Så ska United räddas: Annars kommer vi inte att finnas

Eskilstuna United står inför den tuffaste uppgiften under klubbens 20-åriga historia. Den ekonomiska krisen växer och 3,5 miljoner kronor måste hämtas hem. "Vi måste få in pengarna nu annars kommer föreningen inte att finnas", säger styrelseledamoten Anna Arnerdal.

Felicia Rogic och hennes Eskilstuna United står inför den tuffaste uppgiften under klubbens 20-åriga historia. Nu måste 3,5 miljoner kronor hämtas hem.

Felicia Rogic och hennes Eskilstuna United står inför den tuffaste uppgiften under klubbens 20-åriga historia. Nu måste 3,5 miljoner kronor hämtas hem.

Foto: Krister Rubensson

Fotboll2022-08-11 18:30

Med bara dagar kvar till återstarten av Damallsvenskan jobbar Uniteds styrelse för fullt för att rädda den ekonomiska kris som klubben befinner sig i, samtidigt som de är granskade av Elitlicensnämnden. 

Bakgrunden vet vi. 

Föreningen satsade för stort med hopp om att utmana jättarna Rosengård och Häcken. JAG2030 som lanserades under våren förra året bromsades av kraftigt av den rådande pandemin samtidigt som publiken uteblev när restriktionerna lättades. Det gjorde också att den allsvenska klubben i våras tvingades säga upp personal.

Men den stora frågan kvarstår. Varför drogs det inte i handbromsen tidigare?

– En del av bakgrunden är också att vi hade vikande försäljningssiffror. Vi var tvungna att tänka nytt, drog igång JAG2030 och tänkte att det skulle generera en ny typ av partners med förhoppningen att det skulle inbringa mer pengar. Det var i inledningen av pandemin men det var också svårt att veta vad det skulle bli av den, säger styrelseledamoten Anna Arnerdal.

Trots att pandemin fick flera andra elitklubbar av strypa sina utgifter trodde Uniteds styrelse stenhårt på sin satsning.

– När vi var mitt uppe i det så tänkte vi att det kommer att generera pengar och när pandemin är över är publiken tillbaka. Men det har den ju inte gjort och det har påverkat allt. Så det ekonomiska läget blev först tydligt för oss i styrelsen under våren och därefter har vi fått agera, säger Arnerdal.

Vad tar ni för lärdom?

– Jag tycker inte att vi gjorde fel men det gäller bara att inte gå för fort fram. Även om vi har haft bra publikstöd tidigare, en av de bästa i serien, så har vi kanske haft lite för stor tilltro att siffrorna ska fortsätta vara på den nivån även efter pandemin (United ligger i dagsläget trea i den allsvenska publikligan med hemmasnittet på 967 åskådare).

Klubbens stora ambitioner om att nå topplagen har nu i stället satts på paus.

– Så kan man uttrycka det. Det vi måste göra är en ordentlig omstart men ambitionen och strategin är densamma. Vi vill vara en etablerad klubb i Damallsvenskan över tid. 

undefined
"Det ekonomiska läget blev först tydligt för oss i styrelsen under våren och därefter har vi fått agera", säger Anna Arnerdal, styrelseledamot i damallsvenska Eskilstuna United.

Nu handlar det i stället om att hämta hem summan på 3,5 miljoner kronor för att klara verksamheten för resten av året.  

– Jag har sett att det kommit ut felaktigheter men vi behöver alltså inte ha in den summan innan den sista augusti. Vi ska ett möte i oktober med Elitlicensnämnden där vi ska visa upp ett positivt resultat sista augusti, en prognos för helåret och sedan en budget för 2023.

– Men en framgångsfaktor i en sådan här situation är att ha en enig styrelse som är beredd att fatta tuffa beslut samtidigt som vi ska ha en tanke framåt. Vi måste klara av båda. Men vi måste få in pengarna nu annars kommer föreningen inte att finnas.

Arnerdal, som nu är inne på sitt tredje år i Uniteds styrelse, inledde diskussioner redan under försommaren med både befintliga och nya sponsorer där förhoppningen är att några av klubbens befintliga sponsorer kan tänka sig att ge mer.

– Under sommaren har vi fått in två nya sponsorer så det ska inte bara hänga på de företag som har stöttat oss tidigare. Men får vi bara in fler sponsorer så behöver vi kanske inte göra några fler drastiska åtgärder.

Det finns även andra initiativ som United hoppas på. 

Som 10 000-kronorsfrågan där klubben ställer frågan till privatpersoner och företagare i Eskilstuna om de är beredda att gå in med 10 000 kronor för att rädda föreningen.

Ett annat är klubbens vice ordförande Pär Eriksson som i lördags drog igång en egen insamling bland hans vänner på sociala medier med förhoppningen att få in 50 000 kronor. Den summan är i dagsläget uppe i 75 000 kronor.

– Det är fantastiskt. Alla initiativ är värdefulla, säger Arnerdal.

När höstsäsongen drar igång för Uniteds del på söndag är förhoppningen att få tillbaka publiken till Tunavallen igen. Och motståndarna Hammarby verkar dra sitt strå till stacken. 

I dagsläget har det sålts 600 biljetter till matchen där bortaklackens supportrar är inräknade. Noterbart är också att Eskilstunaföretagen bjuder de första 1 000 till arenan på fri entré.

– Vi hoppas att dam-EM som varit bra publikmässigt kan locka fler hit och att många fått upp ögonen för damfotbollen. Samtidigt för vi diskussioner med våra sponsorer och samarbetspartners om vad vi kan göra för att det ska bli en trevligare upplevelse för alla som kommer till Tunavallen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!