Eriksson, som även är ytterst ansvarig för IFK:s flick- och damverksamhet, och tränaren Neimann är två av de ledande personerna i klubbens stora satsning på tjejer.
14 oktober hölls mötet där historia skrevs. Jenny Neimann satt med som adjungerad och tillsammans med Annika Eriksson lyfte hon fram idéerna om seniorverksamhet för damer.
– Det som spred sig när vi hade pratat och alla sagt ett rungande JA! var otroligt. Det var tårögt hos alla i rummet. "Det här är historiskt. Äntligen!". Samtliga bara "wow har vi fattat det här beslutet nu". Det var så jäkla fint. Den känslan bär man med sig, det är ända in från hjärtat på IFK, säger Annika.
– Jag hade ju aldrig varit på ett styrelsemöte tidigare och tänkte "så här är det väl alltid", säger Jenny och skrattar innan hon fortsätter:
– Att från sin egen pepp och övertygelse även få det medhållet så tydligt och kraftfullt från beslutande organ i föreningen ... det går knappt att beskriva den typen av känsla. Man blir ju oerhört stolt över det sammanhang man befinner sig i och den responsen man får.
– Det var ett fint kvitto och det lever jag fortfarande på, säger Eriksson.
Vad händer nu?
– Det som händer konkret är att vi tar klivet och förlänger flickverksamheten hela vägen till seniorsidan och täpper till så att vi nu fyller ut hela kedjan, säger Neimann.
– Allt från de minsta till de äldsta, fortsätter Annika innan hennes kompanjon tar vid igen:
– Den yttersta målsättningen i föreningen är att vi ska ha damverksamhet och herrverksamhet på seniorsidan och sedan ungdomsverksamhet ända upp till U19 för att vara självförsörjande på spelare och ha förebilder på både dam- och herrsidan för våra ungdomslag.
Varför är det viktigt att göra den här satsningen?
– För att tjejer ska få spela fotboll, säger Neimann.
– De behöver få ta plats nu och det är dags. Det behövs överallt men vi kan göra det lilla. Fler behöver ta sådana här beslut och kliv. För fotbollen. För kvinnorna, säger Eriksson.
Hon fortsätter:
– De allra minsta ska ha förebilder, starka kvinnliga förebilder. Man har pratat om att få in fler kvinnor i föreningar – inte bara genom att tvätta barnens kläder, stå i kiosken eller vara den där administrationsmamman. För det är den rollen kvinnor oftast tar och pappor, nu generaliserar jag väldigt mycket, tar på sig skorna och blir tränare.
Exemplen på barn och unga som "gallras ut" ur sina klubbar har varit många de senaste åren. Så ska det inte vara i IFK, menar Eriksson och Neimann.
Är den här satsningen till för alla – på riktigt?
– Ja, alla är välkomna i IFK:s flickverksamhet. Vi ska inte gallra ut någon.
Det hela drog igång för fyra år sedan och nu finns 120 aktiva tjejer med i klubben.
– Det är så himla roligt att så många flickor börjat spela fotboll hos oss, säger Annika Eriksson.
Tanken är att seniorlaget, som håller på att forma en trupp, ska börja träna efter årsskiftet och spela i fyran den kommande säsongen.
– Man kan ju ställa sig frågan varför vi inte gjort det här tidigare. Varför har det bara fokuserats på pojkar och herrar? Jo för så har fotbolls-Sverige sett ut generellt, IFK Eskilstuna är inte unikt på något sätt. Men i takt med att samhället moderniseras, tankesättet förändras och att det blir ett tydligare jämställt klimat där ute, även om vi har lång väg kvar och mycket att göra, hakar föreningslivet också på. Självklart finns det många föreningar som redan i dag har damfotboll men det behövs fler.
Jenny Neimann är även ansvarig för klubbens del i konceptet UEFA Playmakers som riktar sig till tjejer i åldern fem till åtta år. Som en av de första föreningarna i Sverige gick IFK med då flickverksamheten drog igång för fyra år sedan. Neimann jobbar även ihop med Svenska Fotbollförbundet för att utbilda nya tränare och hon har ett mentorskap åt nya föreningar i UEFA Playmakers.
