Ödesvecka väntar – planen som ska rädda AFC

Parterna i stort sett överens. Nu är AFC Eskilstuna och The Michael Olunga Football Academy bara detaljer från att starta ett samarbetsavtal som på sikt ska rädda klubben och göra den stark. "Genom detta går alla aktier till föreningen som därmed blir medlemsägd", säger Mikael Larsson som tidigare varit både vd och sportchef.

Fotbollstjärnan Michael Olunga som också driver en akademi går troligen in som samarbetspartner med AFC.

Fotbollstjärnan Michael Olunga som också driver en akademi går troligen in som samarbetspartner med AFC.

Foto: Johanna Lundberg

Fotboll2024-07-02 10:19

Tidningen har tidigare berättat om förhandlingar mellan The Michael Olunga Football Academy och AFC.

För bara några veckor sedan verkade allt ha kraschat.

undefined
Fotbollstjärnan Michael Olunga som också driver en akademi går troligen in som samarbetspartner med AFC.

Men nu kan tidningen avslöja att ett avtal i stort sett är i hamn.

– Det handlar inte om att Olunga tar över klubben. Så är det inte utan föreningen ska ägas av medlemmarna. Olunga blir en sponsor kan man säga där avtalet innebär att AFC förbinder sig att varje säsong ta emot minst två östafrikanska spelare från Olungas akademi. Det finns inga krav på speltid och AFC är själva med och scoutar vilka som ska komma hit. Vår plan är att tjäna pengar på spelarförsäljningar och i avtalet är det exakt reglerat vem som får vad i såna fall, säger Mikael Larsson och fortsätter:

– Framöver vill vi fortsatt satsa hårt på vår egen ungdomsakademi där vi senast i helgen hade tre Eskilstunakillar i startelvan och hela bänken var spelare från vår akademi.

AFC har som bekant brottats med stora ekonomiska problem hela våren.

I och med samarbetsavtalet går Olunga in direkt med en ansenlig summa.

– Det är mer än tre miljoner kronor. Det är inte pengar som räcker på sikt men det ger klubben andrum. Det är otroligt viktigt att de lokala samarbetsparters vi har tror på den här idéen och det har vi också på agendan att säkerställa den här veckan.

Den 8 juli håller AFC extra årsmöte. Då ska allt vara klart. Är det inte det är det troligen kört för AFC, enligt Mikael Larsson.

– Det som kan spräcka detta är om vi hittar skulder som vi inte vet om i dagsläget. Vi går igenom AFC:s ekonomi i detalj nu och är det inga konstigheter som dyker upp är det bara att köra.

I vintras började turerna i AFC. Det var då tidigare ägaren och grundaren Alex Ryssholm sålde sina aktier till danska JCR Holding. Därefter har det dock varit väldigt tyst kring danskarna.

Är de inblandade på något sätt i det här nya avtalet?

– Danskarna ska inte ha något med klubben att göra i framtiden. Alla aktier som de har går tillbaka till föreningen.

På årsmötet 8 juli ska medlemmarna få del av planen med AFC.

Då hoppas Larsson och Peter Harich (mediaansvarig i klubben) som sitter i valberedningen att det finns namn att presentera.

– Vi vill ha en styrelse baserad på Eskilstunabor och folk i omnejden. Vi har flera namn på gång men tar gärna emot tips på folk som kan hjälpa till på olika sätt. Vi vill vara en Eskilstunaförening som kan ha bra samarbete med alla andra klubbar i stan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!