Efter kritiken: Atlético fördömer rasistiska fans

Atlético Madrid fördömer fans som sjöng den rasistiska ramsa som riktades mot Real Madrid-spelaren Vinícius Júnior inför söndagens fotbollsderby. "Vi kommer inte att sluta förrän vi stängt av dem från den rödvita familjen eftersom de inte kan vara en del av den."

Vinícius Júnior, höger, utsattes för rasistiska glåpord efter matchen mot Atlético Madrid.

Vinícius Júnior, höger, utsattes för rasistiska glåpord efter matchen mot Atlético Madrid.

Foto: Manu Fernandez/AP/TT

Fotboll2022-09-20 18:24

Inför 1–2-förlusten mot stadsrivalen Real Madrid riktade delar av Atléticos supportrar rasistiska glåpord mot Real-stjärnan Vinícius Júnior utanför matcharenan.

"Du är en apa, Vinícius, du är en apa", sjöng supportrarna, enligt en ljudinspelning från radiostationen Cope, som säger att supportergruppen innefattade ett hundratal personer.

Premiärministerns krav

Det tog dock två dagar innan Atlético Madrid tog avstånd från ramsan, något som fick den spanska premiärministern, tillika Atléticosupportern, att reagera.

– Jag förväntade mig ett starkt ställningstagande från klubben kring den här sortens beteende, det är det jag kräver från min klubb, sade Pedro Sánchez till Politico.

Nu har dock Atlético tagit avstånd från såväl ramsan som från dem som sjöng den.

"Hos Atlético Madrid har vi nolltolerans mot rasism, vårt engagemang i kampen mot detta sociala gissel är helhjärtat och vi kommer inte att sluta förrän vi eliminerat det. Därför har vi kontaktat myndigheterna och erbjudit oss att samarbeta till fullo i utredningen av händelserna som inträffade utanför arenan och kräva identifiering av personerna som deltog för att kunna stänga av dem som är medlemmar i klubben, skriver man på sin hemsida.

"Jag skäms"

Bakgrunden till ramsan lär vara ett uttalande från Pedro Bravo, chef för spanska fotbollsagenters samlingsorganisation, i torsdags.

I en tv-intervju sade Bravo att Vinícius Júnior behöver sluta "bete sig som en apa" när han gör mål.

Bravo har efter händelsen bett om ursäkt och hävdat att kommentaren inte var menad att vara rasistisk. Frasen används inom spanskan för att beskriva någon som beter sig som en pajas.

Sánchez är inte den enda politikern att reagera. Borgmästaren i Madrid José Luis Martínez-Almeida, också han Atlético-supporter, har fördömt ramsan och sagt att rasism inte hör hemma någonstans.

– Jag säger detta både som borgmästare i Madrid men också som Atlético-supporter. Jag skäms över att det finns Atlético-fans som kan uttrycka sig såhär rasistiskt.

Pedro Sánchez håller med.

– Jag är ett stort fan av Atlético Madrid, så jag blev väldigt ledsen. Vi måste identifiera dessa personer för jag tycker inte att de förtjänar att komma in (på arenan). Det är förskräckligt och måste fördömas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!