"Det är bättre att försöka och misslyckas än att inte försöka alls"

AFC United är en ung klubb som lyckats bra. Resan kan utifrån liknas som en framgångssaga.Men bakom kulisserna arbetas det hårt med minimala resurser.

Fotboll2016-07-16 11:23

2007 letade ordförande Alex Ryssholm ett fotbollslag för sonen. De lag och akademier sonen ville spela i var alla fulla och i stället för att ge upp och introducera en annan sport för sonen valde Ryssholm att starta en egen förening för honom och hans kompisar. Det hela började med åtta barn. Nu, nio år senare, är samma förening i toppen av Superettan.

– De började med att de tränade på parkeringar för det fanns inga lediga tider på någon fotbollsplan, säger sportchef Azad Budak.

Eskilstuna–Kuriren träffar Azad Budak och styrelsemedlemmen Håkan Lundberg på Tunavallen i samband med en av AFC Uniteds träningar. Laget är här på träningsläger och för att bekanta sig med sin nya hemstad.

Det är ett riktigt hopplock av spelare från olika klubbar, städer och länder som vistas på planen, men ändå känns det som om de alltid känt varandra. Det spelas hög musik ur omklädningsrummet och killarna lattjar med varandra och med ledarna. Detta, den goda känslan, är en av ingredienserna till framgången AFC United.

– Vi är som en enda stor familj. Andra lag kan säga så men det går inte att jämföra med oss. Med de tuffa omständigheter vi har haft och fortfarande har blir gruppen tajt. När det blir bråk, som det ibland blir, är det som att bråka med en bror, säger Azad Budak.

Håkan Lundberg håller med:

– Alla är ödmjuka och vi har väldigt högt i tak. Alex Ryssholm har ett talesätt som vi använder oss av, "Man menar det man säger och man säger det man menar". Vi är en familj!

I Stockholm, där laget fortfarande har sin verksamhet, bor alla spelare tillsammans med gymmet alldeles utanför dörren och sekretariatet i närheten.

Men åter till de där första åren, där grunden för förening lades och där visionerna allt mer växte fram.

– Hela konceptet bygger på att vi vill utveckla våra spelare. I vår ungdomssektion har vi endast ett lag för varje åldersklass. Det är ingen breddverksamhet vi håller på med utan vi vill lägga mycket tid på varje enskild spelare, säger Azad Budak.

Och det gick bra för juniorlaget, så bra att utländska klubbar började visa intresse för spelarna. Nu föddes tankarna på en seniorverksamhet. A-laget började längst ner i seriesystemet men klättrade snabbt. När de tagit sig till division tre hörde Väsby United av sig och ville ha ett samarbete.

– De hade en mycket dålig ekonomi och det var en bra chans för oss att ta oss upp snabbare, säger Budak.

I och med att Väsby United spelade i Superettan renderade det i en plats i division 1 för A-laget. Men det var inte utan motgångar.

– Vi var inte mogna för division 1 när vi gick upp. Första året var det marginaler som skiljde från att inte åka ur, säger Håkan Lundberg.

Tids nog gick det bättre och nu har de spelat en halv säsong i Superettan.

– Vi är en liten organisation som inte är några direkta experter. Vi lär oss nya saker varje dag. Vi gör fel hela tiden men vi lär oss. Det är bättre att försöka och misslyckas än att inte försöka alls, säger Håkan Lundberg.

Även om ruljansen av spelare stundtals varit hög är fortfarande tre av de ursprungliga åtta spelarna en del av AFC United. Och att föreningen satsar på sina spelare är tydligt.

– Alla dessa spelare har en historia. Du kan peka på vem som helst och jag kan berätta exakt hur den har haft det tidigare. De flesta är andrachans-spelare och därför blir det extra roligt när spelarna lyckas.

I och med flytten till Eskilstuna dyker nästa problem upp. Hur ska de bli en del av staden och hur ska staden anknyta till dem? Azad Budak är väl medveten om situationen.

– Vi måste få Eskilstuna att känna att vi är en del av Eskilstuna. Jag tror att det här kommer bli bra för båda klubbarna och vi har mycket att lära av varandra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!