"Det är något som jag tar lärdom av"

Årets sista träning är avklarad och säsongen 2019 kan summeras. För AFC Eskilstunas sportchef Nemanja Miljanovic är det på pappret semester, men nu väntar en hektisk tid med att följa upp tips och se videoklipp på okända fotbollskonstnärer.

Fotboll 26 november 2019 06:19

Det var ett år där det bitvis blåste rejält om föreningen.

Och runt honom själv. 

Trots att AFC började säsongen på ett lovande sätt kom det tuffare tider. Laget halkade efter tabellmässigt med skriverier i kvällspressen som följd och där spelare vittnade om mobbning och utfrysning.

 – Att vi inte klarade oss kvar i Allsvenskan är givetvis det negativa med året men dit hör även skriverierna om mig. Det kanske inte påverkade laget så mycket men det påverkade mer mig personligen, säger Miljanovic och fortsätter:

– Alla spelare i AFC har fått sina chanser under året och det handlar inte bara om en utan flera chanser. Jag och en spelare hade olika syn på just hans situation och samtalet gick lite överstyr. Just den här grejen blev fel och det är något som jag tar lärdom av. 

Relationen med spelaren är nu "normal" som Nemanja uttrycker det och han har försökt lägga det bakom sig. Men det finns positiva bitar med säsongen också, menar han.

– Det positiva var att allt levde in i sista omgången där vi hade chans att klara oss kvar. Sedan cupfinalen såklart och att vi lyckades sälja Felix Michel och Ousmane Camara.

Han lyfter även värvningen av Wilhelm Loeper och Ismet Lushakos samt flera andra unga spelares debut. 

Loeper är en typisk AFC-värvning, enligt Miljanovic. Wilhelm, som närmast kom från division 1-spel i Arameisk-Syrianska, gjorde över 20 matcher i Allsvenskan och blev en lyckoträff för AFC. Han hamnade i klubben via tips från Jesper Björkmans agent.

När laget nu tar sikte mot en ny säsong kan det mycket väl bli, som vi tidigare berättat, Nemanja själv, som löser tränarfrågan igen.

– Det var rätt beslut att kliva åt sidan i slutet av denna säsongen men tyvärr hjälpte det inte. Just nu diskuterar vi några tränarnamn men om vi inte hittar rätt är det inte helt omöjligt att jag återgår till tränarrollen.

Och när det handlar om nyförvärv har ett dussintal provspelare besökt klubben de senaste veckorna. Då vissa klubbar helt har gått ifrån provspel står AFC fast med att plocka in spelare för att testa dem i deras miljö.

– Det är såklart en fördel att se de i sin hemmamiljö men vi tycker det är lika viktigt att se dem i vår miljö. Det är viktigt att personen passar in i gruppen och vi får vi en uppfattning om helheten.

Klart är i varje fall att det finns några riktigt intressanta spelare i den gruppen som nyligen besökte AFC. 

– Jag vill inte säga för mycket, men det stämmer. 

Mycket handlar också om vilka som stannar. Löpande samtal förs med målvakten Igor Levchenko och kantspelaren Gustav Jarl där förhoppningen är att de båda skriver på nya avtal. Detsamma gäller även mittfältaren Michael Anaba som kom in under sommarfönstret samtidigt som klubben hoppas på att Daniel Miljanovic kan lösas från Elfsborg.

När träningen drar igång igen den 10 januari väntar några tidiga matcher, bland annat mot IFK Eskilstuna, för att komma i bra form till Svenska cupens gruppspel som sätter igång i februari. Därefter hoppas sportchefen även ha klart med var klubben ska ha sitt träningsläger.

– Vi kanske söker kylan istället för värmen, för det blev ju lyckat 2018 då vi var i Vitryssland. Det var året gick vi upp i Allsvenskan, säger Nemanja Miljanovic och skrattar.

AFC:s spelare i dagsläget

Följande spelare är under kontrakt: Wille Jakobsson, Hossin Lagoun, Adnan Kojic, Adnan Catic, Jesper Björkman, Pontus Rödin, Wilhelm Loeper, Ismet Lushaku, Mamadou Kouyate, Samuel Nnamani, Jacob Lackéll och Robert Åstedt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Efter alla skador – AFC kritiska till Tunavallens matta: "Underbetyg"

Efter alla skador – AFC kritiska till Tunavallens matta: "Underbetyg"

IFK Eskilstuna föll mot United

IFK Eskilstuna föll mot United

Rombing segerskytt igen när United gick upp i topp: "Det var det vi alla väntade på"

Rombing segerskytt igen när United gick upp i topp: "Det var det vi alla väntade på"

United slog till mot slutet och besegrade Umeå – så var matchen

United slog till mot slutet och besegrade Umeå – så var matchen

Tveksam straff knäckte AFC – föll i toppmötet: "Såg väldigt billig ut"

Tveksam straff knäckte AFC – föll i toppmötet: "Såg väldigt billig ut"
Visa fler