Konceptet som ska bygga skadefria spelare

Av 25 spelare i ett lag drabbas 15 i snitt av muskelskador under en säsong. I Nyköpings BIS har man inte haft några sådana typer av skador under tre år, tack vare förebyggande träning. Nu ger Pathric Larsson och Fredrik Holster alla fotbollslag i hela Sverige samma möjlighet.

Pathric Larsson visar en bra ljumskövning i tre skalsteg. Det här är första steget av Copenhagen Abductor. "Köpenhamnsplankan". – Den här övningen minskar ljumskskador med mellan 60-80 procent, säger Pathric.

Pathric Larsson visar en bra ljumskövning i tre skalsteg. Det här är första steget av Copenhagen Abductor. "Köpenhamnsplankan". – Den här övningen minskar ljumskskador med mellan 60-80 procent, säger Pathric.

Foto: Ulrika Gustafzon Cummings

Fotboll2022-12-29 19:05

– Jag brinner för det här. Vår vision är att alla ska få chansen att vara skadefria, säger Fredrik Holster.

Som gammal fotbollsspelare vet han vikten av att hålla sig hel under en hel säsong. Något som han knappt fått uppleva.

– Det ska gudarna veta. Jag har varit skadad extremt mycket. Jag hade problem med framsida och baksidan av låret och vaderna. Och när man tänker tillbaka så jobbade vi ingenting med skadeförebyggande träning. Och då spelade jag ändå i Allsvenskan. Nu undrar jag varför ingen sa något. Jag drabbades av samma problem varje år.

Duons Stay on the pitch-koncept har sakta vuxit fram efter Bissarnas tre säsonger utan muskelskador.

När tidningen ifrågasätter det resonemanget så säger Pathric att vissa skador är svåra att förebygga.

– Kontaktskador i form av dobbar, folk som nickar ihop, men just nu har vi noll muskelskador. I snitt är det annars 15 av 25 spelare i en trupp som drabbas av det.

– Det vi hittat är helt otroligt. Klubbarna jobbar inget med förebyggandeträning, jag vet det som fotbollsspelare och nu som ledare. Däremot jobbar man svinmycket när något har hänt. Det finns enormt mycket material när man dragit baksidan, men vi kommer in redan innan det hänt, säger Fredrik. 

undefined
Under fyra års tid har Pathric Larsson och Fredrik Holster träffats, men det var egentligen den här hösten företaget Stay on the Pitch växte fram.

Övningarna de använder sig av är inte nya. Alla kan egentligen hitta dem på nätet eller i kursmaterial, vad Pathric och Fredrik har gjort är att samla allt på ett enda ställe och gjort att alla ska kunna använda sig av dem.

– Det kan vara en ledare, en tränare eller en förälder som hoppar in på ett pass. Alla övningarna ska vara lätta att förstå och ta till sig, säger Pathric.

– Och allt är digitalt. Vi kommer inte att kunna åka ut till alla klubbar i Sverige och utbilda. Alla som vill ska i stället kunna gå in på det här verktyget vi har, kolla "vad ska vi göra i dag, den här veckan, den här månaden". Det ska bli superroligt att få hjälpa föreningarna, säger Fredrik och fortsätter.

– Vi har pratat med fotbollsförbundet också och vi kommer att vara med i deras utbildningsportal. Sen är det bara att höra av sig till oss om man vill vara med. Tanken är att vi växlar upp nu under 2023 men vi har ingen stress. Vi vill ha en bra produkt, trygg och hållbar. Vi vill skapa något bra för alla fotbollsspelare. 

Redan nu har företaget fått kontakt med klubbar och lag.

– Det har varit ett superintresse. Vår utmaning är kanske att nå ut till alla föreningar, men vi vill gärna att produkten kan nå föreningarna nu under försäsongen. Det är där man bygger en bas. Det är en levande programmering som man får utskickat till sin klubb, med videos och skalningsalternativ, säger Pathric.

Det finns tre steg i varje övning, ett som är lättare och så svårare och svårare. Enda regeln är att det inte ska göra ont, då tar man ett steg tillbaka.

undefined
Pathric Larsson visar en bra ljumskövning i tre skalsteg. Det här är första steget av Copenhagen Abductor. "Köpenhamnsplankan". – Den här övningen minskar ljumskskador med mellan 60-80 procent, säger Pathric.

Övningarna riktar sig till spelare från 13 års ålder. Fredrik anser att det är viktigt att så snart som möjligt i fotbollsutbildningen fokusera på förebyggande träning.

– Man måste få in ett nytt beteende. Om man vill någonstans som spelare så är det här oerhört viktigt. Jag har sett under min tid som spelare och ledare flera som har varit tvungna att sluta i tidig ålder på grund av skador. Det är väldigt tråkigt och onödigt.

– Kan vi hålla fler spelare skadefria kan vi får fram fler spelare, säger Pathric Larsson som är kiropraktor.

undefined
Andra skalsteget i Copenhagen Abducto. Då lyfts hela underkroppen.

Fotbollsförbundet lanserade för några år sedan ett träningsprogram för tjejer som kallades Knäkontroll.

– Det var för att förebygga knäskador. Det gjorde att den typen av skador nästan försvann, men nu när jag var ute och föreläste så kände de ledarna jag träffade inte till det alls. Det är synd för den informationen är viktig. Därför är det viktigt att vårt träningsprogram ska finnas tillgängligt, att folk bara ska kunna ta del av det.

Duon har även tittat på olika riskområden, när man är som mest känslig att skada sig.

undefined
Pathric Larsson visar hur man tränar baksidan av låret, "Finnen" eller Nordic hamstring. Till en början ska man enbart luta sig lite framåt utan att tappa balansen och ta sig tillbaka till utgångsläget.

– Riskfaktorn är hög vid till exempel underlagsbyten och tidigare skador. Har man dragit en baksida tidigare är det extra viktigt att jobba preventivt med den spelaren. Vi har haft spelare som tidigare haft lår- och ljumskskador i föreningen som nu har varit skadefria under tre säsonger, säger Pathric.

Övningarna ger ett skydd på mellan 70-90 procent.

undefined
I det andra steget av "Finnen" så ska man luta sig så långt fram som man kan och sedan ta emot sig med händerna. I det tredje skalsteget så gäller det att inte tappa balansen utan ta sig tillbaka till utgångsläget.

– Det gör att vi är inne på ett bra spår, säger Pathric.

Muskelskador

I genomsnitt är det 1.5 till 7.6 skador av 1 000 timmar av träning.

12 till 35 skador av 1 000 timmar av match.

En klubb med 25 personer i truppen kan räkna med 15 muskelskador på en säsong. De kommer stå för en fjärdedel av den totala tiden spelare är skadade i truppen.

En fotbollsspelare drabbas i snitt av 0.6 muskelskador per säsong med två veckors frånvaro i snitt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!