AFC-sportchefen: "Enorm betydelse"

Så var det dags. Den sista omgången i Allsvenskan. Tidningen tog ett snack med sportchefen Nemanja Miljanovic om betydelsen att hänga kvar i den svenska högstaligan.

AFC:s sportchef Nemanja Mijanovic ser fram emot helgens ödesmatch mot Falkenberg på bortaplan.

AFC:s sportchef Nemanja Mijanovic ser fram emot helgens ödesmatch mot Falkenberg på bortaplan.

Foto: Jon Alexandersson

Fotboll2019-10-31 18:04

Tidigare i höstas klev dåvarande AFC-tränaren Nemanja "Mance" Miljanovic av sitt uppdrag. Istället iklädde han sig rollen som sportchef, ett jobb som i allra högsta grad påverkas om AFC åker ur Allsvenskan. 

– Vi får se hur det blir efter säsongen, om vi spelar i Allsvenskan eller Superettan nästa år. Det blir en stor skillnad när det gäller spelarrekrytering och liknande i Allsvenskan kontra Superettan, säger Miljanovic. 

Men än finns det fortsatt allsvenskt hopp för Eskilstunalaget som vid seger mot Falkenberg på lördag kan knipa kvalplatsen.

– Det lever fortfarande för oss, vilket tyder på styrka. Trots en jobbig säsong med mycket skador och turbulens har vi chansen att hänga kvar. Vi sitter på den troligtvis lägsta lönebudgeten också, vilket säger en del. 

Vad skulle det betyda för klubben om ni klarade er kvar?

– Betydelsen är enorm såklart. Både sportsligt och ekonomiskt är det otroliga skillnader mellan Allsvenskan och Superettan, säger Miljanovic och fortsätter:

– I fjol gjorde vi en bra säsong i Superettan, då sålde vi inte någon. I år har vi legat i botten i Allsvenskan och lyckats sälja två spelare. Det är ett exempel på skillnaderna. Ett annat är publikmatcherna mot AIK, Hammarby och Djurgården då det var fullsatt vilket var bra för oss rent ekonomiskt. 

Inför avgörandet ligger AFC sist med 20 inspelade poäng. Sundsvall näst sist på samma poäng men med en bättre målskillnad. Kvalplatsen innehas i nuläget av Falkenberg med 22 poäng. 

AFC måste vinna mot Falkenberg. Vid oavgjort eller förlust blir det Superettan 2020. Vid vinst blir det kvalspel för Eskilstunalaget, förutsatt att Sundsvall inte vinner mot AIK på Friends Arena. Om norrlänningarna gör det samtidigt som Falkenberg tappar poäng mot AFC är det Sundsvall som kniper kvalplatsen tack vare bättre målskillnad. 

Falkenberg har dessutom chansen att klara sig kvar utan kval, men måste då segra mot AFC samtidigt som Kalmar tappar poäng mot Sirius. Även Sundsvall har den möjligheten vid seger mot AIK. 

Rörigt? En aning. Hur som helst är en seger på lördag det enda som kan rädda AFC.

– Vi måste prestera på samma sätt som mot Sirius. Det är två jämna lag som möts och vi får hoppas att vi har marginalerna på vår sida. 

Blir du kvar som sportchef nästa säsong?

– Som det ser ut just nu så är jag det. Sen kan det gå fort i fotbollssvängen så man vet aldrig vad som händer, avslutar Miljanovic. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!