Finaldags och ny fartfest väntar i Härad

Under lördagen är det dags för en riktig fart- och folkfest i Strängnäs.

SM-finalen i rallycross avgörs på Härads motorstadion och tävlingar av högsta kvalitet väntar.

7 september 2017 11:01

RallyX Nordic som mästerskapet heter körs i Norden med sex deltävlingar. VD:n för STCC, Eskilstunabon och före detta rallyföraren Jonas Lundin far runt hela somrarna och sköter både banracing med STCC, där finalen kördes i lördags på Mantorp, och rallycrossen.

Det gäller att ha rätt man på rätt plats.

Strängnäs AMS står som värd och har mångårig rutin av just sådana här större arrangemang.

‒Det gäller att ha rätt man på rätt plats som vet vad som ska göras, samtidigt ser vi gärna yngre killar och tjejer som kan dra sitt strå till stacken för sporten, säger Strängnäs AMS stora ledargestalt Thord Söderberg.

Tävlingen lockar totalt 55 ekipage i de olika klasserna, där det största dragplåstret är supercar. Här har bilarna fyrhjulsdrift turbo och runt 600 hästkrafter. Mästerskapsledaren från Värmland är Tomas Bryntesson i Ford Fiesta.

Han har dragit ifrån den kanske mest omskrivne i år, Oliver Solberg, son till Rallyvärldsmästaren Petter Solberg som på dispens för låg ålder (15 år) kört sin pappas Världsmästarbil från i fjol, en Citroen DS3.

I Super Car Lites klsssen kommer 17 förare till start. Här är bilarna byggda enligt ett enhetligt reglemente med fyrhjulsdrift, dock utan turbo. Skåningen William Nilsson, Värmlänningen Simon Olofsson och Vasiliy Gryazin från Lettland är alla namn att hålla reda på i kampen om medaljerna.

Bland de trimmade bakhjulsdrivna bilarna har vi 23 startande som kommer främst från Sverige och Norge.

STCC och den lokala arrangören, i det här fallet Strängnäs AMS delar upp ansvaret och ser till så allt funkar så klockrent som möjligt då det hela kommer att livesändas på SVT från klockan 15.00 på lördag.

‒Vi har en bra dialog och har koll på läget även om pressen ökar betänkligt ju närmare man tävlingen kommer, säger Thord Söderberg.

Vi är många som sörjer Sune.

Tyvärr har Strängnäs AMS tappat en sann vän och viktig resurs, Sune Karlsson som avled den 1 september. Sune som många år varit banansvarig på just Härads motorstadion. Sune rycktes bort alldeles för tidigt och har varit med sedan 70-talet både hos Strängnäs AMS och Eskilstuna MK som bland annat banläggare för rallytävlingar och varit med och byggt upp motorstadion i Härad till vad den är idag. Sune var en omtyckt och sann vän av motorsporten som alltid fanns till hands och hjälpte till där det behövdes.

‒En riktig klippa, det var aldrig något som var omöjligt, säger Thord Söderberg. Vi är många som sörjer Sune och tävlingarna i Strängnäs kommer inledas med en tyst minut vid invigningen i Strängnäs på lördag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa