Segern mot Spanien – en svensk fotbollsklassiker

De som kom in kan säga att de var där. Det var en sådan match. En att minnas, en sådan som kan kallas för en klassiker. Dejan Kulusevski. Alexander Isak. Och många fler som glänste i tredje generationen landslagsbygge av Janne Andersson. Hur bra är det bygget? Tillräckligt bra för att slå Spanien med 2–1.

Alexander Isak och Dejan Kulusevski – två hjältar i VM-kvalsegern mot Spanien.

Alexander Isak och Dejan Kulusevski – två hjältar i VM-kvalsegern mot Spanien.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Fotboll2021-09-02 19:28

Det var inte bara dagen när Abba släppte världsnyheten. En av Sveriges främsta exportproducenter ger ut ett album för första gången på 40 år.

Det gula havet var tillbaka på Friends arena – för första gången sedan hösten 2019.

Sången ekade mellan betongväggarna och trapporna när 16 901 klämde i med Du gamla, du fria. Det var VM-kval och landslagsfotboll som vi minns dem.

Inramad av hopp, lidelse och förväntan.

Om spelarna någonsin tvivlat kom ett rungade besked från varje blågult fans som fick komma in.

"I still have faith in you".

Men inget är givet i fotboll. Det är "The Name of the Game". Det tog fyra minuter – sedan blev det plötsligt riktigt tyst på läktarna.

Kvitterade omgående

Debutanten Carlos Soler mötte Jordi Albas inlägg från vänster vid borte stolpen. Bredsida. 0–1 och Sverige utrullat, sönderrivet av de rappa spanska kombinationerna.

"Mamma Mia", hur skulle det här sluta?

Bättre än någon förmodligen kunde ana där och då.

Någon minut senare tog sig den spanske förbundskaptenen Luis Enrique för pannan. Alexander Isak snappade upp en misslyckad spansk passning – av Soler av alla – drev några meter och pricksköt i Unai Simons vänstra hörn.

Kvitterat. "Just Like That". Isak, given i den svenska startelvan numera, var strålande under EM men lyckades inte få in bollen på fyra matcher.

Det senaste målet kom i mars i VM-kvalet mot Kosovo. Det här var viktigare.

Spanien spelade runt, runt, hade sina möjligheter, men det var det svenska modet som var närmast att betala sig i ett ledningsmål under de första 45 minuterna.

Vågade, ville, kunde

Efter ett längre spanskt anfall kom en blixtsnabb svensk aktion. Robin Olsens långa utkast nådde Dejan Kulusevski, som skakade av sig Eric García. Juventusstjärnan försökte kombinera med Forsberg, men spanjorerna hann samla sig.

Kort senare kom Kulusevski fram igen, hans högerskott släppte Simon retur på.

Det stannade inte där. Förbundskaptenen Janne Andersson viftade upp backlinjen. Bollar vanns, anfallen kom i våg efter våg. Modiga, påhittiga, ständigt farliga.

Det var "On and On and On" mot ett pressat spanskt försvar.

Kristoffer Olsson släppte till Kulusevski som förlängde med en touch till Isak som inte fick ordning på steg och boll – annars hade han haft fritt fram.

Forsbergs gjordes ned, reste sig men frisparken slog han utanför. Kort före pausen kom vicekaptenen loss igen, men fick inte i väg avslutet.

Sverige fortsatte i samma stil i andra halvlek.

Kulusevski höll världsklass

Var det hands på en spanjor när Isak spelade in från kortlinjen på Krafths fina lyft?

Det tyckte inte domaren Anthony Taylor.

Men Forsbergs hörna ledde till att Kulusevski – matchens lirare, han höll världsklass – kom över bollen. Då kan vad som helst hända, som en målgivande passning som tog landslaget en bra bit närmare VM-slutspelet.

Med fysik och teknik gjorde Kulusevski bort duon César Azpilicueta och Gerard Moreno totalt, spelade snett inåt bakåt till Viktor Claesson. Mottagning med högerfoten, en snabb blick för att hitta luckan och så placerade han in 2–1.

Claesson sprang rakt in i famnen på Kulusevksi – en vacker bild på var svenska landslagsfotboll står hösten 2021 och vart den verkar vara på väg.

Isak kunde gjort både 3–1 och 4–1. Spanien kunde ha kvitterat, men Claessons 2–1 stod sig.

"The Winner Takes It All".

I det här fallet tre blytunga poäng.

Fakta: Så fortsätter VM-kvalet

Söndag 5 september: Kosovo–Grekland (20.45), Spanien–Georgien (20.45).

Onsdag 8 september: Grekland–Sverige (20.45), Spanien–Kosovo (20.45).

Lördag 9 oktober: Sverige–Kosovo (18.00), Georgien–Grekland (18.00)

Tisdag 12 oktober: Sverige–Grekland (20.45), Kosovo–Georgien (20.45).

Torsdag: 11 november: Georgien–Sverige (18.00), Grekland–Spanien (20.45).

Söndag: 14 november: Spanien–Sverige (20.45), Grekland–Kosovo (20.45)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!