Det gäller att stå emot i starten

Avgörandets stund är här. Trots konstant grådis och höstmörker kan fredagskvällen bli riktigt ljus.

Fotboll 15 november 2019 06:10

En rysare utöver det vanliga sparkar igång klockan 20.45 under fredagskvällen.

Sebastian Larsson och kompani ska då försöka ta tre, eller om inte det går, minst en poäng borta mot Rumänien. 

Det förstnämnda resultatet betyder att slutspelsplatsen är säkrad. Vid kryss får vi vänta till måndag innan det definitiva jublet bryter ut hemma mot Färöarna i den sista kvalfighten.

Skulle det däremot bli torsk får vi antingen förlita oss på att Spanien, trots att de redan är klara för EM, slår Rumänien nästa vecka. Eller så får Sverige försöka ta bakvägen via ett nytt kval i vår som man får chansen i tack vare gruppsegern i Nations league.

 

I hemmamötet med Rumänien vann Sverige med 2–1 efter en rätt stabil insats.

Kan laget nå samma nivå nu bör det gå vägen. Men det gäller att stå emot inledningsvis. Eftersom rumänerna måste vinna anar jag att de med sin fanatiska och inte sällan obehagliga publik i ryggen sätter full fart direkt och försöker chocka svenskarna.

Defensiven blir med andra ord superviktig.

Målvakten Robin Olsen behöver vara lika bra som senast mot Spanien. Försvaret med guldbollvinnaren Victor Nilsson Lindelöf i spetsen måste hålla de heta hemmakillarna så långt borta det går från klara lägen.

Sedan är det kampen på mitten. Här har Eskilstunas stjärna Sebastian Larsson som gör sin 118:e landskamp (kan inte tänka mig att han inte startar matchen) under fredagen en nyckelroll. "Seb" är precis som ett årgångsvin. Blir bara bättre och bättre och när jag såg honom göra sina första landskamper för mer än tio år sedan trodde jag inte att han så småningom skulle bli en av Sveriges mesta landslagsspelare genom tiderna.

Men så är det och Larsson betyder hur mycket som helst med sin pådrivande stil. Han fuskar aldrig under en match och låter inte lagkompisarna göra det heller.

Det  borgar för en kul kväll i Rumänien för svenskarna och jag hoppas och tror vi kan fira en EM-plats någon gång efter 22.30 under fredagen.

 

Sebastian Larsson är femma i landslagsstatistiken över spelade matcher.

Toppar den listan gör Anders Svensson som gjorde 148 A-kamper.

Att "Seb" så småningom blir nummer ett är kanske att tro för mycket. Men med den kärlek och hängivenhet jag sett att Sebastian har till att spela fotboll så blir i alla fall inte jag förvånad om han lirar vidare ett par år till i både AIK och blågult och utmanar Svensson.

Men först ska 34-åringen hjälpa Sverige till nästa års EM.

Resten tar vi en annan gång.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Läs mer!

UF-företagare från Eskilstuna och Strängnäs tävlade om bästa pitchen: "Visste att vi var duktiga"

UF-företagare från Eskilstuna och Strängnäs tävlade om bästa pitchen: "Visste att vi var duktiga"

Efter ekonomiska krisen – tränaren hoppar av

Fotboll
Efter ekonomiska krisen – tränaren hoppar av
Visa fler
Ämnen du kan följa