Familjen Larsson stöttar pappa Sebastian med härlig energi och peppande låt

Om energin från familjen Larssons hem i Eskilstuna kan hjälpa Sverige i VM lär det bli blågul succé i Ryssland.

Vi träffar frun Tina och döttrarna Nellie och Saga för ett snack om maken/pappan Sebastian och får även veta hur Sverige går vidare från gruppen.

– Sydkorea slår vi, Mexiko vet jag inte men Tyskland brukar väl alltid vara i VM så de kanske inte orkar kämpa lika hårt som Sverige, tror 8-åriga Nellie.

15 juni 2018 07:33

Tina Lönnberg, som hon hette då, och Sebastian Larsson har varit tillsammans ända sedan tonåren.

– Vi kände varandra lite redan i högstadiet men blev inte ett par förrän jag hade börjat gymnasiet och han hade flyttat till England. Det var så klart jobbigt att bo i olika länder men jag åkte över till England ganska ofta då, berättar hon.

Tina har medvetet valt att inte synas i media särskilt ofta. Men nu, med nyblivne 33-åringen Sebastians största fotbollsuppdrag runt hörnet, gör hon ett undantag för oss.

– Ja, eftersom det är VM nu. Sebastian sa bara "klart du ska vara med" och barnen har ingenting emot det heller.

Det märker vi tydligt. När vi hälsar på hos Larssons sprudlar det av energi och skratten avlöser varandra. Eftersom Sebastian några dagar tidigare skrivit på för AIK har de massor av saker från Solnaklubben. 3-åriga Saga går spontant och hämtar en halsduk och två flaggor, återvänder till rummet där vi intervjuar och viftar med flaggorna som den gladaste av supportrar.

Döttrarna har dessutom gjort en jätteinsats för att hjälpa Sverige i mästerskapet. I Pidde P:s VM-låt, Vi ska skicka våra grymma pappor till Moskva, har båda barnen bidragit.

– Jag säger två saker. Först "nu skickar vi våra grymma pappor till Moskva" och sedan "Vinn över Sydkorea", berättar Nellie.

– Och jag säger "Nu tar vi Mexiko", berättar Saga och bjuder på ett av många smittande skratt.

[custom-embed script="PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iMTAwJSIgaGVpZ2h0PSIzMTUiIHNyYz0iaHR0cHM6Ly93d3cueW91dHViZS5jb20vZW1iZWQvSXpicWtWOGxiNkEiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvdz0iYXV0b3BsYXk7IGVuY3J5cHRlZC1tZWRpYSIgYWxsb3dmdWxsc2NyZWVuPjwvaWZyYW1lPg=="]

Hur gick inspelningen till?

– Artisten hörde av sig till Sofie Granqvist redan i januari. Så hon kollade runt om fler ville haka på och när jag hörde att flera var med sa vi också ja. Så med telefonen spelade jag in när barnen sa de där sakerna och Sebastian var iväg på någon match. Sedan höll alla det hemligt för papporna, berättar Tina Larsson.

Nellie var även med i tv – två gånger – för att prata om sin insats i den glada pepplåten.

– Lilla Aktuellt var inte så nervöst för det var ingen direktsändning. Sedan var jag med i Nyhetsmorgon också, fast det blev svårt för jag visste inte var jag skulle titta. Jag hade bara en svart skärm framför mig, förklarar äldsta dottern.

Den 100-faldige landslagsmannen har som synes maximal uppbackning hemifrån. Tina, som själv har spelat fotboll i BK Sport och ett kort tag i United, ser dock sällan på fotboll om inte maken är med.

– Och jag brukar paxa tv:n för att inte behöva se på matcher, säger Nellie.

– Ja, hon sätter en lapp på tv:n där hon har skrivit att den är hennes, fortsätter Tina.

Jag hörs nog en del. Med hejarop, eller annat om någon gör en ful tackling mot en svensk eller om domaren dömer något jag inte håller med om.

Tina Larsson

Men när Sebastian spelar tittar de – och frun är inte rädd för att kritisera efteråt.

– O nej. Nellie brukar till och med tycka att jag är lite hård mot pappa ibland. Men han säger att det är bra och många gånger håller han med mig.

Vad i hans spel tittar du mest på?

– Det är väl brytningar, passningar och hans positionsspel.

Ni hör, det finns fotbollskunskap i hushållet – inte bara hos den blivande VM-spelaren.

Nu ska ni flytta hem efter många år i England. Hur känns det?

– Jag kommer att sakna många kompisar där borta men samtidigt får jag ju närmare till många kompisar här hemma, säger Nellie.

– Vi har trivts väldigt bra och haft turen att kunna bo länge på samma ställen så att vi hunnit få många vänner. Men det sista året, eftersom Sebastian bara hade ettårskontrakt (med Hull), så kanske vi inte ansträngde oss lika mycket för att skapa det sociala nätverket. Då kände jag hemlängtan, säger Tina.

Hur är det med språken för barnen?

– Nellie är nästan bättre på engelska än svenska. När hon söker ett ord kommer hon ofta på det engelska först. Saga blandar språken i nästan varje mening, berättar mamma.

– Jag räknar på engelska men när jag kommer på det börjar jag räkna på svenska i stället, säger Nellie.

På söndag åker trion, ihop med övriga landslagsfamiljer, till Ryssland och på plats ska de se Sverige möta Sydkorea och Tyskland innan de åker hem igen.

Vilka umgås ni mest med i landslagsfamiljerna?

– Lucia och Lexi (Mikael Lustigs barn) och Selma (Ola Toivonens) brukar jag leka med, säger Nellie.

– Jag umgås med de flesta men är så klart närmare vissa av dem, säger Tina.

Hurdan är du som åskådare?

– Jag hörs nog en del. Med hejarop, eller annat om någon gör en ful tackling mot en svensk eller om domaren dömer något jag inte håller med om.

Och om någon kritiserar Sebastian högljutt?

– Då ger jag dem onda ögat ...

Fotnot: På lördag möter ni Sebastian Larsson i en stor intervju inför VM.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!