Trots löftena – ännu har inget hänt på Fröslunda IP

Trots löften om det motsatta står Fröslunda IP fortfarande utan belysning och en gräsplan som tål vatten. "Den är absolut inte bortglömd", säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S). "Vi har börjat tappa förtroendet för vad våra politiker lokalt kommer att uträtta", säger Syrianskas ordförande Fredrik Krait.

Jimmy Jansson (S) och Syrianskas ordförande Fredrik Krait uttalar sig om Fröslunda IP.

Jimmy Jansson (S) och Syrianskas ordförande Fredrik Krait uttalar sig om Fröslunda IP.

Foto: Johan Petersson och Madelene Hergils

Fotboll2024-03-18 19:02

För drygt ett år sedan skrev vi om problemen på Fröslunda IP. Fredrik Krait var då irriterad över uteblivna vallöften och framförallt en bristande dialog med kommunen. Något som Marie Svensson, kultur- och fritidsnämndens ordförande, svarade på med orden: "Kommunen får bättra sig helt enkelt". Svensson sa också att "En fullt fungerande utomhusbelysning är på gång".

Sedan 2016 har det pratats om att göra något åt anläggningen och inför valet 2022 sa politikerna att belysning ska komma till Fröslunda IP.  

I oktober 2022 gick Socialdemokraterna och Moderaterna ut med en samverkansöverenskommelse, underskriven av Jimmy Jansson (S), Jari Puustinen (M), Josefine Helleday (S) och Göran Gredfors (M). I överenskommelsen är flera punkter listade, bland annat "Bygga två nya fullstora fotbollshallar och minst en uppvärmd konstgräsplan vid Ekängen och Balsta" och "Idrottsplatser som Fröslunda IP måste också få bättre förutsättningar". 

Men när nu seriespelet säsongen 2024 bara är några veckor bort har fortfarande inget hänt när det gäller den sistnämnda.

– Det som varit utmaningen med det är att den ligger ihop med ett stadsutvecklingsprojekt som heter Lagersdal. Om jag förstått det rätt nu har man gjort insatser kring belysning och annat, något som är relativt enkelt att lösa för att förlänga säsongen. Sen är ju våran bestämda uppfattning som politisk majoritet att man ska ha bättre förutsättningar även på Fröslunda IP. Det är en anläggning som behöver uppgraderas. Sen exakt hur det ska se ut finns en hel del frågetecken kring fortfarande, säger Jimmy Jansson.

Fredrik Kraits Syrianska är den största föreningen som håller till på Fröslunda IP som ligger i ett av Eskilstunas så kallade utsatta områden där idrottsverksamheter konkurrerar med kriminella gäng i rekryteringen av unga. Därför, menar Krait, är det av yttersta vikt att förutsättningarna omgående blir bättre.

– När man gång på gång skjuter på det eller inte har några riktiga svar blir det en liten sorg på något vis, att man bara skiter i det rent ut sagt. Det är den stora besvikelsen och det blir bara en uppgivenhet, säger Krait. 

Jimmy Jansson igen:

– Vi behöver stoppa in alla perspektiv. Balstas konstgräs har varit uppe till diskussion och vi vet att det finns ett initiativ kring en fotbollshall från privata aktörer, som Sebastian Larsson och Göran Pettersson. Vi tittar också på vad vi har för inomhushallar sammantaget i Eskilstuna för bollsport. Det byggs en ny vid Rekarneskolan men vad behöver vi mer utöver det för att vi ska ligga i absolut framkant och faktiskt sticka ut i kommun-Sverige vad det gäller infrastruktur för idrottsutövande. I det arbetet ligger också Fröslunda IP och den vill vi få till.  Det är tuffa ekonomiska tider men lik förbaskat ska vi ge förutsättningar. Så den är absolut inte bortglömd utan prioriterad men vi behöver ta helhetsgreppet.

– För det som händer när man gör det ena eller andra är att någon känner sig bortglömd. Vi skulle gärna ge ett besked om helheten så att alla föreningar kan känna att "okej, vi är med på banan. Vi får det här, skönt". 

Är den temporära belysningen på plats snart?

– Ja, den är på gång, under mandatperioden.Jag tror det var nån försening på grund av upphandling eller någon teknisk fråga men den är i alla fall prioriterad och ska lösa sig. 

Kan Syrianska räkna med att den är på plats under säsongen 2024?

– Vi säger så fort som möjligt. Vi är absolut inte på latsidan, det jobbas.

Jimmy Jansson pratar också om motprestationer från föreningarna.

– Hur kan vi få fler barn och ungdomar att engagera sig i idrottslivet i Eskilstuna i stort? Vi ser att det är alldeles för få. Om vi nu höjer ribban och ambitionen när det gäller infrastrukturen för att bedriva idrott med planer och hallar och allt vad det kan vara ... Vad kan föreningslivet då göra i motprestation för att se till att vi får fler barn och ungdomar som engagerar sig i stället för att ställa till med otyg och hamna snett? 

Det resonemanget köper inte Fredrik Krait.

– Det är förståeligt men politikerna vet inte om vad vi gör, de har ingen aning. Och sedan lägger de samhällets ansvar på föreningarna. Vi är ju till för att i grund och botten jobba med idrott och skapa något för ungdomarna. Sen får vi på oss att vi ska reparera och laga det som samhället misslyckas med. Hur fan gick det till?

Krait fortsätter:

– Uppenbarligen räcker inte motprestationen att vi faktiskt sysselsätter ungdomar på sin fritid. Vi ska nattvandra, vilket vi gör. Vi ska plocka skräp, vilket vi också gör. Vi ska ordna andra aktiviteter också utanför skoltid, vilket vi gör. Hur mycket ska man lägga på föreningarna egentligen och på oss som jobbar ideellt? 

– Vi är ganska uppgivna nu. Vi har inte så mycket tilltro eller förtroende kvar faktiskt och det måste jag helt ärligt säga. Sen kommer vi att samarbeta och göra det vi ska såklart, även motprestationer. Vi jobbar faktiskt inte för att tillfredsställa våra politiker, vi vill det bästa för vårt lokalsamhälle och det är därför vi gör det vi gör utanför vår kärnverksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!