Sparåtgärd kan slå hårt mot alla Eskilstunas föreningar

Eskilstuna måste spara pengar. Det får nu konsekvenser för stans föreningar. "Det kommer påverka kvalité och därmed även verksamheten som bedrivs på anläggningarna", skriver Mattias Albers, som är områdeschef på Arenor och friluftsliv,
i ett brev till berörda.

Ekängens friidrottsarena och Isstadion, med bland annat Sméhallen, är två av av anläggningarna som drivs av Eskilstuna kommun.

Ekängens friidrottsarena och Isstadion, med bland annat Sméhallen, är två av av anläggningarna som drivs av Eskilstuna kommun.

Foto: Joakim Serrander

Föreningsliv2023-06-02 12:14

Tidningen har tagit del av ett brev med information som gått ut till föreningar och grupper som bedriver sin verksamhet på kommunens anläggningar. 

"Förutsättningarna i samhället med ökade kostnader för el samt även för varor och tjänster generellt har medfört att området Arenor och friluftsliv på kultur- och fritidsförvaltningen har hamnat i en ekonomiskt väldigt ansträngd situation där det nu framåt kommer behövas att vi agerar tillsammans och hjälps åt att ta ansvar för att klara ekonomin för budgetåret 2023. Vi på arenor och friluftsliv kommer nu snabbt agera för att bromsa en ekonomi i obalans med ett underskott", står det att läsa.

För att få ekonomin i balans har ett inköpsstopp införts vilket, enligt informationsbrevet, innebär:

  • Alla åtgärder med kostnader som inte är absolut nödvändigt för att verksamhet ska kunna bedrivas får vänta och skjutas på till framtiden.
  • Vi kommer att hushålla med allt förbrukningsmaterial vi har så det räcker så länge som möjligt.
  • Går det att genomföra verksamhet utan att åtgärden vidtas så avvaktar vi med åtgärden.
  • Vid tveksamhet så avgör ledningen på Arenor och friluftsliv vad som är nödvändigt och inte.
  • Sanitära åtgärder och hygienfaktorer prioriteras.
  • Barn och unga prioriteras.
  • Åtgärder för att kunna genomföra matcher och tävlingar prioriteras före träningsverksamhet.

Föreningslivet och andra som använder de kommunala anläggningar lär känna av besparingskraven. 

"Det kommer påverka kvalité och därmed även verksamheten som bedrivs på anläggningarna. Ledningen fortsätter nu med att se över drift- och underhållskostnader samt våra energikostnader på alla anläggningar. Jag har fullt stöd från förvaltningschef och ledning för att klara oss igenom den här tuffa perioden. Kultur- och fritidsnämnden är informerad och får samma information för att också kunna möta frågor från föreningslivet", skriver Albers vidare i brevet.

Bland de kommunala anläggningarna som berörs finns exempelvis Tunavallen, Stiga Sports arena, Munktellarenan, Motorstadion, Sméhallen, Ekängens friidrottsarena, Fröslunda IP, Årby IP och  Skogsängens IP.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!