Kina censurerar VM-bilderna

Bilder på människor som inte bär munskydd i fotbolls-VM får inte visas i Kina. Detta efter att en frustration bland befolkningen stigit markant till följd av landets hårda coronarestriktioner.

Kina förbjuder nu att sända bilder på människor som inte bär munskydd i fotbolls-VM. Arkivbild.

Kina förbjuder nu att sända bilder på människor som inte bär munskydd i fotbolls-VM. Arkivbild.

Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT.

Fotboll2022-11-27 14:51

Under direktsändningen av söndagens första VM-match, den mellan Japan och Costa Rica, fick den statliga kanalen CCTV visa bilder på spelare, ledare och arenan varje gång kameran zoomade in på publiken.

CCTV visade publikbilder från långt håll där det inte gick att identifiera ansikten. Färre läktarbilder visades generellt jämfört med strömningstjänsten Douyin som sände samma match. Douyin är Kinas motsvarighet till sociala medier-plattformen Tiktok.

Ett öppet brev skickades till regeringen som ifrågasatte landets covid-19-policy. Man undrade även om Kina var "på samma planet som Qatar". Det öppna brevet spreds på kommunikationsappen "WeChat". Kort senare togs brevet bort.

Kina har som enda land i världen fortfarande en stenhård "nollcovid"-linje, där alla smittofall leder till strikta nedstängningar.

Stora protester har under helgen brutit ut i landet mot den hårda coronalinjen. I Shanghai har tusentals gett sig ut på gatorna där det också hördes uppmaningar till den kinesiska regeringen och presidenten Xi Jinping att avgå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!