Djurgården Europaklart – nu väntar miljonregn

Med darr på ribban stod Djurgården emot den cypriotiska anstormningen. 2–3 förlusten borta mot Apoel gör att Stockholmslaget är klart för Europa Conference League. En bedrift som belönas med över 30 miljoner kronor.

Joel Asoro fick det sista ordet när Djurgården säkrade en plats i Europa Conference Leagues gruppspel. Arkivbild.

Joel Asoro fick det sista ordet när Djurgården säkrade en plats i Europa Conference Leagues gruppspel. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Fotboll2022-08-23 20:11

Djurgården såg ut att ha säkrat avancemang till Europa Conference League-fotbollens gruppspel efter den klara 3–0-segern hemma på Tele2 arena i förra veckan.

Men betydligt mer meriterade Apoel Nicosia hade inte på något sätt givit upp. Halvvägs in i den första halvleken av tisdagens retur på Cypern ledde hemmalaget med 2–0 och Djurgården var därmed i brygga.

Skulle Djurgården slarva bort guldläget man skaffat sig?

Nej.

Stockholmslaget ryckte upp sig efter pausen och i den 68:e minuten kom utdelningen. Elias Andersson löpte sig fri i straffområdet och tryckte upp 1–2 i nättaket från en snäv vinkel.

Kaotiska slutminuter

Apoel skapade ny nerv i matchen bara några minuter därpå då Marquinhos stötte in 3–1-målet. Cyprioterna fortsatte sedan att trycka på för ett fjärde mål, som i så fall hade tagit matchen till förlängning.

I stället löpte sig inbytte Joel Asoro fri med hemmalagets målvakt och placerade iskallt in 2–3 på tilläggstid, ett mål som definitivt säkrade avancemang för Djurgården.

I samband med firandet kastade hemmapubliken in föremål mot Djurgårdsspelarna och efter några fortsatt stökiga minuter – där lagen dessutom hamnade i bråk med varandra – blåste domaren av matchen.

Djurgården är i och med 2–3-förlusten, och sammanlagt 5–3 i dubbelmötet, klart för fortsatt Europaspel i höst.

– Som sportchef håller man på att dö och så fixar de det här, säger Djurgårdens överlyckliga sportchef Bosse Andersson i Aftonbladets sändning.

Får 31 miljoner

Djurgården kan nu räkna in drygt 31 miljoner enbart för platsen i gruppspelet av Europa Conference League. Dessutom finns chansen att spela till sig miljoner i gruppen. En vunnen match ger exempelvis 5,3 miljoner kronor.

Någon större summa från den så kallade tioårspotten är dock inte att vänta. Hur många andelar en klubb får från den potten baseras på klubbens resultat i Europa de senaste tio åren. Varje andel är värd 474 000 kronor och även om det finns möjligheter att lägre rankade lag skräller i playoff till ECL kan Djurgården (rankat på plats 315) endast räkna med ett fåtal andelar.

Svårt räkna ut

Hur mycket Djurgården får från marknadspotten är på förhand svårt att räkna ut. En anledning är att det är oklart hur mycket tv-rättigheterna säljs för i de länder som har klubbar med i turneringen. Rent ekonomiskt vore det dock bättre för Djurgården om laget blir den enda svenska klubben i ECL. Då får Djurgården hela den svenska potten – annars får svenska klubbar dela på summan.

AIK ska på torsdag försöka vända ett 0–3-underläge hemma mot tjeckiska Slovacko i ECL-playoff. MFF kvalar till Europa League och har inför torsdagens bortamatch mot turkiska Sivasspor en 3–1-ledning med sig i bagaget. Om MFF förlorar sammanlagt väntar spel i gruppspelet av ECL.

Fakta: Europa Conference League

Prispengar i Europa Conference League (ECL):

Plats i gruppspel i ECL: 31,3 miljoner kronor (2,94 miljoner euro).

Vunnen match i gruppspel: 5,3 miljoner kronor per vinst (500 000 euro).

Oavgjord match i gruppspel: 1,8 miljoner kronor per oavgjord match (166 000 euro).

Gruppseger: 6,9 miljoner kronor (650 000 euro).

Grupptvåa: 3,5 miljoner kronor (325 000 euro).

Plats i playoff till åttondelsfinal (tvåa i gruppen): 3,2 miljoner kronor (300 000).

Åttondelsfinal: 6,4 miljoner kronor (600 000 euro).

Kvartsfinal: 10,6 miljoner kronor (1 miljon euro).

Semifinal: 21,3 miljoner kronor (2 miljoner euro).

Final: 32 miljoner kronor (3 miljoner euro).

Vinnare av Europa Conference League: 21,3 miljoner kronor (2 miljoner euro).

+ Rankningspotten

En del av pengarna i gruppspelet i de olika turneringarna fördelas till deltagande lag utefter en klubbrankning baserad på resultat i Europa de senaste tio åren. Den klubb som har högst tioårsrankning får 32 andelar av den här potten – den lägst rankade får en andel.

Värde på (1) andel av tioårspotten, Europa Conference League: 474 000 kronor (44 550 euro).

+ Marknadspotten

Hur stor summan blir för en enskild klubb baseras dels på hur mycket tv-rättigheterna har kunnat säljas för i nationerna som har klubbar med i gruppspelet och dels hur långt en klubb går i turneringen. Om en nation har fler än en klubb med i aktuell turnering får klubbarna dela på summan som rör tv-rättigheterna.

Fotnot: Valutakursen som använts är 1 euro = 10,64 kronor (23 augusti). Beloppen är avrundade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!