Maxstraff mot fotbollsordförande efter nytt spelarfusk

Eskilstunaklubben Al Salam använde sig av fyra otillåtna spelare. Nu har ordföranden Wassim Al-Hajali tilldömts maxstraffet av Sörmlands fotbollsförbund och klubben riskerar uteslutning. "Jag har aldrig varit med om det på distriktsnivå", säger Erlend Stavehaug, ordförande för disciplinnämnden i Sörmlands fotbollsförbund.

Ordföranden för Eskilstunaklubben Al Salam har stängts av i två år efter spelarfusk och klubben kan riskera att tvångsnedflyttas.

Ordföranden för Eskilstunaklubben Al Salam har stängts av i två år efter spelarfusk och klubben kan riskera att tvångsnedflyttas.

Foto: Arkivbild

Fotboll2021-09-16 06:44

Al Salams ordförande Wassim Al-Hajali har stängts av i två år efter att ha gjort sig skyldig till ett allvarligt regelbrott. Det bara fyra år efter att samma ledare stängts av ett år på grund av en liknande förseelse.

– Det är klart att det är bekymmersamt att samma person återkommer och har gjort sig skyldig till samma förseelse där man har försökt fuska sig till framgångar. Det är ett slag i ansiktet på motståndarna men även på spelarna i det egna laget som blir drabbade, säger Erlend Stavehaug.

Under en match säsongen 2017 använde sig Al Salam av en spelare som tillhörde ett annat lag. Det hela uppdagades efter en person tagit en bild av spelaren och resultatet blev att fyra personer i klubben stängdes av, däribland Wassim Al-Hajali som vid den tiden var såväl tränare som ordförande för klubben.

undefined
Ordföranden för Eskilstunaklubben Al salam har stängts av två år av förbundet efter att klubben använt sig av flera otillåtna spelare.

Då blev domen ett år, nu stängs samme man av dubbelt så lång tid. Det är maxstraffet inom svensk fotboll och mycket ovanligt förekommande.

– Jag har aldrig varit med om det på distriktsnivå. Att man fuskar på det här sättet är ytterst beklagligt. All tävlingsverksamhet inom Sörmlands fotbollsförbund bygger på att alla deltar på lika förutsättningar, säger Erlend Stavehaug.

Även denna gång handlar det om att klubben har tillskansat sig spelare på felaktigt sätt. Man har enligt förbundet brutit mot den så kallade 30-månadersregeln. Regeln innebär att det måste ha passerat 30 månader sedan en spelare deltagit i en bindande match för en klubb innan denne obehindrat kan byta till en annan klubb. Innan dess måste den klubb som vill värva en spelare ta kontakt med spelarens förra klubb och komma överens om en övergång. Som hjälp har klubbarna Fogis (fotbollens gemensamma informationssystem) där ledare kan söka upp spelare och kontrollera deras status.

Al Salam har gällande fyra spelare brutit mot regeln enligt förbundet.

– Här har man tagit spelare och skrivit över dem från andra föreningar. Detta trots att de bara med några knapptryckningar på Fogis kan se att spelarna har spelat bindande matcher med andra föreningar kortare än 30 månader bort, säger Erlend Stavehaug.

undefined
Att Sörmlands fotbollsförbund dömer ut maxstraffet när det gäller avstängningar hör inte till vanligheterna.

När en klubb registrerar en ny spelare på Fogis klickar man i en ruta där klubben försäkrar att man kontrollerat att spelaren inte spelat bindande matcher för en annan förening de senaste 30 månaderna. Förbundet anser att det är styrkt att ordföranden är den som har genomfört övergångarna och därmed gjort sig skyldig till osant intygande.

– När du använder dig av spelare ställer det höga krav på dig som ledare att du intygar det här. Att välja att inte kontakta de andra klubbarna eller att inte kolla upp det här är så klart försvårande, säger Erlend Stavehaug.

De fyra spelarna kommer ifrån andra klubbar i länet och det var när representanter för en av dessa klubbar såg en spelare som representerade dem förra året spela för Al Salam denna säsong som ärendet tog sin början.

I en av de matcher som klubben vann med 2–1 har resultatet ändrats till förslust 0–3 och klubben har tilldelats böter. För övriga matcher som de ogiltiga spelarna deltagit i har preskriptionstiden passerat. Men klubben, som ligger i toppen av division 5, kan dock komma att straffas stenhårt i efterhand – om någon av de drabbade lagen i klubbens serie väljer att anmäla till förbundet.

– Det står klart och tydligt i tävlingsbestämmelserna att om en klubb vid upprepade tillfällen spelar med otillåtna spelare kan klubben bli utesluten. Klubben kan flyttas ner, det kan bli konsekvensen och visar hur allvarligt man ser på det här, säger Erlend Stavehaug.

Av de fyra spelarna som otillåtet regisserades för Al Salam har de flesta återförts till sina tidigare föreningar. I något av fallen ska en korrekt övergång ha genomförts enligt Erlend Stavehaug.

Al Salam har sedan tidigare bekymmersamma ärenden att hantera. I augusti förra året skrev tidningen om att Al Salam krävs av kommunen på nästan 60 000 kronor i aktivitetsmedlemsbidrag. Detta sedan det framkommit att föreningens medlemsavgifter betalats in till privata konton och inte bokförts korrekt. Något som i sin tur tolkas som att föreningen saknade medlemmar vid tidpunkten, vilket är en grundförutsättning för att få det medlemsbaserade bidraget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!