Allsvenskan 100 år – Stenbäck om mötet med giganterna

I år firar Allsvenskan 100 år vilket är något som Svenska Fotbollförbundet och många klubbar runt om i landet kommer uppmärksamma. Till den skaran hör IFK Eskilstuna som fostrat många spelare till eliten. En av dem som gått omvänd väg är Lasse Stenbäck. "De hade värsta laget", säger den tidigare grovjobbaren/finliraren och tänker tillbaka på sitt bästa allsvenska minne.

Lasse Stenbäck spelade i IFK Eskilstuna mellan 1987 till 1990. Under 70- och 80-talet gjorde mittfältaren 139 allsvenska matcher för Djurgården och Hammarby och minns speciellt en av dem – mot IFK Göteborg med Glenn Hysén och Glenn Strömberg i laget.

Lasse Stenbäck spelade i IFK Eskilstuna mellan 1987 till 1990. Under 70- och 80-talet gjorde mittfältaren 139 allsvenska matcher för Djurgården och Hammarby och minns speciellt en av dem – mot IFK Göteborg med Glenn Hysén och Glenn Strömberg i laget.

Foto: Bildbyrån/Krister Rubensson

Fotboll2024-04-11 04:59

Nyligen drog 100-åringen Allsvenskan igång.

Serien inleddes 1924 och först ut den 3 augusti var mötet på Tunavallen mellan IFK Eskilstuna och Sleipner som hade avspark 30 minuter före alla andra matcher.

Gästerna vann dock premiären med 3–1 efter att Sleipners Evert Blomgren gjort det allra första allsvenska målet. Året slutade med en niondeplats för IFK – vann serien gjorde Gais.

Precis som 1924 möts IFK och Sleipner senare i år i division 2 och för att hylla "jubilaren" Allsvenskan ska en legendarmatch äga rum den 10 augusti med lokala ikoner som Sebastian Larsson och Kennet Andersson på planen.

En annan spelare – som säkert dyker upp då – och som har en bakgrund i IFK men även i de allsvenska klubbarna Djurgården och Hammarby är 68-årige Lasse Stenbäck.

undefined
Som en terrier. Lasse Stenbäck (till höger) i kamp med Örgrytes Sören Börjesson 1981.

Som tioåring började han i Djurgården och blev snabbt höjd till skyarna. Efter succén i S:t Ericscupen fick han rubriken "Se upp – här kommer Lasse-Dribbler" i tidningen Expressen. Debuten i högsta serien skedde 1975 och han fick även iklä sig den blågula dressen 1979 då han fanns med i U21-landslagets startelva och förpassade spelare som Glenn Strömberg till bänken.

Även om det aldrig blev någon A-landskamp har han ett favoritminne från tiden i högsta serien som etsat sig fast.

– Det är helt klart från 1981 när jag avgjorde mot IFK Göteborg, säger Lasse och skiner upp.

Datumet är söndagen den 3 maj. Det är bottenfinal i Allsvenskans tredje omgång på Ullevi inför 9 507 åskådare och både IFK och Djurgården står utan poäng inför mötet. 

– IFK hade värsta laget och leddes av Sven-Göran Eriksson men de var ju inte så kända på den tiden, säger Lasse och skrattar.

Vid en enkel koll är det inga duvungar vi pratar om. 

IFK:s startelva: Thomas Wernersson – Ruben Svensson, Glenn Hysén, Conny Karlsson, Stig Fredriksson – Håkan Sandberg, Tord Holmgren, Glenn Strömberg – Dan Corneliusson, Torbjörn Nilsson, Tommy Holmgren.

Matchen, som blev en målsnål tillställning, slutade med bortaseger till Djurgården med Lasse Stenbäck som enda målskytt.

– Jag skickade på ett långskott som gick in bakom Wernersson och jag kan intyga att det var rätt kul att avgöra en sådan match. Faktiskt så är det den enda som jag avgjort under mina åtta säsonger i Allsvenskan.

