30-åringen gör sin första hela säsong med kombinerat ansvar som huvudtränare och sportchef i klubben. Nyligen nominerades han av Svensk Elitfotboll till månadens tränare i Superettan och nu nomineras han även till tidningens Kvartalets idrottsprofil.
Anledningen att det gått så bra handlar till stora delar om en genomtänkt strategi, enligt Al Jebouri.
– Jag är enormt tacksam över att styrelsen tror på mig och har viljan att ta oss tillbaka till det vi egentligen står för. Efter ett par års erfarenhet i den här serien är vi väldigt medvetna om vad som krävs. Vi har prioriterat att få ihop en bra grupp för till slut handlar det bara om hårt arbete. Inget annat.
När det gäller värvningar har AFC-tränaren hittat fynd som Amar Muhsin som i dag toppar Superettans skytteliga.
– Jag och Robert (Åstedt) tittar mycket på Superettan och division 1, oftast på datorn. Han har ett bra fotbollsöga och samtidigt vet han vad jag gillar. Många tyckte tidigare i år att vi skulle plockat in en äldre mittback, en gubbe... Men vi chansar inte utan vill hitta rätt egenskaper som passar vårt sätt att spela fotboll.
Han påtalar vikten av tre ingredienser hos en spelare som teknik, snabbhet och spelförståelse.
– Det är klubbens identitet. Tyvärr gick vi i från den under några år, därav resultaten. Vi sökte då efter färdiga spelare i tron om att det skulle leda till bättre resultat. Men det har varit både ekonomiskt och resultatmässigt fiasko där vi tre år i rad har legat i botten. Det är fakta.
– Det har gjort ont i mitt AFC-hjärta att stå vid sidan om och se klubben skadas bara för att jaga kortsiktiga framgångar. Även om det på förhand såg oroväckande ut tidigare i år med så många unga och orutinerade spelare så har det visat sig vara rätt väg att gå.
Årets upplaga av AFC påminner mycket om det lag som tog sig till final i Svenska cupen 2019.
Men det var också en tid efter som något gick snett när viktiga nyckelspelare som Felix Michel och Ousmane Camara såldes där klubben, som Jawad uttrycker det, tappade skärpan och nästan fick lite panik i att värva ersättare.
– Det blev för mycket fokus på att rädda laget kvar i Allsvenskan. Där är vi en erfarenhet rikare och det ska aldrig få hända igen. Vi har en idé som vi vill bygga på och om det är så att det tar oss till Allsvenskan redan nästa år ska vi inte drabbas av panik. I stället ska vi fortsätta tro på att vara långsiktiga.
– Men spelarnas hunger från 2018–2019 har verkligen likheter med dagens lag. Egentligen var det stommen av laget från 2018. De hade målmedvetenheten men också drivkraften att ta klubben framåt. Där tycker jag att vi är igen.
Året 2018 har också en plats som hans absolut bästa AFC-minne.
– När vi mötte BP på Grimsta och vi gick upp till Allsvenskan. Jag är ju nästan uppväxt i området. Familjen och alla mina närmaste var där så den upplevelsen glömmer jag aldrig.
Men historien om Jawad börjar mycket tidigare än så.
Det var som ettåring han kom till Sverige 1992 efter att hans familj lämnat kriget i Irak. Familjen hamnade först i Norrköping men flyttade sedan via Malmö för att till slut bosätta sig i Hässelby 2000. Fotbollen kom dock in sent i åldern för den unge Jawad som, tro det eller ej, började som målvakt.
Men spelarkarriären i Hässelby SK lades på hyllan och snabbt hoppade han på tränarrollen – blott 15 år gammal med målet att bli bäst.
– Redan då var jag väldigt bestämd. Jag ville vara med och påverka mycket mer. Men något som jag inte varit bortskämd med är att ha mentorer eller förebilder som hjälpt mig. Jag har fått slå mig fram på egen hand.
2006 tog han över ansvaret för Djurgårdens pojkar födda 96 där bland annat Wilhelm Loeper (förre AFC-spelaren som nu är i Helsingborg) var med och lirade med de två år äldre killarna. 2009 blev det en flytt till Spångas pojklag, årgång 95, dit han även plockade Karim Mammar som i dag är lagkapten i AFC:s seniortrupp.
– Jag kände till Karim tidigt så när jag tog över Spångas pojklag plockade jag över honom som 14-åring. Han var ett år yngre än alla andra men otroligt bra redan då.
Men större uppgifter väntade för Jawad.
Efter genomförd utbildningen av UEFA B blev han diplomerad tränare som 18-åring – då landets yngsta – och efter tre år med Spångas pojklag hörde José Franco (numera klubbchef i AFC) av sig.
– Han var tränare för AFC:s pojklag då och vi stötte på varandra några gånger under turneringar och matcher. Han såg något i mig och tänkte väl "vad är det här för snubbe".
– Jag satt faktiskt och kollade på en EM-match när AFC ringde och jag hade egentligen bestämt mig för att träna en annan kubb. Jag tog mig till hamburgerkedjan Max vid Skytteholm i Solna, det gamla AFC-kontoret, säger han och skrattar.
