AFC har inte betalat domarnas arvode – på ett halvår

De ekonomiska bekymren fortsätter för AFC Eskilstuna. Nu kan tidningen avslöja att en hel domarkår inte fått sina arvoden sedan årsskiftet. "Många av våra domare är otroligt missnöjda", säger Hadi Alkhani från Eskilstuna fotbollsdomarklubb.

Tidningen kan nu avslöja att AFC Eskilstuna även har skulder till ett 60-tal domare i länet.

Tidningen kan nu avslöja att AFC Eskilstuna även har skulder till ett 60-tal domare i länet.

Foto: Arkivbild

Fotboll2024-06-26 17:11

Trots att AFC betalat tillbaka en del av skulden till Eskilstuna kommun kvarstår stora skulder till Tillväxtverket och klubbens tidigare ordförande Alex Ryssholms bolag. 

Nu kan tidningen även avslöja att AFC ligger efter med betalningar till ett 60-tal domare runt om i länet.

AFC har inte betalat domarnas arvoden sedan i början av 2024 och den obetalda summan – som omfattar matcher på både ungdoms- och seniornivå – uppgår till 50 000 kronor.

– Det är bedrövligt och många av våra domare är otroligt missnöjda, säger Hadi Alkhani, som är ordförande i Eskilstuna fotbollsdomarklubb.

Alkhani representerar nu en hel domarkår som kräver att få sin ersättning.

– Våra domare har haft tålamod och väntat i månader för att få betalt. Vi har tagit upp detta med Södermanlands Fotbollförbund och de har skickat mejl till klubben men AFC verkar strunta i oss fullständigt, säger Alkhani och fortsätter:

– Domarna har en tuff uppgift på plan och den tjänsten ska föreningar betala för. Att inte betala ut arvoden till domarna skapar ekonomiska dispyter i deras vardagliga liv då många av dem inte har andra inkomstkällor. Jag hör missnöjet och att domarna inte vill ställa upp på fler matcher längre där AFC är betalningsansvariga. Utan oss domare blir det ingen fotboll för dem.

Vid årsskiftet blev de lokala domarna i länet tillsatta av Södermanlands Fotbollförbund där det tydligt framgår att föreningarna som står som hemmalag i en match är betalningsansvariga för domararvodet.

– Vi vet att AFC börjar ta lite mer bortamatcher där de inte står som betalningsansvariga. Men ibland på vissa hemmamatcher har några av våra domare ändå ställt upp men nu går det inte längre. Det är så stora summor det handlar om. 

Alkhani utvecklar: 

– Känslan är att AFC inte prioriterar oss eftersom de har andra skulder också. Men utan domare blir det ingen fotboll för dem. Vi har även lyft den här frågan med domarförbundet och domarkommittén som ska ta det ett steg vidare. Så betalar inte AFC nu kan de ta det vidare med Svenska Fotbollförbundet.

Att AFC har en hel del skulder till domare är något som Södermanlands Fotbollförbund också bekräftar.

– Det stämmer och vi har varit medvetna om det här ett tag. Vi hade en dialog med AFC för ett par veckor sedan och de hade förhoppning om att kunna lösa allt. Det är främst kring ungdomsmatcherna vi har diskuterat för det är där våra domare dömer, säger kanslichef Peter Lundh. 

– Det var hög prioritering på att domarna skulle få betalt men efter det sprack finansieringen för AFC. Då har vi sagt att vi tar smällen så länge och att vi får ställa skulden till AFC senare, för domarna kan inte stå utan betalning

Enligt Lundh ska några av dem redan fått ha betalt från SöFF men då det är semestertider kan en del domare tyvärr få vänta lite till.

Men hittills har förbundet bara hanterat ett 15-tal ärenden.

– Det kan finnas ett mörkertal. Vi har matcher från 15 år och uppåt där vi har distriktsdomare, sedan finns det såklart ungdoms- och föreningsdomare som dömer också. Det kan nog vara en annan hantering för dem. Men de som skickat in uppgifter till oss nu kommer vi att betala. Oftast är det unga domare som är i behov av ersättning och de ska inte behöva bli lidande.

Vi har sökt AFC:s ordförande Tommy Sundholm upprepade gånger för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!