Lönerna som varit med och sänkt United: På tok för höga

Höga löner är en av pusselbitarna som gjort att Eskilstuna United hamnat i ekonomisk kris och sparkas ut ur Damallsvenskan. Det säger klubbens vice ordförande Pär Eriksson.

Eskilstuna Uniteds vice ordförande Pär Eriksson säger att klubbens höga löner är en pusselbit som bidragit till den ekonomiska situationen.

Eskilstuna Uniteds vice ordförande Pär Eriksson säger att klubbens höga löner är en pusselbit som bidragit till den ekonomiska situationen.

Foto: Bildbyrån/Eskilstuna-Kuriren

Fotboll2022-12-27 16:53

Enligt vad tidningen erfar har United, med damallsvenska mått mätt, betalat ut höga löner till flera personer inom organisationen. Bland andra ska den tidigare sportchefen och tränaren Magnus "Munken" Karlsson ha haft runt 86 000 kronor i månaden. 

– Jag kan inte precis summan men han hade över 80 000, det är helt rätt. Men då hade han som sagt båda rollerna, säger Pär Eriksson.

Hållbarhetsansvarige Emre Gürler och klubbchefen Riki Simic, som båda fått lämna klubben, ska ha haft runt 55 000 kronor var.

– Jag kan inte siffran men det ligger i den trakten, ja. Och du kan väl ungefär gissa vad jag tycker om det ... jag tycker det är på tok för höga siffror. Kanske inte i relation till det de gjorde i sina jobb, problemet är att de rekryterades från de jobben de hade i samhället. Men tittar du på våra intäkter motsvarar det inte sådana summor. Däremot var det ju tänkt att "jodå vi kommer dra in de pengarna" men det gjorde vi inte, säger Pär Eriksson. 

Enligt uppgifter till tidningen ska några av spelarna haft runt 30 000 kronor i månaden.

– Jag läste nyligen att en allsvensk herrspelare har 90 000 i snitt i månaden, sen vet jag inte exakt vilket år det var, och en damfotbollsspelare snittar 10 000. Vår tanke var att vi åtminstone skulle kunna ligga en bit över 20 000 och till och med upp mot 30 000 på några klasspelare, säger Eriksson.

– Vi skrev också tvåårsavtal och det var lite nytt. Vi gjorde det för att ambitionen var att behålla spelarna och om Rosengård och klubbar i Europa skulle vilja ha någon kunde vi åtminstone få en övergångssumma. Du har rätt på så sätt att i några av tvåårsavtalen fanns klausuler där någon spelare hade tjänat över 30 000 kronor om det fallit ut.

Vilket ansvar har du och övriga styrelsen för att ni betalt de här lönerna?

– Det är klart att styrelsen är ansvarig samtidigt finns det en delegationsordning i en styrelse om hur löner sätts. Styrelsen sätter naturligtvis inte löner och är inte involverad i varje enskild spelare. Men sen har alltid en styrelse det kollektiva ansvaret, jag är väldigt noga med att styrelsen har det yttersta ansvaret och så är det alltid. 

Vem är det som har satt lönerna i United?

– Om jag ska titta på spelarna har det väl skett en dialog mellan sportchefen, när det varit "Munken" och sen när det var Fredrik (Bernhardsson), och Lina (ordförande Bertilsson). När det gäller lönerna på några andra är det längre tillbaka, de projekten höll ju på ganska länge.  Om du tar hållbarhetsansvarig var den kopplad till ett projekt som handlade om arbetslöshet. Däremot klubbchefen kommer jag ihåg, han kom 2021 och hade varit i AIK. Vad jag minns är att han i förhandling ville ha den lönen han haft där, vilket i sig inte är något konstigt, och den låg runt 50 000.  

Som de flesta nog vet vid det här laget beviljades United inte någon elitlicens, ett beslut som överklagats och där besked kommer strax efter nyår.

– Lönerna är en av pusselbitarna, det finns så många saker som samverkat till att vi hamnat i det här läget. Jag tror det är viktigt att säga det, annars blir det "ja ja det beror på höga löner", fortsätter Pär Eriksson.

– Det var två dimensioner i det, den ena att svenska damfotbollsklubbar kontrakterar spelarna i elva månader och sen tar paus innan man skriver nytt kontrakt. Det beror ju inte på att man vill illa utan på ekonomin. Men det betyder ju att tjejerna inte ens får lön i ett helt år. United tyckte inte det var okej och vi ville stå för något annat och vi hade en ambition att verkligen utmana topplagen. Halva Rosengård bestod, och består fortfarande, av spelare från United. Möjligheterna var ju inte bara att Rosengård var en bra miljö, det är klart att de kunde betala för sig också och det kunde inte vi.  Vi ville försöka spänna bågen och erbjuda en lön du kunde leva på. Vi drog ju även till oss spelare från Norge, Finland och Nigeria. När vi då summerar det som hänt oss med minskat sponsorstöd och coronan så bar det sig ju inte att betala de lönerna.

Pär Eriksson fastslår dock:

– Det som är bra i allt det här är att det sker någon form av tillnyktring också. Nu när vi håller på och planerar med Vaila (nya tränaren Barsley) om hur vi ska lägga upp 2023 oaktat om vi ska spela i Elitettan eller Damallsvenskan säger vi "det här är vad klubben har råd med och vill du spela med oss eller inte". Då får dragkraften bli att vi är en väldigt bra utbildningsmiljö vilket gör att unga tjejer kommer hit. Inte huruvida de tjänar 10 000, 15 000 eller 25-30 000. Det finns ingen annan väg för oss att gå nu.  

United har i stort sett sagt upp all personal under det här året. Just nu är det bara Barsley (heltid) och Eva Hallenfeldt Ahlin (25 procent på kansliet) som är anställda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!