Kyrkskolan – där alla känner alla

På vägen mot Harpsund ligger Kyrkskolan som sedan 1930 spelat en viktig roll i samhällets sociala nätverk. Här har generationerna avlöst varandra – och det märks än i dag.

Flen2017-01-27 19:31

Ute på skolgården är halv tio-rasten i full gång och på skoltrappan står en stereo och pumpar ut popmusik. Några av barnen spelar fotboll, några hoppar i rockringar i ett "hela havet stormar"-förfarande. En kommentar är att alla känner alla här.

‒De äldre barnen är alla faddrar till något yngre barn som de tar hand om lite extra och det finns väldigt många rastaktiviteter, säger läraren Andrea Moby, själv tidigare elev på skolan.

‒Många av lärarna här har varit det och har eller har haft sina egna barn här. Många jobbar också kvar länge och det gör att det blir en trygghet och det är absolut en av fördelarna med en så pass liten skola, säger hon som jobbat på skolan i snart elva år.

Peter Jeansson har arbetat som lärare i Flens kommun sedan 1978 och kom från Bruksskolan till Kyrkskolan 1994. Han är numera pensionär men återfinns ändå i personalrummet på morgonrasten.

‒Jag brukar komma hit och vikariera när de ringer, det är svårt att hitta vikarier så de behöver ju mig men det är ömsesidigt eftersom jag tycker om att komma tillbaka. Nu slipper jag allt det administrativa som man haft innan, nu kan jag bara komma och göra det roligaste – träffa barnen och få undervisa, säger han och får medhåll om skolans förträfflighet av Elisabeth Ekholm.

‒Jag har undervisat i Spånga tidigare och kom hit för två år sedan. Det är helt underbart här, det är som en stor villa och en fantastisk stämning, säger hon.

Senast kommunen gjorde en förändring bland skolorna och beslutade att lägga ner en del av dem hängde även Kyrkskolan löst ett tag. Men skolan överlevde och har sedan höstterminen i fjor fått tillökning med sjätteklassare.

‒När man behövde ett klassrum till för sexorna flyttades böckerna ner hit till källaren, säger Markus Hultcrantz, lärarassistent, elevhandledare och skolans bibliotekarie sedan årsskiftet.

‒Det är ganska ovanligt att det finns ett bibliotek på en liten skola. Jag håller just nu på att lära känna alla barnen men på en liten skola går det snabbt, och jag kan sedan hitta böcker till var och en av dem.

Markus Hultcrantz har även en annan viktig roll.

‒Vi har sagt att biblioteket är en trygg plats och jag är en trygg person man kan vända sig till. Det innebär att jag också jobbar med konflikthantering om det skulle dyka upp. Det är inte så vanligt att det händer men man måste också jobba förebyggande för att det ska förbli så, säger han som tror att barnen uppskattar att biblioteket har fått finnas kvar.

‒Det märker jag på dem som kommer ner och letar böcker och även när jag kommer ut i klasserna och föreläser på olika ämnen kring litteratur. All form av berättande är litteratur från början, säger han.

I klass 1 pågår mattelektionen.

‒Varför lär ni er matematik? frågar läraren Lena Hedström.

‒För att vi enklare ska få ett bra jobb, säger eleven Oskar Strömberg Kjellström.

Gott så.

Landsortens skola

Kyrkskolan har verksamhet från förskola upp till årskurs sex.

Personalen är cirka 15 stycken inklusive elevhandledare.

Elevantalet är ungefär 110.

Rektorn heter Carolina Eriksson.

Kyrkskolan har en utpräglad landsortskaraktär och lockar till sig elever även utanför sitt reguljära upptagningsområde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!