Jäders damlag siktar uppåt igen

Under 2018 fyllde Jäders idrottsförening 90 år. Samma år bestämde sig Josefin Berglund och Stina Söderström för att återuppliva föreningens damlag som länge legat i dvala.

Initiativtagarna till damlagets nystart är Josefin Berglund och Stina Söderström.

Initiativtagarna till damlagets nystart är Josefin Berglund och Stina Söderström.

Foto: Krister Rubensson

Fotboll2020-07-17 07:06

Josefin och Stina var i ungdomsåren aktiva inom fotbollen men då familjelivet senare kom emellan fick spelandet vila. Sedan några år tillbaka är de styrelsemedlemmar i föreningen och det var där idén satte fart med att starta ett damlag.

– Vi började prata om vad vi skulle göra för att våra ungdomar på flicksidan skulle stanna kvar i klubben. Några slutar och andra drar vidare till andra klubbar. På damsidan blir det lätt att man lägger när man bildar familj, säger Stina Söderström.

Sagt och gjort, i maj 2018 gjordes ett utskick via sociala medier men aldrig hade de kunnat ana hur väl mottagen deras inbjudan skulle bli.

– Vi välkomnade alla tjejer oavsett erfarenhet. Vi hade ingen aning hur många som skulle komma och trodde kanske runt tio. Det kom 36 tjejer. Det bara drällde in. Vissa hade inte ens rört en boll tidigare och ett tag var vi faktiskt 45 spelare på pappret, säger Josefin och skrattar.

Till föreningen anslöt även några tränare och tanken var först att ha med ett lag i den så kallade motionsligan men snabbt blev det andra bullar. Ligan lades ner och istället fick föreningen en förfrågan om att vara med i damernas division 4-serie.

– Utmaningen för oss var att lära känna alla spelare och höra vad de ville med fotbollen. Några kände bara för att träna och andra ville bara lira för skoj skull. När vi startade träningarna var vår yngsta spelare 16 år och äldsta 51, säger Stina och påpekar:

– Andra klubbar kan ha svårt att få ihop lag och tvingas dra sig ur seriespelet. Sedan starten har vi alltid varit extra noga med att inte rekrytera från ett lag som i slutändan kanske får lägga ner helt och hållet. 

Varför tror du så många söker sig till Kungsvallen och Jäders damlag?

– Det blev nog lite lättare för många att komma till ett helt nytt lag. För det är inte många som efter att hållit upp i 20 år börjar i en klubb igen. Jag tror även att det har att göra med den välkomnande känslan; att vi är här för att ha kul, säger Stina och fortsätter.

– Vi har varit väldigt tydliga med våra ambitioner och värderingar. Vi vill lyfta flick- och damfotbollen och idrott för alla och vi har inte gett upp hoppet om att även ha ett lag i en framtida motionsliga.

Flera spelare är också tydliga med vad Jäders satsning betyder för dem.

– Det är en härlig laganda i laget där vi alla får ta plats och utvecklas tillsammans, säger en spelare.

– För mig handlar Jäders damer om så mycket mer än bara fotboll, för mig handlar de om att komma ner till Kungsvallen och ha roligt, säger en annan.

Efter en knackig debutsäsong förra året är Jäder nu riktigt på gång. Med 33 spelare i truppen är de smått unika inom svensk damfotboll på division 4-nivå. När tidningen var på besök tog laget dessutom sin andra raka seger för säsongen. 

Inför matchen mot Kvicksund lämnade dock lagets målvakt återbud och tränarkollektivet var tvungna att kasta in styrelsemedlemmen och högerbacken Josefin Berglund i målet. 

Du kanske vill veta hur det gick i matchen. Jo, efter ett tidigt baklängesmål vände Jäder till vinst med 2–1 efter två mål av Elin Franzell. 

Noterbart under pågående match var att Josefins son påkallade lite uppmärksamhet från sidlinjen.

– Jag har inte tid nu. Det får du fråga din pappa, ropade Josefin bestämt.

Det är ändå ett bevis på att Jäders satsning är på allvar men samtidigt familjär.

Jäders damlag efter segern mot Kvicksund.
Jäders damlag efter segern mot Kvicksund.
Jäders damlag

Hemmaarena: Kungsvallen i Kjula

Tränare: Konny Pernblad och Magnus Jansson var med från början 2018. Till denna säsongen tillkom Micke Johansson, Eric Niklason och Jimmy Larsson.

Serie: Division 4 nordvästra.

Bakgrund: Damlaget lades ner i mitten på 90-talet men startade på nytt 2018.

Motto: "Så många som möjligt, så länge som möjligt" och "Idrott för alla".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!