Bröt kontraktet – nu förklarar anfallstalangen varför

Under lördagen var hon tillbaka på samma plats som för en tid sedan slutade i ett totalt mörker. Nu berättar anfallaren Ida Åkerlund om varför hon rev kontraktet med Eskilstuna United. "Har aldrig varit med om något liknande", säger 19-åringen.

Den tidigare Unitedanfallaren Ida Åkerlund var tillfälligt tillbaka i Eskilstuna under lördagseftermiddagen.

Den tidigare Unitedanfallaren Ida Åkerlund var tillfälligt tillbaka i Eskilstuna under lördagseftermiddagen.

Foto: Krister Rubensson

Fotboll2024-07-06 19:59

I januari förra året valde jättelöftet Ida Åkerlund, med meriter från ett flertal ungdomslandslag, att skriva på ett tvåårskontrakt med Eskilstunaklubben. Målet var att anfallaren från Sundsvall skulle ta nästa kliv i utvecklingen och vara med på Uniteds återtåg till Damallsvenskan.

Men för Åkerlund blev det inget av dem.

I början av året valde den 19-åriga anfallaren, ursprungligen från lilla Matfors, att bryta avtalet med United och flytta tillbaka till Sundsvall efter bara en säsong i Eskilstunaklubben.

Nu några månader senare berättar Ida Åkerlund till tidningen om vad som fick henne att välja det säkra före det osäkra. 

– Jag hade en bra vårsäsong med United förra året. Men sedan var det saker som påverkade som gjorde att jag inte trivdes och mådde bra. Specifikt vad tänker jag inte gå in på för det har jag och föreningen nog olika åsikter om, säger hon och fortsätter:

– Man kan tolka det olika men jag har försökt gå vidare och jag är säker med att jag fattade rätt beslut. Det slutade med att jag måste tänka på vad som blir bäst för mig. Så att flytta hem och vara nära familjen kände jag var nödvändigt. Just i dag är jag glad över att jag tog studenten med mina gamla kompisar och att jag fått bo hemma igen.

undefined
"När man tänker tillbaka på min tid i Eskilstuna så tycker jag att det var en otrygg stad", säger anfallaren Ida Åkerlund som numera tillhör Sundsvalls DFF.

Det som blev droppen för Ida var en händelse under skärtorsdagen förra året. Något som skakade en hel stad och som briserade i en rad mörka rubriker – dödsskjutningen i närheten av hennes skola Rekarnegymnasiet.

– När man tänker tillbaka på min tid i Eskilstuna så tycker jag att det var en otrygg stad och det kanske man ser annorlunda på om man kommer därifrån, att det är vanligt för dem. Men för mig som kommer från en liten by utanför Sundsvall så har jag aldrig varit med om något liknande.

– Dödsskjutningen kanske inte var den största anledningen att jag flyttade hem men det var helt klart en kombination av allt. Jag vill bara känna mig trygg. Så även om det kändes som ett misslyckade att bryta kontraktet har man lärt sig väldigt mycket om sig själv och livet generellt, säger Ida Åkerlund som under lördagen var tillbaka på Tunavallen igen då hon spelade mot sina tidigare lagkamrater i Eskilstuna United. 

Matchen, som var den sista innan sommaruppehållet, slutade 0–0.

Elitettan återstartar igen helgen 10–11 augusti.

undefined
Linda Hallin krigade hårt på Uniteds mittfält men Elitettanmötet på Tunavallen mot Sundsvall slutade mållöst.
Matchfakta

United–Sundsvall 0–0 (0–0)

Så startade United (4-4-2): Julia Langörgen – Astrid Larsson, Alexandra Benediktsson, Paige McAllister, Stina Niklason – Elisabeth Tillenius, Linda Hallin (73 Fiona Eriksson, 90+6 Agnes Vigholm), Chloe Eriksson, Rosa Herreros – Tiama Youhana (82 Emma Bülow), Nicole Robertson.

Publik: 361

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!