Betydelsen av bÀnken: "Viktiga helt klart"

I Peter Gerhardsson landslag kan spelarna bli matchhjÀltar Àven om de inte finns med i startelvan. I söndagens straffrysare mot USA i fotbolls-VM blev bÀnkstartarna Lina Hurtig och Hanna Bennison matchhjÀltar.
–Viktiga Ă€r de, helt klart, sĂ€ger förbundskaptenen.

Lina Hurtig kom in frÄn bÀnken i söndagen vinst mot USA och satte den avgörande straffen.

Lina Hurtig kom in frÄn bÀnken i söndagen vinst mot USA och satte den avgörande straffen.

Foto: Hamish Blair/AP/TT

Fotboll2023-08-07 06:00

Gerhardssons syn pÄ de spelare som inte har en sjÀlvklar plats i startelvan i fotbolls-VM i Australien och Nya Zeeland Àr glasklar.

– Alla de hĂ€r 23 spelarna som Ă€r hĂ€r, de Ă€r hĂ€r för att det ska kunna spela VM, sĂ€ger han pĂ„ presskonferensen efter Sveriges straffvinst mot USA i Ă„ttondelsfinalen i VM.

Och det Àr inte bara tomma ord frÄn förbundskaptenen. Hittills, nÀr Sverige hÀrnÀst ska spela kvartsfinal mot Japan fredag den 11 augusti, har samtliga spelare i truppen, utom tredjemÄlvakten Tove Enblom, fÄtt speltid i nÄgon av VM-matcherna.

Trösta varandra

Gerhardsson tycker att det Àr viktigt att "de hÀr spelarna 12 till 23" kÀnner en delaktighet.

– Sen Ă€r det inte alltid jag kan bjuda pĂ„ att de spelar men tjejerna sjĂ€lva Ă€r vĂ€ldigt bra pĂ„ att skapa den hĂ€r harmonin och att trösta varandra om man inte fĂ„r spela eller till exempel hoppa in.

Peter Gerhardsson sÀger att avbytarna Àr vÀldigt bra pÄ att stÀlla krav, bÄde pÄ sig sjÀlva och pÄ honom.

– Sedan förstĂ„r de ocksĂ„ att det Ă€r bara elva som startar och jag fĂ„r bara göra fem byten.

Prata efterÄt

Han tar som exempel att han i söndagens möte valde att sÀtta in Lina Hurtig pÄ den position som Olivia Schough tidigare spelat pÄ.

– DĂ„ fĂ„r jag prata med Olivia om det. Men det var ju mer sĂ„ hĂ€r att nu vill jag ha djupledsspel, nu vill jag ha in en huvudspelare och Lina har sett vĂ€ldigt bra ut pĂ„ trĂ€ningen och dĂ„ valde jag henne i det hĂ€r lĂ€get. Man fĂ„r prata med dem efterĂ„t ocksĂ„, sĂ€ger Peter Gerhardsson.

Även de spelare som har en given plats i startelvan Ă€r vĂ€l medvetna om betydelsen av dem som Gerhardsson refererar till som spelare 12 till 23.

– Det Ă€r jĂ€tteviktigt för oss att ha med hela truppen hela vĂ€gen. Det har varit en otrolig styrka för oss i tidigare mĂ€sterskap och kommer att vara det i det hĂ€r mĂ€sterskapet ocksĂ„. Vi vet aldrig vad som hĂ€nder, sĂ„ att ha 23 spelare som Ă€r sĂ„ hĂ€r heta och sĂ„ hĂ€r redo, det kan inte bli bĂ€ttre, sĂ€ger Magdalena Eriksson till TT.

ÅttondelsfinalhjĂ€lten Lina Hurtig, som byttes in mot Kosovare Asllani i andra halvlek och sedan satte den avgörande straffen i matchen, Ă€r ett kvitto pĂ„ vad en avbytare kan betyda.

– Det betyder allt, skulle jag sĂ€ga. Det behövs i ett mĂ€sterskap, att folk kan komma in och bidra frĂ„n bĂ€nken.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!