Mikael Danielsson: "Kan döda alla drömmar"

Avslöjanden om inkilningar, mobbning och övergrepp har skakat idrotten runt om i världen. Erik Granqvist är en av dem som berättat om vad han fick utstå under sin tid som ishockeymålvakt. En annan är Mikael Danielsson från Eskilstuna. "Får man inte bort de här strukturerna kan det döda alla drömmar", säger han.

Mikael Danielsson föreläser om problematiken med tystnadskultur och inkilningar.

Mikael Danielsson föreläser om problematiken med tystnadskultur och inkilningar.

Foto: Krister Rubensson/Bildbyrån

Fotboll2022-03-18 07:49

Mikael Danielsson, 47, spelade fotboll på seniornivå i 16 säsonger, varav åtta år med Trelleborg och Örebro i Allsvenskan.

Redan 2011 i SVT:s dokumentär "Idrottens himmel och helvete" berättade han om vad han fick uppleva under sina år inom fotbollen som att sitta naken framför en lampa och berätta om sina sexuella upplevelser, gå naken på en strand och själv vara med och inkila andra.

Nu föreläser han om tystnadskultur och inkilningar och var tidigare i veckan på Rekarnegymnasiet där han pratade om just de här frågorna.

Men för Danielsson kommer det inte som en överraskning att historien upprepar sig runt om i landets idrottsklubbar.

– Jag har själv suttit och tittat på sånt här, skrattat och pekat finger. Så jag tänker inte döma grabbarna eller tjejerna i AFC och United. De lever i norm där det förväntas att det här ska göras. Det är inte deras fel och det handlar inte bara om de här två klubbarna. Det sker överallt, men sanningen är att folk mår ju inte bra av sånt här och det är så synd att vi ska behöva ha den här diskussionen, säger Danielsson.

Men det finns såklart grader i helvetet. 

– Tittar man på Erik Granqvists historia som blev fastbunden och fick hela kroppen rakad där han också hade ett skosnöre runt snoppen, som också drogs åt varje gång han gjorde motstånd, så sätter sånt här extrema spår. Han har senare berättat om både alkoholproblem och självmordstankar.

– Det här handlar om strukturer och normer i samhället som är skadliga. Man kan tycka att "det inte var så farligt", "det är bara att bita ihop"... men det är otroligt svårt som ny i laget att komma till tränaren och säga att du inte vill vara med på det här. Det krävs en otrolig styrka att göra det, säger han och jämför med en vanlig anställning.

– Säg att du skulle komma till en ny arbetsplats och att de ska ha en inkilning för dig på fredag. Du törs inte säga något för du är i ett underläge gentemot den som utför det och din chef säger att det är något vi gör eftersom du är ny. Samtidigt som du får din lön därifrån och vill komma in i gänget hamnar du genast i en jättesvår situation. Så den här genomlysningen är väldigt viktig.

Då och då blir den tidigare elitspelaren kallad för PK – politisk korrekt – vilket är det löjligaste ord han vet. Mikael bearbetar fortfarande sina upplevelser och går än i dag och pratar med en terapeut.

– Det finns också en anledning till att jag föreläser om det här frågorna utanför min vanliga arbetstid. Jag vidhåller att idrotten är det finaste vi har och det vore för jävligt om vi ska skita ner den med sådana här grejer. Får man inte bort de här strukturerna kan det döda alla drömmar och det är små marginaler till att någon inte pallar. Så det här är en fråga som borde prioriteras högre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!