Annika och Jenny träffades för nästa exakt ett år sedan i samband med Barn- och Ungdomskonferensen som anordnas av Södermanlands Fotbollförbund i samarbete med RF-Sisu. Det klickade direkt och fortsätter att klicka.
– Vi vill jobba framåt och vara en modern föreningen, inte bara i det vi säger utan också i vad vi gör. Mycket snack på liten verkstad är inte vår linje alls. Vi vill att det här ska synas och kännas på riktigt överallt. Så vad har vi för alternativ? Det är klart att tjejerna ska fram.
Neimann och Eriksson säger att responsen från hela föreningen bara varit positiv, från aktiva, ledare, Gamla IFK-are till styrelsen. Något motstånd har det inte funnits, tvärtom. Däremot en del okunskap.
– Eftersom vi inte haft tjejverksamhet tidigare så har det varit en resa att göra tillsammans.
Men viljan att förändra och hitta lösningar är stor.
– Ett led i utvecklingen var att värva Annika Eriksson till styrelsen, en kvinna som vice ordförande och ansvarig för tjejverksamheten.
Jenny Neimann fortsätter:
– Frågor vi behövde lyfta och ställa oss var till exempel: Vad händer när tjejer blir tillräckligt gamla så att de hamnar i puberteten och vårt matchställ är blå tröja och vita shorts? Kan vi ha ett alternativ för tjejerna i menstruerande ålder? Det förde Annika upp till styrelsebordet. Och det fattades ett beslut om att "självklart ska vi ha blåa shorts för tjejerna". På vilka ytor ska vi förlägga tjejernas träningar? Kanske inte så smart att de ska vara längst bort på Balsta. De äldre tjejerna behöver snabbt kunna gå på toaletten, till exempel för att byta sina mensskydd. Sådan här steg är viktiga signalsystem. Men det jag vill säga är att den här okunskapen inte varit något hinder i IFK, säger Jenny och tillägger:
– När man inser och är beredd att förändra och ta kliv för att utveckla sig finns det inga gränser. Flickor som vill spela fotboll finns det ingen brist på men rummen har inte funnits för alla. Och det är heller ingen brist på kvinnor som har kompetens. Om vi har 800 aktiva spelare i föreningen finns det runt 1600 vårdnadshavare varav hälften är kvinnor ...
– Se på oss bara ... Annika är fotbollsspelare från början med all erfarenhet det innebär medans jag inte ens visste att fotbollen var rund så sent som för fyra år sedan. I takt med att mina barn började spela växte intresset och jag utbildade mig, lärde mig om fotbollens värdegrund, spelets grunder och regler. I dag finns inga hinder för någon av oss att kliva in de här rummen och jobba med fotboll oavsett bakgrund, säger Jenny.
Neimann och Eriksson återkommer ofta till att IFK ska vara en klubb för alla.
– I grunden handlar det om att ha en trygg verksamhet för alla barn och ungdomar. Vi har ett tydligt värdegrundsarbete och en föreningspolicy som tar sikte på sådant här och inte bara låter sig vara en pappersprodukt. Vi jobbar med det i våra lag och alla aktivitetsledare i föreningen. Vad är glädje för oss? Vad är engagemang och kamratskap?
– Vi har en väldigt bra ordförande (Pierre Kubalski) också som är påläst, duktig, korrekt. Jag som sitter i styrelserummet kan med handen på hjärtat säga att hos alla som sitter där finns en värme, man bryr sig på riktigt. Det finns en omfamning i föreningen och det märks i alla led. Det är ett väldigt stort hjärta, säger Annika Eriksson.
– Och det finns inget hävdelsebehov, i IFK Eskilstuna delar vi på ansvar och framgångar. Vi är duktiga på att stötta och lyfta fram varandra och det är för mig en sann kamratanda, säger Jenny Neimann.
Hur stor damsatsningen kan bli återstår att se för några begränsningar finns inte.
– Nu påbörjar vi vår resa mot vem vet vad? Damallsvenskan 2030 kanske, säger Neimann och ler.