Jätteaffären sprack – Kvicksund snuvat på drömprojektet

Kvicksunds SK låg i slutförhandling med Stockholms stad om att köpa den tillfälliga Östermalmshallen. Men nu förblir jätteaffären bara en dröm för klubben. Fortfarande finns dock hoppet om att hallen ska placeras i Kvicksund.

Besvikelsen är stor i Kvicksunds SK efter att klubben blivit snuvad på den tillfälliga Östermalmshallen.

Besvikelsen är stor i Kvicksunds SK efter att klubben blivit snuvad på den tillfälliga Östermalmshallen.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fastighets- & byggnadsindustri2021-01-04 19:57

Kvicksund hade stora planer för byggnaden som står på Östermalmstorg och var vikarierande saluhall när den klassiska Östermalmshallen renoverades.

Men i elfte timmen förlorade klubben kampen om hallen mot fastighetsjätten Wallenstam. Efter allt jobb med att ro i land projektet är besvikelsen stor i KSK men det finns även en stor revanschlusta.

– Det är alltid surt när man lägger ned mycket tid på ett projekt och förlorar på mållinjen. Vi var ganska säkra med tanke på den dialogen vi haft med Stockholms stad ... Nu tar vi nya tag och säkerställer en dialog internt om vilka snabba vägar framåt som finns. Vi kommer såklart att erbjuda Wallenstam att placera hallen här. Andra fastighetsaktörer får gärna höra av sig för att hitta en snabb och effektiv lösning som klubbens medlemmar kan godkänna och för att utveckla Kvicksunds IP i linje med klubbens ambition, säger ordföranden Pirerre Kubalski.

– När Wallenstam klev in och tillgodosåg Stockholms stads alla krav så försvann chansen för klubben även om buden var likvärdiga i pengar och vi fick inte ens chansen att ge ett motbud. Att vi låg i förarsätet fram till jul bekräftas av Stockholms stads fastighetsdirektör Anders Kindberg samt mäklaren Lennart Alveborg på Skeppsholmen, säger Kubalski.

Tanken var att hallen skulle flyttas med båt till Kvicksund och bland annat inrymma omklädningsrum, kansli, restaurang och eventuellt en vårdcentral. Om inte den befintliga hallen ändå placeras i Kvicksund kan det bli en kopia.

– Vi kommer också undersöka möjligheten om bygglov med Eskilstuna kommun för att kunna påskynda en process för att eventuellt placera den temporära saluhallen här. Mycket av arbetet är ju redan nu på plats och all dokumentation finns hos klubben. Att bygga på det sätt som den temporära saluhallen är byggd på attraherar oss. Den är byggd med en trästomme, tak och sekundär fasadbärning av trä är koldioxidneutralt och återvinningsbart. Fasaden av kanalplast är även den återvinningsbar även om en kopia skulle behöva en kraftfullare version. Helt enkelt en miljöbyggnad vilket ligger i linje med vad vi som klubb vill stå för. Hållbarhet över tid.

Wallenstam har tecknat en avsiktsförklaring med Stockholms stad om den prisbelönta byggnaden som invigdes 2016.

Avsiktsförklaringen innebär bland annat att Wallenstam ges ensamrätt att förhandla med staden om köpet till och med 1 februari 2021.

– Det är en fin fastighet och på detta sätt vill vi hjälpa Stockholms stad att hitta en hållbar fortsatt användning av byggnaden, säger vd:n Hans Wallenstam på bolagets hemsida.

 – Vi ser olika möjliga användningsområden och platser för en återanvändning av byggnaden. Däremot så kan vi inte idag säga var och hur den kommer nyttjas fortsättningsvis, eftersom det också kräver en egen process och ytterst blir en bygglovsfråga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!