Förra AFC-spelarna: "Trodde aldrig att det kunde hända"

Ivan Bobko och Andriy Chekotun, tidigare i AFC Eskilstuna, befinner sig i Ukraina. Och ingen av dem får lämna landet – för att vara redo att rycka in i kriget. "Jag trodde aldrig att det här kunde hända", säger Ivan Bobko.

Tidigare AFC Eskilstuna-spelarna Ivan Bobko och Andriy Chekotun får inte lämna Ukraina och ska vara redo att rycka in i kriget.

Tidigare AFC Eskilstuna-spelarna Ivan Bobko och Andriy Chekotun får inte lämna Ukraina och ska vara redo att rycka in i kriget.

Foto: Bildbyrån

Fotboll2022-02-28 21:28

Den ryska invasionen av Ukraina fortsätter.

Och i Ukraina sitter de båda tidigare AFC Eskilstuna-spelarna Ivan Bobko och Andriy Chekotun fast och följer kriget från nära håll. 

Under natten till måndagen ska explosioner ha inträffat i minst tre ukrainska städer. Det handlar om Kiev, Charkiv och Tjernihiv som alla har beskjutits av den ryska armén.

Andriy Chekotun befinner sig i Vinnytsia, drygt 26 mil sydväst om Kiev.

– Situationen är väldigt svår för oss i Ukraina. Ryssland attackerar oss, men den ukrainska armén är våra hjältar just nu. De försvarar oss och vi fortsätter att hoppas på det bästa, säger Andriy Chekotun.

Han lämnade AFC Eskilstuna tidigare i vintras för att återvända till Ukraina. Då var tanken att 19-årige Chekotun skulle återvända hem för att få speltid i en ukrainsk klubb, men verkligheten har blivit något helt annat för målvakten. 

Dessutom är all fotboll i landet för tillfället pausad på grund av den ryska invasionen.

– Jag är i säkerhet, men jag hoppas att allt är över snart och att allt ska lösa sig för Ukraina, säger Chekotun.

Även den 31-årige mittfältaren Ivan Bobko, som gjorde en halv säsong i AFC Eskilstuna i allsvenskan 2019, sitter fast i Ukraina. 

Han får, precis som Chekotun, inte lämna landet då män i åldern mellan 18 och 60 år i stället ska vara redo att rycka in i kriget och strida för sitt land.

Det är dock en situation som Bobko fasar för.

– Jag trodde aldrig att det här kunde hända och att ryssarna skulle attackera oss. Vi hoppas verkligen att kriget är över snart och att det kan bli fred, säger Ivan Bobko.

Enligt uppgifter från ukrainska myndigheter har över 500 000 människor hittills flytt från landet, men varken Bobko eller Chekotun har tvingats säga hej då till sina familjemedlemmar än så länge.

– Situationen är inte bra, ryssarna attackerar oss från alla håll, men vår armé strider mot dem. Det är än så länge lugnt där jag befinner mig, i Odessa, så både jag och min familj är i säkerhet för tillfället, säger Ivan Bobko.

Under måndagen höll delegationer från Ryssland och Ukraina ett möte i Gomelregionen i Belarus. Målsättningen med samtalet från Ukrainas sida är att få omedelbart eldupphör och att de ryska trupperna ska lämna landet.

Enligt FN har 102 personer dött i invasionen hittills, varav sju barn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!