AFC-målvakten hoppade in – som anfallare: "Chockad"

AFC föll borta mot Degerfors. Mest anmärkningsvärt? Målvakten Famara Touray fick hoppa in – som anfallare. "Jag blev chockad, men också taggad", säger han.

AFC Eskilstuna-målvakten Famara Touray fick hoppa in som anfallare i träningsmatchen mot allsvenska Degerfors.

AFC Eskilstuna-målvakten Famara Touray fick hoppa in som anfallare i träningsmatchen mot allsvenska Degerfors.

Foto: Krister Rubensson/Bildbyrån

Fotboll2023-02-03 19:36

AFC Eskilstuna förlorade fredagens träningsmatch mot Degerfors på Behrn Arena.

Segermålet kom lite mer än halvvägs in i den första halvleken när Diego Campos avslut styrdes, via Leo Lif, in i mål och det blev också matchens enda.

– Det var godkänt, varken mer eller mindre. Det känns som att vi kan göra mer i alla delar och kanske ha lite mer energi i båda halvlekarna, men vi ska inte dra allt för stora växlar av det. Det är en process under hela februari egentligen, säger Jawad Al Jebouri, tränare i AFC Eskilstuna.

Det mest anmärkningsvärda från matchen kom i stället med dryga kvarten kvar.

Efter att AFC Eskilstuna bytt ut hela startelvan i paus fick Armin Culum skadekänningar och tvingades lämna planen. I stället fick reservmålvakten Famara Touray, 17, hoppa in – som anfallare.

Det blev därmed en, minst sagt, minnesvärd debut för 17-åringen i A-laget.

– Det var oväntat, kan man väl säga. Jag föredrar att vara målvakt, men det var intressant att spela som utespelare, säger Famara Touray.

Senaste matchen som utespelare gjorde Touray för "sex-sju år sedan", berättar han.

– När jag fick beskedet att jag skulle hoppa in som anfallare blev jag chockad, men också taggad. Jag ville gå in och hjälpa laget, så man är beredd på allt, säger Touray.

AFC hade nämligen inga ytterligare utespelare kvar att byta in och ville inte riskera skador på spelarna som blev utbytta i paus.

– Det var inte värt att ta den risken, då hade vi nästan hellre spelat med en man mindre i så fall. Det är jobbigt att varva ner och sedan behöva varva upp igen, där är enklare om man jobbar med ett juniorlag, säger Jawad Al Jebouri.

Och faktum är att Touray var nära att ligga bakom ett kvitteringsmål under slutminuterna. Han jobbade nämligen fram en målchans som avslutades med ett skottförsök från Eddie Tran, men dennes avslut räddades till hörna.

– Nu har vi ett till vapen att ta fram... Nej, men det är bra att ha sådana målvakter också som kan ställa upp och hjälpa laget. Men kul för Famara att få göra sin debut i A-laget också, säger Al Jebouri.

Träningsmatch:

Degerfors–AFC Eskilstuna 1–0 (1–0)

1–0 Diego Campos (25).

Så startade AFC: Nick Wolters (Melker Uppenberg 46) – Victor Fors (Ishak Shamoun 46), Leo Lif (Fabian Falkstrand Ransjö 46), Teodor Hansemon (Robert Åstedt 46), Anton Ekeroth (Aliyu Yakubu 46) – Ryan Williams (Hussein Cabdi Mohammed 46) – Mattias Mitku (Emmanuel Duah 46), Abdul Halik Hudu (Naod Teklebrhan 46), Marcelo Palomino (Eddie Tran 46), Samir Maarouf (Armin Culum 46, Famara Touray 77) – Simon Karlsson Adjei (Oskar Lindberg 46).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!