Flera nyckelspelare med utgående kontrakt

Eskilstuna United går mot sin näst bästa säsong poängmässigt. Samtidigt pågår arbetet med att forma nästa års trupp för fullt. "Flera förhandlingar pågår".

Fotboll 25 oktober 2019 19:30

Julia Tunturi har förlängt. Loreta Kullashi och Matilda Plan likaså. Eskilstuna United har radat upp styrkebevis på kontraktssidan efter den fina hösten.

Men fortfarande sitter flera nyckelspelare i truppen i dagsläget på utgående kontrakt (2019): Lisa Dahlkvist, Ayinde Halimatu, Felicia Rogic, Shannon Woeller och Petra Johansson för att nämna några. Totalt är det tolv kontrakt som går ut efter säsongen. 

Men enligt tränaren Magnus "Munken" Karlsson, som själv är kontrakterad till och med 2021, är det ingen fara på taket. Snarare tvärtom.

– Vi har bra koll på kontraktssituationen och de signaler jag har fått efter individuella samtal med spelarna är att många är väldigt intresserade av att fortsätta hos oss. Jag utgår ifrån att nästa års trupp ser ut på ett liknande sätt som nu. För att vara United ligger vi väldigt bra till i processen kring truppen. 

Uniteds skyttedrottning Felicia Rogic är en av spelarna som inte har kontrakt efter säsongen. 

– När det gäller Felicia så får vi se vad hon väljer att göra med tanke på maken Filips (Rogic) flytt till Ryssland. Hon kommer åka dit efter säsongen och hälsa på, sen får hon ta ett beslut efter det. 

Målsättningen är också att skriva relativt långa kontrakt med de yngre spelarna för att på så sätt få ersättning vid eventuella klubbyten. 

– Ja, det är en långsiktig strategi vi jobbar efter. Det fungerade väldigt bra i fallet Hanna Glas (som värvades till PSG i fjol) och så som damfotbollen utvecklar sig är det nog rätt väg att gå.

De yngsta spelarna i truppen (Cajsa Åkerber, Nor Mustafa, Sofia Paulsson, Cornelia Baldi Sundelius och Linn Vickius) har fått relativt lite speltid i år. Hur tänker ni där?

– Det finns många som behöver spela mer och där tittar vi också på eventuella lösningar. Utlåning är ett alternativ som har fungerat väldigt bra i fallet Elin Rombing (utlånad till Örebro året ut). 

Samtidigt är Munken tydlig med att han inte vill tvinga kvar någon i klubben.

– Jag vill inte övertala spelare att stanna. När det till exempel gäller det lite "äldre" gardet: Petra Johansson, Shannon Woeller och Lisa Dahlkvist så för vi en öppen diskussion då både Petra och Lisa har familjer, det ska klaffa med det också. 

Två spelare som varit enormt viktiga för Eskilstunalaget i år är de båda nigerianskorna Sonia Okobi och Ayinde Halimatu. Båda två med utgående kontrakt. 

– Det är exempel på två förhandlingar där vi kommit en bra bit på vägen och vi vet var vi har varandra. Ingenting är klart eller påskrivet men jag har en bra känsla där, säger Munken. 

Eskilstunaklubben har efter den tunga våren som bekant spelat upp sig ordentligt och går sin näst bästa säsong till mötes sedan uppflyttningen till damallsvenskan.

– Vinner vi mot Växjö på lördag blir detta Uniteds näst bästa säsong poängmässigt (40 poäng). Kniper vi dessutom tredjeplatsen ska vi vara väldigt nöjda med säsongen. 

För att nå tredjeplatsen (lilla silvret) behöver United en seger i avslutningen samtidigt som Vittsjö tappar poäng mot ett nedflyttningshotat Djurgården.

– Vi har inte slutplaceringen i egna händer så det är inte så mycket att fokusera på. Men vi går ut för att vinna på lördag och har motivationen. Inte minst med tanke på de senaste resultaten mot Växjö, säger Munken som har hela truppen tillgänglig. Frågetecken dock kring Julia Tunturi som byttes ut i matchen mot Kristianstad efter en huvudskada. 

Matchen mot Växjö startar 15.30 på lördag. En match som du kan du via vår tv-sändning på ekuriren.se.

Kontraktssituatuonen

Utgående kontrakt (2019): Felicia Rogic, Kaisa Collin, Cajsa Åkerberg, Lisa Dahlkvist, Sonia Okobi, Ayinde Halimatu, Emelie Lundberg, Nor Mustafa, Petra Johansson, Shannon Woeller, Sofia Paulsson, Cornelia Baldi Sundelius. 
Kontrakt över minst nästa säsong: Loreta Kullashi (2021), Julia Tunturi (2021), Fanny Andersson (2020), Matilda Plan (2021), Linn Vickius (2020), Vaila Barsley (2020), Cosette Morché (2020).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Nyförvärvet tränar med AFC – hyllar bollplanken: "Har alltid gett mig tips och råd"

Nyförvärvet tränar med AFC – hyllar bollplanken: "Har alltid gett mig tips och råd"

Tuffa månader väntar krisdrabbade Eskilstuna United – behöver dra in en miljon till: "Måste lyckas fixa det innan årsskiftet"

Tuffa månader väntar krisdrabbade Eskilstuna United – behöver dra in en miljon till: "Måste lyckas fixa det innan årsskiftet"

Syrianska får kvala till division 2 – Halimi lämnar City efter fyra år: "Året blev inte som vi tänkt oss"

Syrianska får kvala till division 2 – Halimi lämnar City efter fyra år: "Året blev inte som vi tänkt oss"

SPELARBETYG: ✓Vass insats ✓Hon kan bättre

SPELARBETYG: ✓Vass insats ✓Hon kan bättre

Stekhet Nyström poängräddare för United – som hade mersmak: "Skulle tagit tre poäng"

Stekhet Nyström poängräddare för United – som hade mersmak: "Skulle tagit tre poäng"
Visa fler