Många oroade för elkostnaderna – kan drabba barnen

Först pandemin, nu en kraftig lågkonjunktur – föreningar har inte haft det lätt den senaste tiden. – Det finns två alternativ, att stänga ned verksamheten eller att höja avgiften för barn, säger Jörgen Hedberg distriktsidrottschef på Sisu Sörmland.

Ingen vet hur hårt drabbad Idrottssverige kommer att bli den här vintern, men att måpnga idrottsföreningar kommer att få det tufft råder det ingen tvekan om. (Arkivbild)

Ingen vet hur hårt drabbad Idrottssverige kommer att bli den här vintern, men att måpnga idrottsföreningar kommer att få det tufft råder det ingen tvekan om. (Arkivbild)

Foto: Ulrika Gustafzon Cummings

Föreningsliv2022-10-12 18:14

– Det är det här som egentlig överskuggar alla andra frågor inom idrotten just nu. På RF Sisu så får vi samtal från föreningar varje dag, jag får samtal varje dag, och har fått det under fler veckors tid. Och vi har även suttit i organisationerna och diskuterat hur vi ska hantera det, säger Jörgen Hedberg.

Reaktionerna från idrottsföreningarna skiljer sig åt beroende på vilka utmaningar man har framför sig.

– Det är många som har snustorrt i föreningskassan efter pandemin. Från och med i våras lättade man på restriktionerna så att föreningarna kunde dra igång sin verksamhet igen. Och man har kämpat att få tillbaka barn, ungdomar och ledare, som hittat andra saker att göra under pandemin. 

undefined
Elkostnaderna kan för en del föreningar skena i väg den här hösten och vintern. Det kan gå ut över barn- och ungdomsverksamheten. (Arkivbild)

Till det har idrotten fått stöd från regeringen, nu drabbas de på nytt.

– Lågkonjunkturen lägger sordin på deras verksamhet igen. Föreningarna som hör av sig nu är oroade för de stigande energikostnaderna. Vissa verksamheter märker av prisökningar på produkter också, som inom ridsporten där fodret till hästarna blivit dyrare. Resor fram och tillbaka till cuper och seriespel i lagsporterna kostar mer nu också.

Idrottsföreningar som äger sin egen anläggning eller arrenderar är drabbade mer än andra som hyr, men även där skiljer det sig åt.

– En del kommuner har fastprisavtal vad gäller elen som sträcker sig under en längre tid och då blir det inga justeringar på hyran av anläggningar, medan andra kommuner inte har det. Vilket man ser i Eskilstuna där isytor stängs ned.

undefined
"Vi har runt 400 föreningar i vårt distrikt som bedriver verksamhet för barn och ungdomar och det är många av dem som drabbas direkt av de ökade energikostnaderna" säger distriktsidrottschefen Jörgen Hedberg.

Vad kan ni gör?

– Lösningarna måste nog se lite olika ut. Vad vi måste göra på nationell nivå är att prata med de olika departementen och regeringen när man vet vem man ska prata med där. Vi måste få dem att precisera hur det statliga stödet kommer att se ut. Det andra vi kan göra från Sisu Sörmland är att föra en dialog med de elva kommuner som ingår i distriktet. 

Det här kan inte vara bra för folkhälsan?

– Föreningarna säger redan nu att de har två alternativ. Man måste höja avgiften för barn, alternativet är att man stänger ned verksamheten senhösten och vintern. Det drabbar barnen direkt. Då är vi tillbaks i en verklighet där man inte kan bedriva någon verksamhet. Och vi har den mest stillasittande generationen så det är klart att det inte gör saken bättre, säger Jörgen Hedberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!