det krävas att 90 procent av det som köps in är ekologiskt och KRAV-märkt.

‒Det känns som ett väldigt stort steg. Däremot har jag som ambition att komma ut i alla klasser och berätta om vad KRAV-certifieringen innebär.

Kanske får han då ta emot lunchönskemål från sina unga restaurangbesökare. Från de som Eskilstuna-Kuriren pratade med låg pannkaka, inte helt otippat, högt upp på listan.

De olika nivåerna för KRAV-certifiering

En stjärna: Minst 25 procent av det totala inköpsvärdet av livsmedel ska bestå av KRAV-märkta, EU-ekologiska och MSC-märkta produkter.* Alternativt, minst 15 livsmedel byts ut till KRAV-certifierade, EU-ekologiska och MSC-certifierade.*

Två stjärnor: Minst 50 procent av det totala inköpsvärdet av livsmedel ska bestå av KRAV-märkta, EU-ekologiska och MSC-märkta produkter.*

Tre stjärnor: Minst 90 procent av det totala inköpsvärdet av livsmedel består av KRAV-märkta, EU-ekologiska, MSC-märkta produkter.*

*Minst 50 procent av livsmedlen i kvoten ska vara KRAV-märkta.

Källa: KRAV

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!