Åstedt: "Jag har inga planer på att sluta"

Med viss hjälp av grannklubben hoppas AFC:s Robert Åstedt att han snart är tillbaka på en fotbollsplan. Efter ett år av skadefrånvaro ser han ljust på tillvaron igen.

Robert Åstedt har inte spelat en enda match sedan knäoperationen han gjorde i slutet av 2018.

Robert Åstedt har inte spelat en enda match sedan knäoperationen han gjorde i slutet av 2018.

Foto: Krister Rubensson

Fotboll2019-11-19 04:27

Robert Åstedt har tillhört AFC Eskilstuna sedan 2007 och är en av få i klubben som är kvar efter flytten från Solna till Eskilstuna för två år sedan. Därefter har det varit berg- och dalbana då han bland annat fått vara med om att åka ur Allsvenskan två gånger med sitt AFC och nu senast ett helt år av egna skadebekymmer. 

Men nu börjar mittfältaren äntligen se ljuset i tunneln.

Det var för nästan exakt ett år sedan, efter problem med högerknät, som han bestämde sig att för att göra en meniskoperation efter kvalmatcherna mot Brommapojkarna. Två månader senare var tanken att han skulle vara tillbaka i träning. Men för Robert blev det istället en svullnad i högerknät och när den inte gav med sig gjordes ytterligare ingrepp i april. 

Det var då läkarna upptäckte broskbildningar och förklarade att den sorten av operationen generellt aldrig blir riktigt hundraprocentig. Chansen att komma tillbaka till elitfotbollen var därmed inte så stor. Tungt besked för 23-åringen som i början av året skrev på ett kontrakt till 2021. 

Men tanken på att komma tillbaka på fotbollsplanen har alltid funnits där.

– Det har gått rätt så hackigt och efter tre ingrepp genom åren, där två av dem var rätt så stora, har jag ingen lust att göra ett till, säger Robert.

Men under hösten kom han i kontakt med Eskilstuna Uniteds sjukgymnast Annica Barsley och det var då allt började ljusna.

– Jag har tidigare hört att hon är grymt duktig och det var hon som gjorde att jag fick kontakt med hennes kollega på Idrottsmedicinska klinken på Bosön, Anna Frohm, säger Robert.

Efter att ha rehabtränat och gjort en massa olika övningar med tyngre vikter blev det istället få övningar och knappt några vikter alls. Fokus har de senaste månaderna legat mer på stretching. 

– Det var länge sedan jag har mått så här bra och det känns som att det går framåt hela tiden, även om det går långsamt. Samtidigt känns det lite tungt att jag har gått med det här så länge och gjort övningar som inte hjälpt. Jag har ju tagit en massa behandlingar och så kanske det är det här som är lösningen, säger han och fortsätter:

– Jag har inte kunnat testa kroppen helt och hållet men det känns helt klart bättre än för bara några månader sedan. Nu blir det rehab november ut för min del och sedan siktar jag på att komma tillbaka till fotbollen nästa år, sakta men säkert. För jag har inga planer på att sluta i varje fall. 

Under tisdagseftermiddagen väntar en ny träningsmatch för AFC då a-laget, kryddat med ett antal provspelare, möter Brommapojkarna i Stockholm på Grimsta IP. 

Efter det allsvenska kvalet förra året mot BP skrev AFC Eskilstunas Robert Åstedt (mitten) på ett nytt tre årskontrakt med klubben. Men sedan har det inte blivit några fler matcher för den skadedabbade mittfältaren.
Efter det allsvenska kvalet förra året mot BP skrev AFC Eskilstunas Robert Åstedt (mitten) på ett nytt tre årskontrakt med klubben. Men sedan har det inte blivit några fler matcher för den skadedabbade mittfältaren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!