Vi har i flera artiklar skrivit om Uniteds jobbiga ekonomiska läge. Bland annat avslöjade vi nyligen att spelarbudgeten ska sänkas med 30 procent.
– Vi har ju en tråkig historia i Eskilstuna när det gäller våra elitföreningar där man ekonomiskt går bort sig. Det har varit IFK och City, Smederna och Guif och nu United. Jag tycker bara det är olyckligt att vi hamnat där ännu en gång, säger det moderata kommunalrådet Jari Puustinen som starkt ifrågasätter om den damallsvenska klubbens styre ska vara kvar.
– I styrelsen sitter det ju kompetenta personer som haft tunga uppdrag i både näringslivet och i det offentliga. Då borde man kunna plus och minus brukar jag säga lite raljant. Man försätter ju en klubb i ett väldigt svårt läge när man inte sköter ekonomin och då gäller det inte bara elitverksamheten, det gäller även ungdomsverksamheten som jag är väldigt mån om. Vad är styrelsens ansvar? Man skär ner och gör både det ena och andra men styrelsen sitter kvar. Är det ingen som ifrågasätter agerandet? Utomlands får ju styrelser avgå, säger Puustinen och fortsätter:
– Är styrelsen kapabel att reda ut det här i United? – Nej, det tycker inte jag.
Kräver du styrelsens avgång?
–Jag tycker att de ska ta sig en funderare.
Puustinen fortsätter:
– Man jagar gärna pengar från sponsorerna och vill ha pengar för att rädda föreningen ... det är fine, jag köper det. Men man måste också ställa sig frågan "hur har vi hamnat här?" Vilket ansvar har styrelsen för att man har hamnat i det här läget. Det är en jobbig fråga men den måste man ta i. Allt det som United, om vi tar den föreningen, byggt upp under många år och även fått internationell uppmärksamhet för ... nu känns det som ett luftslott. Allt handlar om plus och minus, svårare än så är det ju inte. Visst kan vi skylla på coviden som påverkat hela samhället men det är ingen ursäkt heller, andra klubbar har ju klarat sig. För mig är United ett jätteviktigt varumärke för Eskilstuna.
Har du något råd att ge oavsett vilka som sitter i Uniteds styrelse framöver?
– Hjärtat får inte styra, hjärnan måste vara med.
Pär Eriksson, som är vice ordförande i United, förstår kritiken.
– Styrelsen har ansvar, så är det ju. Och det finns inga andra ansvariga men det betyder också att vi har ett ansvar att ställa det till rätta, säger Eriksson.
– Sen har vi ju pratat om hur vi hamnade i den här situationen och det har vi förklarat och analyserat. Det går inte säga att det beror på att publiken inte kom tillbaka, på tappade sponsorer eller på coronan. Det är ju omvärldsfaktorer som vi fått leva med och uppenbarligen har vi ju inte riktigt kunnat hantera det.
Vad kunde ni gjort annorlunda?
– Det här började med de beslut vi fattade 2019 då vår idé, med väldigt goda intentioner, var att vi ville gå i bräschen för svensk damfotboll. Sen lever man i den strategin. Vi vill vara en klubb som står upp för tjejerna och vår tanke var att skriva tvåårsavtal med alla spelare. Om vi ska vara attraktiva går det inte att betala löner som ligger mellan 10 000 och 15 000 kronor. Vi tittade på topplagen och vi kunde inte behålla våra spelare, du kan lika väl som jag räkna upp halva Rosengård som kommit från oss, säger Pär Eriksson och fortsätter:
– Om vi hade gjort om skulle vi förutsett att coronan kom och att damidrotten över lag får det tuffare, det är många klubbar nu som får lida för det. Vi hade problem redan 2021 också men då räddades vi av kompensationen som många fick och det var ju bra. Samtidigt kom verkligheten ifatt. Det här är inte alltid enkelt att förklara för publik och sponsorer när man tror att vi hamnat i det här för att vi varit slarviga och förutsett vad som skulle hända. Det finns som sagt inga andra än styrelsen som har ansvar för det. Sen är det möjligt att vi skulle ha startat den så kallade räddningsaktionen redan under våren, nu startade den efter midsommar. Det var först då vi såg tydligt att vi tappade sponsorer, som vi nu börjat få tillbaka igen, och vi började se att det inte kom några 1 500 på matcherna. Styrelsen skulle kunna ha varit snabbare på frågan. Jag menar ändå, utefter förutsättningarna vi haft, att vi jobbat på bra.
Tänker ni avgå?
– Det kommer vi inte att göra, däremot måste frågan få ställas. Om vi avgår nu vore det felaktigt, vem ska då ta ansvar? Vi har årsmöte i mars och där får medlemmarna säga sitt. Jag personligen har inga problem med om medlemmarna vill avsätta mig. Så fungerar det i en demokratisk och ideell idrottsförening, säger Pär Eriksson.