Fotbollsfestival ska fylla Friends Arena

I februari ska Friends Arena fyllas med 50 000 besökare då Sveriges första fotbollsfestival äger rum. Bakom evenemanget står bland andra två Eskilstunaprofiler.

Fotboll 11 november 2019 17:45

Den 1 februari öppnar tvådagarsfestivalen Fotbollexpo upp dörrarna till Friends Arena och det som ska rymma både digitala och fysiska fotbollsupplevelser. 

Bakom initiativet står fotbollsprofilen Martin Åslund med förflutet i bland annat i AIK och som numera är expertkommentator på Viasat Sport. Tillsammans på tåget har han med sig trion Jonas Elmgren, Christian Gröning och Christer Haglund, där den sistnämnde har en bakgrund i Eskilstuna.  

– Jag spelade i Verdandi som då var den näst största klubben i stan och värvades upp till Hammarby 1988. Men klubbarna kunde inte komma överens så jag var nära att bli ett ettårsfall. Det var långt innan Bosman trädde in så jag hamnade istället i deras samarbetsklubb Spårvägen, säger Christer Haglund när han minns tillbaka.

Där spelade Haglund tills han var 28 år innan han satsade på sin civila karriär och it-företaget Caperio som han senare sålde. Med sig på resan nu har han även den förra Unitedprofilen Karolina Novalli (tidigare Ljungqvist).

– Jag ringde upp Karolina för ett tag sedan då vi sökte fler fotbollsprofiler. Och precis som fotbollen i allmänhet har blivit mer jämlikt, behövde vi också bli jämlika. Vi kan inte hindra att vi var fyra fotbollstokiga killar som startade det här men det är inte den profilen vi vill ha, säger Christer Haglund.

Evenemanget har som mål att bli fotbollens Almedalen. Ett forum där det inför kommande säsong finns tillfälle att lyfta jobbiga samhällsfrågor och träffa både politiker och företagare.

– Vi har inga kommersiella syften med det här utan vill använda fotbollens popularitet för att skapa ett bättre samhälle. Huvudmålgruppen är barn och ungdomar mellan 6 till 19 år och vi hoppas kunna samla runt 50 000 till Friends.

Samarbetet innefattar bland andra Svenska Fotbollförbundet och några av landets hjälporganisationer. Även förbundskaptenerna Janne Andersson och Peter Gerhardsson kommer vara där tillsammans med kända fotbollsspelare, e-sportare och tv-profiler.

–  Nere på planen kommer det att vara som ett Gröna Lund med massor av aktiviteter där du kan ta med dig hela familjen, säger Karolina Novalli och fortsätter:

– Politikerna och samhället har en viktig roll. För att man ska bli en engagerad ungdom behöver man engagerade föräldrar. Har man inte det, då tappar man ungdomarna. Och det är där vi kommer in. 

Christer Haglund hoppas att de får med så många aktörer som det bara går och nämner ett exempel.

– Då ungdomarna kastade sten på bussarna på kvällarna skapade fotbollsföreningen Brommapojkarna ett samarbete med Storstockholms Lokaltrafik. I BP:s fotbollstält satte de igång nattfotboll och skadegörelsen minskade. Så det är rätt häftiga krafter som idrotten kan göra.

Båda är fast beslutna om att fotbollsfestivalen Fotbollexpo (1–2 februari) är något viktigt för samhället.

Följer ni fotbollen i Eskilstuna och Sörmland nuförtiden?

– Väldigt lite, men jag var och tittade på Eskilstuna United när de spelade i Stockholm mot Djurgården tidigare i år. Jag satt dock på helt fel läktare för när United gjorde mål ställde jag mig upp och skrek ut min glädje. Då såg jag att det bara satt djurgårdare runt om mig, säger Karolina och skrattar.

– Jag känner Uniteds tränare Magnus "Munken" Karlsson väl och sedan följer jag såklart AFC noga. Jag tycker lagen har flera intressanta spelare, säger Christer. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Fotboll

Värnamo stoppade Djurgårdens segertåg

Värnamo stoppade Djurgårdens segertåg
Fotboll

Asoro hjälte med dubbla mål – bara kryss för AIK

Asoro hjälte med dubbla mål – bara kryss för AIK
Fotboll

Antonsson sänkte Hammarby igen: "Jäkla gött"

Antonsson sänkte Hammarby igen: "Jäkla gött"
Fotboll

"Mer än bara samma färger på flaggan"

"Mer än bara samma färger på flaggan"
Fotboll

AIK vidare i Europaspelet: "Inte kattpiss"

AIK vidare i Europaspelet: "Inte kattpiss"
Visa fler