Ordföranden: "Uppfattar det inte som svart eller vitt"

Föräldrar upplever att deras barn selekteras bort i Södra FF. Därför har RF-Sisu kopplats in för att reda ut ärendet. "Det finns en kritik och det är något vi måste ta på fullaste allvar, men det innebär inte att vi kan sparka folk åt höger och vänster", säger ordföranden Mikael Jeppe.

Mikael Jeppe, ordförande i Södra FF.

Mikael Jeppe, ordförande i Södra FF.

Foto: Lars Skärlund

Fotboll2022-06-28 09:22

Föräldrar och barnen själva upplever att barn väljs bort i ett av Södra FF:s pojklag för att de inte är tillräckligt bra på fotboll.

Nu svarar Södra FF-ordföranden Mikael Jeppe på kritiken och berättar att klubben tagit en första kontakt med RF-Sisu.

– Jag har haft ett första samtal med RF-Sisu och Södermanlands Fotbollförbund (SöFF) för att reda ut exakt vad det är som har hänt. Processen är i full gång, säger Mikael Jeppe, ordförande i Södra FF.

Hans uppfattning om pojklaget är att det saknas föräldrar som kan kliva in som ledare för att laget ska kunna fortsätta att träna som vanligt och att det inte har selekterats bort barn.

– Det stämmer inte riktigt. Det är två tränare just nu till väldigt många barn och för att det ska fungera måste fler föräldrar engagera sig. Det är väldigt många matcher med två lag och jag uppfattar det som att tränarna inte riktigt mäktar med det. Därför behöver vi föräldrar som kan hjälpa till, samtidigt som vi ser över om det finns personer från våra egna ungdomsled. Vi vill hitta lösningar, men alla är inte intresserade.

Men det har ju funnits tränare som säger att de slutat på grund av toppningen i det här laget?

– Det stämmer att det har slutat tränare, men det är inte bara i det här laget. Ledare kommer och går i alla föreningar, och just varför de slutat här kan jag inte uttala mig om. Det är mycket möjligt att det är så, men det är inte relevant nu, utan det är hur vi går vidare nu.

Så det är inte de bästa barnen i ett lag och de som inte är lika långt i sin fotbollsutveckling i ett lag?

– Nej, inte riktigt. Jag uppfattar det inte som svart eller vitt, men jag har stor respekt för de föräldrar som upplever det så. Sedan ska man komma ihåg att SöFF har enklare serier och svårare serier i de olika åldersklasserna. Två olika serier där man ska spela efter förmåga, några lag spelar i den enklare serien och några spelar i den svårare serien för att det ska bli jämna matcher, säger Mikael Jeppe. 

Tidningen har även varit i kontakt med tränarna för laget som inte heller de delar bilden av att toppning sker bland barnen.

– Vi delade in de här två lagen för ett och ett halvt år sedan. Vi delade inte in laget ut efter något mer än att alla skulle ha någon kompis, det skulle finnas någon som ville stå i mål i båda lagen. Det gjorde vi utan att bedöma dem över huvud taget rent fotbollsmässigt. Sedan visade det sig att det svarta laget var mycket starkare när det väl började spelas matcher, säger tränaren.

Men tränarkollegor har väl slutat för att de upplevt det som toppning?

– En av tränarna slutade garanterat därför. Men tränarna innan det hade lite olika åsikter om en del saker. Men det är jättetråkigt, jag hade hoppats att vi hade kunnat lösa det här på ett annat sätt. Det är ingen mer än den här ledaren som kommenterat det, vilket jag kan tycka är tråkigt. Men nu är RF-Sisu inkopplade och vi vill väldigt gärna hitta en lösning. Har vi tänkt fel, då löser vi det framöver.

Det finns uppfattningar om att spelare flyttats över från det gula laget till det svarta laget om de visat sig vara bra på fotboll?

– Ofta har det varit att man frågat någon tätt inpå, kanske samma dag. Så vi har inte haft någon urvalsprocess. Vi har slängt ut frågan bara och det har inte funnits någon tanke bakom det.

Så ingen spelare har flyttat över permanent till lag svart från lag gul?

– Nej, vi har haft de här två lagen. Det var några småjusteringar i början bara.

Ett barn som vi pratat med upplever att han känt sig utanför och pekar på två tillfällen där han inte blivit inbjuden trots att alla andra lagkamrater var det. Vad känner du kring det?

– Vid ena tillfället resonerade vi tränare att han hade provtränat bara och vi hade redan bokat pokaler, det var först efteråt när jag förstod att han blev ledsen som jag fick en klump i magen och skrev ett sms till hans mamma. Men det blev aldrig ens ett frågetecken då utan jag fick ett svar tillbaka om att hon förstod. Vid det andra tillfället var jag inte så himla insatt, så där kan jag inte svara. Men när jag fick höra att han hade blivit ledsen kändes det för jävligt, säger tränaren.

Ordföranden Mikael Jeppe om de två händelserna där ett barn inte fått vara med på lagaktiviteterna: 

– Det finns, som jag bedömer det, bra förklaringar till det där. Det ska vi lägga på bordet, men det tycker jag inte att vi ska göra i Eskilstuna-Kuriren. Men det där blev inte bra, så mycket kan jag säga. Det blev olyckligt, men det fanns också skäl till det. Men självklart är det jättetråkigt att ett barn känner sig utanför. Men de här två händelserna tycker inte jag hör hit, säger Jeppe.

Södraordföranden berättar att klubben inte står bakom exkludering av barn och att klubbens policy är att "fotboll är till för alla".

– Men det finns några olika uppfattningar runt det här laget och det är viktigt att vi samtalar om det här. Det är också därför vi kontaktat RF-Sisu, för att vi behöver hjälp med det här och den processen vill jag inte förekomma. Även om jag förstår att vissa vill att den här processen ska gå jättesnabbt, så tror jag att vi behöver lugna ned oss och låta det här ta den tid det behöver, säger Jeppe och fortsätter:

– Det finns en kritik och det är något vi måste ta på fullaste allvar, men det innebär inte att vi kan sparka folk åt höger och vänster. Utan vi måste redan ut vad det är som har hänt. Det finns 25 barn i den här gruppen och den är en liten del föräldrar som riktat kritik kopplad till ledarskapet. Men det jag, som ordförande i Södra FF, vill hitta är en lösning som är bra för alla barn. 

Flera föräldrar menar att de har försökt att få till en lösning med hjälp av styrelsen, men upplever att er icke-hantering av frågan är ett sätt att tycka att det som pågår är okej. Är det så?

– Nej. Först hade laget en föräldraträff utan mig, sedan hade jag en träff med fem föräldrar som var kritiska. Därefter har jag haft två ledarträffar och därefter träffat både RF-Sisu och SöFF för att veta hur vi ska gå vidare. Och inom kort ska jag slå mig ned med två representanter igen för att hitta en lösning och väg framåt.

– Så de som säger att vi inte försöker är ute i ogjort väder. Sedan finns det olika uppfattningar om hur fort det här ska gå, men nästa steg är att vi ska sätta oss ned igen med RF-Sisu och prata om hur vi ska gå vidare. Så det här är den brända jordens taktik och det är inte okej här när det handlar om barn, säger Jeppe.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!