Bakom seminariet ligger projektet Hjärta United, en samhällsinsatsorganisation med mål att ta sig an tuffa samhällsutmaningar och nå ut till människor som löper stor risk att hamna i ensamhet och utanförskap.
– Den samhällsnyttan som vi kan göra med klubben är viktig. Vi ser ett stort behov och det finns en viktig roll att fylla, säger Eskilstuna Uniteds tränare Magnus "Munken" Karlsson.
Under seminariet, på Elite Stadshotellet, kommer ligasponsorn för damallsvenskan OBOS att prata om hur de skapar trygga arenor i sina bostadsområden. Utöver det kommer bland annat generalsekreteraren Tomas Hoszek för Elitfotboll dam att berätta om deras hållbarhetsrapport. Den visar att 54 procent av den totala omsättningen inom svensk damfotboll går tillbaka till samhället i form av hälsa, välbefinnande, inkluderingar och sysselsättningar. Seminariet avslutas med en paneldiskussion med de olika aktörerna.
– Det finns inget slut på behovet av samhällsnyttan och särskilt inte i Eskilstuna. Det viktigaste är att vi i föreningen känner att vi är där, där vi gör mest nytta, säger Magnus Karlsson.
I arbetet kring Hjärta United har klubben flera exempel.
Besöken på serviceboendena Värjan och Strigeln där lagets a-lagspelare fungerar som extraresurser för äldre och vidare till Work United där klubben via sina nätverk stöttar de som står längst ifrån arbetsmarknaden. Ytterligare ett projekt är Ronjabollen, som riktar sig specifikt till ungdomar.
Tidigare i år ledde detta samlade arbete till att man belönades med det prestigefyllda stipendiet UEFA Foundation for Children.
– Det är något vi är stolta över och det är härligt att vara delaktig i en förening som har så starka värderingar förutom att vinna matcher på fotbollsplanen, säger Emre Gürler som är hållbarhetsansvarig för projektet.
Sandi Sharro Haddad, som spelade i United mellan åren 2005–2011, är också en av de som talar på seminariet. Hon är projektledare för Ronjabollen som hon startade upp i Årbyskolan under april 2018.
– Min ambition var att utveckla projektet och idag har vi en lärlingstrappa där ungdomarna har olika färgkoder på deras tröjor beroende på hur långt de har kommit i sin resa i Ronjabollen. Så en tjej som varit med ett år kan nästa år bli en ledare vilket sedan kan bli första raden på deras cv. Så det är ett långsiktigt arbete och hållbart för Eskilstuna och oss som förening.