– Efteråt minns jag att det var rätt mycket snack om att "Svennis" skulle få kicken som tränare. Men IFK repade sig det året och kom tvåa efter Öster som vann samtidigt som vi åkte ur.

undefined
En glidtackling av Lasse Stenbäck mot AIK:s Ove Rübsamen under ett derby 1982.

Alla som kan sin fotbollshistoria vet att året därpå tog IFK Göteborg hem hela UEFA-cupen efter sammanlagt 4–0 mot Hamburger SV från dåvarande Västtyskland. Noterbart är att IFK hade i stort sett samma startelva i finalen som i förlusten mot Djurgården året innan.

Stenbäck, som alltid spelade med nummer 16 på ryggen, valde efter åren i "Stockholms stolthet" att göra en säsong i IFK Västerås innan det blev Hammarby 1986.

– Jag tänkte faktiskt börja lira med några polare i Reymersholm men då ringde Bajen som skulle spela en turnering på Malta. De hade en massa skador plus att någon hade slutat så de frågade om jag inte kunde hänga med. "Det kan jag väl göra", sa jag.

I en av träningsmatcherna på ön – motsvarande mindre än en fjärdedel av Ölands yta – gjorde Stenbäck succé som libero mot Kaiserslautern med bland andra tyske storspelaren Andreas Brehme i laget.

undefined
Lasse Stenbäck i Hammarbytröjan 1986 längst fram i ledet. Bakom syns två tidigare landslagsstjärnor i Hans Holmqvist och Ulf Eriksson.

– Jag spelade i Bajen en säsong men året efter kom Hasse Backe in som tränare och det kändes som han inte ville satsa på mig och i stället valde jag på att skriva på för IFK Eskilstuna.

Efter totalt 139 matcher i högsta serien slutade Lasses allsvenska saga och därefter har han spelat med flertalet lokala klubbar ända ner till division sju.

IFK Eskilstuna har tillhört Allsvenskan under 14 säsonger – 1924/25-1928/29, 1930/31-1935/36, 1942/43, 1957/58 (säsongen som kallas "Maratonallsvenskan") och 1964. Som bäst har klubben placerat sig femma vilket gjordes säsongen 1931/32.

Fotnot: Fram till säsongen 1957/58 spelades Allsvenskan precis som i Premier League med schemat höst/vår. För att komma i synk med väderförhållandena beslutades det att lägga om seriesystemet till vår/höst. Säsongen som startades hösten 1957 avslutades först året efter på hösten vilket gav namnet “Maratonallsvenskan”.

Andra kända IFK:are

Kent Karlsson – Spelarkarriären både startade och avslutades i IFK Eskilstuna. Tilldelades Guldbollen 1975. Hann med bland annat med två SM-guld med Åtvidaberg och två fotbolls-VM, 1974 samt 1978.

Jyrki Nieminen – Spelade i IFK 1978. Lämnade sedan för AIK där han blev en kultfigur. Landslagsman för Finland. Porträtterades i magasinet Offside 2007, "Jyrki Nieminen kollade tipskupongen mitt under match, sköt hårdare än alla andra och påstod att golf var bättre än fotboll för att man kan röka under matcherna".

Kennet Andersson – Slog igenom i IFK som ung och värvades till Blåvitt där det senare blev två SM-guld. Var med 1994 och grävde guld i USA, fick med sig ett VM-brons hem. Har varit proffs i länder som Belgien, Frankrike, Italien och Turkiet.

Magnus "Munken" Karlsson – Lämnade hemstaden Eskilstuna för IFK Norrköping. Tog SM-guld med klubben 1989 och spelade tillsammans med Tomas Brolin året efter. Har ett 20-tal U21-landskamper på meritlistan.

Sebastian Larsson – Lämnade IFK som 15-åring för Arsenal. Har sedan spelat för klubbar som Birmingham, Sunderland och Hull. Karriären avslutades i AIK. 133 landskamper för Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!