"Jag har aldrig upplevt något liknande tidigare"

Åtta mål, en jättetavla, en vändning, en upphämtning och ett avgörande i förlängning. EM-åttondelsfinalen mellan Spanien och Kroatien i Köpenhamn innehöll allt – och lite till.
–Jag har aldrig upplevt något liknande tidigare, säger kroaten Nikola Vlasic efter 3–5-förlusten.

Spanjorerna jublar efter Mikel Oyarzabals 5–3-mål i förlängningen mot Kroatien i EM-åttondelsfinalen på Parken i Köpenhamn.

Spanjorerna jublar efter Mikel Oyarzabals 5–3-mål i förlängningen mot Kroatien i EM-åttondelsfinalen på Parken i Köpenhamn.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/TT

Fotboll2021-06-28 21:40

Den danska huvudstadens värdskap i fotbolls-EM är över, men det var väl någonstans självklart att även den fjärde och sista matchen skulle bli högdramatisk.

– Vi fick verkligen lida här, säger den spanske försvararen och 2–1-målskytten César Azpilicueta.

Spaniens 5–3-seger efter förlängning är EM-historiens näst mest målrika match. Den största målfesten är semifinalen 1960 där Jugoslavien slog Frankrike med 5–4.

"Bättre laget"

Allt började med att den spanske målvakten Unai Simón i den 20:e minuten släppte in en hemåtpassning från Pedri. Innan halvleken var över hade Spanien dock kvitterat och i andra akten gick man fram till 3–1-ledning.

Då vaknade Kroatien till och tog matchen till förlängning via två sena mål, varav det sista på tilläggstid.

– Det var inte bra av oss att släppa in två sena mål, men vi var det bättre laget i förlängningen och vi förtjänade att gå vidare, säger César Azpilicueta.

Avgörande för spanjorerna blev förlängningsmålen av Álvaro Morata (4–3) och Mikel Oyarzabal (5–3). Det är första gången sedan EM-guldet 2012 – mot Italien i finalen – som Spanien vunnit en utslagsmatch i VM eller EM.

– Det var några turneringar sedan vi gick vidare, men nu bröt vi den sviten mot VM-tvåan (Kroatien, 2018), säger César Azpilicueta.

Spanien får spela kvartsfinal på fredag i S:t Petersburg, men för Kroatien och Parken i Köpenhamn är EM över för denna gång.

På den danska nationalarenan har EM-publiken fått uppleva Christian Eriksens dramatiska hjärtstillestånd under mötet med Finland i grupp B:s premiärmatch den 12 juni.

EM-festen över på Parken

Några dagar senare skulle det danska landslaget – stöttade av en hel värld och en Christian Eriksen i sjukhussängen – möta Belgien i en känslosam återkomst till Parken.

Sedan avslutades gruppen med att Danmark körde över Ryssland med 4–1 och avancerade vidare som grupptvåa. Sedan dess har danskarna även slagit ut Wales i åttondelsfinal och möter Tjeckien i Baku på lördag.

Sista Parken-kapitlet – den galna målfesten mellan Spanien och Kroatien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!