Eskilstunas elitklubbar splittrade kring VAR-frågan

Länge har frågan om videodomarsystemet VAR och dess inträde i svensk elitfotboll skjutits på framtiden. Men nu verkar ett beslut närma sig – och klubbarna är splittrade i frågan. "Personligen är jag inte ett jättestort fan av VAR, om jag ska vara ärlig", säger Uniteds tränare Elena Sadiku.

AFC:s Jawad Al Jebouri och Uniteds Elena Sadiku om VAR-frågan i svensk fotboll.

AFC:s Jawad Al Jebouri och Uniteds Elena Sadiku om VAR-frågan i svensk fotboll.

Foto: Bildbyrån

Fotboll2022-10-18 15:13

Svenska Fotbollförbundet framförde nyligen till SVT att ett beslut närmar sig i frågan om Sverige ska införa videodomarsystemet VAR från och med säsongen 2024.

– Vårt representantskap, där föreningarna utser sina representanter, har i demokratisk ordning gett förbundsstyrelsen ett mandat att fatta beslut i frågan och vi kommer självklart att lyssna på våra medlemmar, säger förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

Men förbundet kommer inte att utnyttja sitt mandat i VAR-frågan.

Nu ligger bollen i stället hos Svensk elitfotboll och Elitfotboll dam. Det bekräftade förbundets vice ordförande Bert Andersson i en intervju med Göteborgs-Posten i förra veckan.

– Det som gäller är att förbundsstyrelsen har ett mandat från representantskapet. Men med stor sannolikhet kommer vi inte utnyttja det mandatet här och nu i alla fall, säger Bert Andersson som menar att det är elitklubbarnas organisationer på herr- och damsidan, Svensk elitfotboll och Elitfotboll dam, som måste komma med ett tydligt ställningstagande eftersom det är de frågan ytterst berör.

Problemet är att elitföreningarna är splittrade i frågan. I SVT:s rundringning är 10 av 16 herrallsvenska klubbar emot ett införande av VAR. 

Och när vi når de båda lokala elitlagen i Eskilstuna – United och AFC – blir allt bekräftat.

– Personligen är jag inte ett jättestort fan av VAR för jag tycker det tar för lång tid och stör spelet. Om man nu ska kolla om det blev mål eller inte tycker jag det är så mycket som tas bort från själva fotbollen, säger Elena Sadiku, tränare i United.

Samtidigt lyfter hon domarfrågan i Damallsvenskan som varit en het diskussion under året.

– Tyvärr har domarnivån varit för låg i år. Jag tycker det är sjukt att vi i högsta ligan i Sverige inte har bättre och mer erfarna domare än vad vi har. Det är större arvode i Superettan än vad det är i Damallsvenskan och då är det inte så konstigt att de bästa domarna drar till ligor där de får bättre betalt.

– Damernas högsta liga borde gå före Superettan. I varje fall tycker jag att vi ska ha samma arvode som Superettan.

Två domare som Sadiku hyllar är dock Tess Olofsson och Lovisa Johansson, även om deras framträdande i Damallsvenskan numera är mer sällan.

– De är sjukt duktiga och erfarna. Tess och Lovisa har mer pondus och lite mer skinn på näsan än de andra. De som är oerfarna kanske inte vågar och jag har stor respekt för dem, men de kan inte vara för många. Jag tycker självklart att de domare som varit uppe och dömt ska få erfarenhet och jobba lite mer professionellt. Men tyvärr har det varit lite för mycket diskussioner om domarna i år.

AFC:s tränare och sportchef Jawad Al Jebouri ser lite annorlunda på VAR-frågan i svensk fotboll.

– VAR är en bred fråga hur man verkställer det. Jag har dålig koll och vet inte heller om det handlar om en ekonomisk fråga. Sedan är det klart att man inte vill göra domarnas jobb svårare. Tvärtom. Men då tycker jag också att det ska vara en fråga för domarna, hur de ser på det. Men det finns även andra tekniker som används internationellt – som inte kommit till Sverige – som mållinjekamera. Den frågan kanske är ännu viktigare, säger Jawad Al Jebouri.

VAR-utvecklingen tas upp på förbundets ordinarie styrelsemöte under oktober månad.

VAR

VAR – Video Assistant Referee – är en form av assisterande domare eller domarfunktion inom fotboll. Uppdraget är att granska beslut som har tagits av, eller undgått, huvuddomaren med hjälp av videokameror som är placerade för att täcka hela spelplanen.

VAR granskar händelser i efterhand, i slowmotion och i olika vinklar och är i ständig kontakt med huvuddomaren och kan påkalla uppmärksamhet om någon händelse på planen måste granskas.

Herr-VM 2018 användes VAR för första gången i ett mästerskap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!