Stora förändringar väntar för AFC

Efter att AFC åkt ur Allsvenskan blev det under måndagen klart att tränarduon lämnar klubben. Samtidigt förhandlas det med spelarna till höger och vänster vilket innebär en hektisk tid för AFC:s ordförande Alex Ryssholm.

 Saulius Sirmelis och hans kollega Saulius Cekanavicius lämnar klubben efter lagets sorti i Allsvenskan.

Saulius Sirmelis och hans kollega Saulius Cekanavicius lämnar klubben efter lagets sorti i Allsvenskan.

Foto: Adam Ihse/TT

Fotboll2019-11-04 17:59

Bara dagar efter att det blev klart att AFC Eskilstuna åkte ur Allsvenskan står klubben utan tränare. Den litauiska tränarduon Saulius Sirmelis och Saulius Cekanavicius, som inte hann göra något större avtryck i AFC, lämnar klubben omgående efter bara 61 dagar på posten.

– De hade ett korttidskontrakt som sträckte sig till de sista matcherna. Hade vi ha klarat att hålla oss kvar hade vi såklart diskuterat en fortsättning. Men när det blev som det blev var det ingen idé att ta den diskussionen för jag fick tidigt reda på att de hade fått förslag på uppdrag i andra länder, säger klubbens ordförande Alex Ryssholm.

Jakten på ersättare kommer att intensifieras inom kort men tillsvidare tar sportchefen, och den tidigare tränaren, Nemanja Miljanovic över lagets återstående träningar för året. 

– Just tränarfrågan har vi inte hunnit diskutera alls eftersom det bara gått några dagar sedan det blev klart med vilken serie vi spelar i nästa år. Men vi hoppas att vi har en ny tränare så snart som möjligt, säger Ryssholm.

– För oss handlar det nu om att analysera säsongen men det kommer att bli en del förändringar för vi vet att det är flera spelare som sitter på utgående kontrakt och som inom kort kommer att lämna oss. Men även de drygt 15 spelare vi har på kontrakt, där vissa av dem har klausuler som gör att de kan lämna vid en degradering.

Och vad tidningen erfar handlar det bland andra om vänsterbacken Kadir Hodzic. 

– Det är självklart jättetråkigt om vi tappar bra fotbollsspelare men vi måste ta hänsyn till deras önskemål. Vi räknar med att tappa vissa nyckelspelare där även Anel Rashkaj, som sitter på ett utgående kontrakt, kan räknas in.

Men det kan även bli tal om försäljning då anfallaren Samuel Nnamani lockat till sig intresse, både från klubbar i Allsvenskan och utomlands. Nigerianen har varit en av lagets bästa spelare i år och har gjort 20 mål för AFC under två säsonger. 

– Vi har redan tackat nej till en utländsk klubb. Men allt beror på vilket bud som kommer, matchar någon klubb våra önskemål kan det bli en försäljning, säger Ryssholm.

En viktig pjäs som klubben gärna vill behålla är ryske Sandro Tsveiba som mestadels varit mittback sedan spanjoren och lånet José Leon vände tillbaka till Vallecano.

– Det är en av spelarna som vi vill ha kvar men vi kommer prata med alla våra spelare den närmaste tiden och höra oss för hur de ser på en fortsättning i klubben.

Det som är klart är att AFC kommer värva in nytt där en trupp på 25 spelare är målsättningen. Och då är det inte tal om några stora transfersummor utan precis som tidigare – att hitta spelare som står utan kontrakt. För när det gäller den ekonomiska biten väntas AFC förlora drygt 10 miljoner på tv-avtalet som börjar gälla 2020. Jämfört med Allsvenskan är det en halverad ersättning i Superettan. 

– Detta året räknar vi med att klara ekonomin men nästa år måste vi jobba ännu hårdare med att få mer publik till matcherna. Sedan det blir en förändring för superettanlag kommande säsong där det utdelas placeringsbonus. Så om vi avslutar nästa säsong med en topptre-placering får vi nästan lika mycket i bonus som bottenlagen i Allsvenskan. Så det känns positivt, säger Ryssholm.

– Trots att vi åkte ner i Superettan är det inte tal om någon kris i varje fall och förhoppningen är att vi studsar tillbaka till Allsvenskan redan nästa år.

AFC:s ordförande Alex Ryssholm och sportchefen Nemanja Miljanovic har en hektisk tid framför sig med att hitta en ny tränare och få klart med vilka spelare som stannar.
AFC:s ordförande Alex Ryssholm och sportchefen Nemanja Miljanovic har en hektisk tid framför sig med att hitta en ny tränare och få klart med vilka spelare som stannar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!