Det var också första gången han träffade klubbens ordförande Alex Ryssholm.
– Han bjöd på kaffe och en paj. Han visade ett konkret och genuint intresse. Han sa, "Du ska ta över vårt 97-lag. En dag kommer du bli klubbens tränare och sportchef. Jag ser det i dig".
– Det var hans ord som övertygade mig. Så på min 21-årsdag skrev jag på för AFC.
Och efter att ha blivit klar med UEFA:s A-utbildning 2014 följde uppdrag i klubbens A-lag. AFC hade då Özcan Melkemichel och Ivan Ristic som tränare och duon skulle bli Jawads medarbete några år senare. Året slutade med avancemang till Superettan där Al Jebouris roll var "assisterande tränarens assistent".
– Oavsett vad jag har för roll gör jag det helhjärtat. Jag vill bli bäst på det. Även om det om det handlade om lägga ut koner eller hämta bollar. Jag snappade upp mycket och såg även hur klubbens sportchef jobbade så där fick jag mycket lärdom i hur allt fungerade, säger Jawad.
Redan innan avancemanget till Allsvenskan hade AFC beslutat att flytta från Skytteholm till Eskilstuna så när debutåret i högsta serien 2017 satte i gång var belastningen hög på de få som jobbade i klubben.
Han beskriver perioden som otroligt tuff där de gjorde i princip allt.
– Jag kom ihåg att jag, Gino (Torlo) och José (Franco) fixade lägenheter till killarna och vi säger det ännu i dag. 2017 är det längsta året i klubbens historia. Det tog aldrig slut.
Samma år fick han ta över som huvudtränare i samarbetsklubben City efter Jesper Norberg.
– Jag hämtade flera spelare som i dag har lyckats som bland andra Karim Mammar. Vi gjorde bra resultat och var överens om att satsa vidare inför 2018 med mål om att gå upp till division 1. Men så hände något som bara City vet. Jag har inte fått någon förklaring i varje fall.
– När jag skulle sätta i gång med träningen den 7 januari fick jag information om att det inte blev någon fortsättning. Det var såklart chockerande. Men konsekvensen av det gjorde att jag i stället återvände till AFC. Vi gick upp i Allsvenskan och City åkte ner i trean det året...
Därefter har Al Jebouri varit involverad i klubbens A-lag och har därmed fått vara med om ett antal sportchefer och huvudtränare genom åren som Özcan Melkemichel, Pelle Olsson, Jesper Norberg, Michael Jolley, Nemanja Miljanovic, litauiska duon Saulius Sirmelis och Saulius Cekanvacius samt Melke Alan.
Vem klickade du mest och minst med?
– Jag har inte klickat med någon. Jag är stark i mina åsikter och du kan hämta hit väldens bästa tränare men för mig kommer klubben gå före. Är det något som inte är gynnsamt för AFC kommer jag inte vara tyst. Det är väl därför jag inte gått jämnt med någon sportchef i klubben, då menar jag alla.
Att han lyckats scouta spelare som klubben tidigare inte gått vidare med och som i dag sålts för över tio miljoner är nog det som ätit honom mest inombords.
– Det hade räddat klubbens ekonomi, säger Jawad och nämner Astrit Selmani (Hammarby) som var med i en träningsmatch med AFC i januari 2018.
Taha Ali, som nu gör succé i Allsvenskan med Helsingborg, är en annan som i princip var klar för AFC 2020. Samma år var även Ajdin Zeljkovic (Örgryte) aktuell och som förra året vann skytteligan i Superettan.
– När man nu själv sitter i den här situation är det jag som tar beslutet. Jag sparar mer tid och möda i stället för att sitta och övertyga andra. Men när det gäller Alex (Ryssholm) är han så enkel och säger, "Tror du på det – så kör". Det uppskattar jag enormt. Men även hans Olga (Åstedt) är viktig för AFC. Hon hamnar ofta i skymundan men har ett otroligt driv i sig och ligger mycket till grund för vad klubben är i dag.
Sedan sommaren 2021 är Jawad både tränare och sportchef för AFC och i slutet på nästa år är han dessutom färdigutbildad elittränare.
Att han är en hårt arbetande man är inte svårt att förstå. 30-åringen lämnar inget åt slumpen och jobbar sju dagar i veckan – året om. Så den som får dra det stora lasset hemma är hans fru Nur.
– Är det någon som ska ha en eloge är det hon som orkar stötta och lyfta mig. Utan henne hade det här aldrig varit möjligt, säger Jawad som avslöjar att han ska bli pappa vilken vecka som helst.
När ordet framtid kommer på tal tvekar han heller inte om var AFC håller till i seriesystemet.
– Jag hoppas att klubben är topp fem i Allsvenskan om fem år.
När AFC under lördagen ställs mot Halmstad på bortaplan missar Mikael Marqués matchen på grund av att han senast fick sitt tredje gula kort. Mötet kan du som vanligt följa via vår textrapportering på ekuriren.se med start 15.00.