Zlatan: Vi förtjänade inte att åka ut

I tisdags: tillbaka i landslaget. På torsdagskvällen: tillbaka i klubblaget. Zlatan Ibrahimovic fick ett bra läge, men kunde inte rädda sitt Milan. Efter 0–1 mot Manchester United är Milan utslaget ur Europa League. –Jag är ledsen, den skulle ha gått in, säger Ibrahimovic om målchansen.

Zlatan Ibrahimovic är tillbaka efter skada, men börjar på bänken mot Manchester United. Arkivbild.

Zlatan Ibrahimovic är tillbaka efter skada, men börjar på bänken mot Manchester United. Arkivbild.

Foto: Spada/LaPresse/AP/TT

Fotboll2021-03-18 20:19

Matchklockan hade tickat upp till 65 minuter när Zlatan Ibrahimovic sprang ut på San Siros gräsmatta. 39-åringen var tillbaka i truppen efter en lårskada, men bedömdes inte vara tillräckligt återställd för att kunna starta. När han väl kom in mot sin tidigare klubb Manchester United – som han gjorde 29 mål på 53 matcher för 2016–2018 – var det med uppdraget att försöka rädda Milan kvar i Europa League.

Den första åttondelsfinalen i England, som Ibrahimovic missade, slutade 1–1, sedan danske mittbacken Simon Kjær kvitterat sent för Milan. I returmatchen återvände Paul Pogba efter en skada och gjorde 1–0 för Manchester United, bara minuter efter det att han hade hoppat in i början av den andra halvleken.

Det var läget för Ibrahimovic när han gjorde entré.

Kanonläge

Det dröjde inte tio minuter innan han kom till ett kanonläge. Men den hårda nicken gick lite för rakt på Manchester United-burväktaren Dean Henderson, som med nöd och näppe räddade till hörna.

– Jag var säker på att den skulle gå in, men den gick för centralt. Det var som mot Inter, jag träffade målvakten. Och jag är ledsen, den skulle ha gått in, säger Ibrahimovic till Milan TV efter matchen, rapporterar Expressen.

Ett mål där hade kunnat ta matchen till förlängning. Men mer än så blev det inte, för varken Ibrahimovic eller Milan, som inte fick till någon forcering. Manchester United är i stället vidare i Europa League med totalt 2–1.

– Det är en stor besvikelse, för vi spelade väldigt bra i de två matcherna. Vi gjorde ett misstag och släppte in ett mål, säger Ibrahimovic till Sky Sport Italia, enligt sajten Football Italia.

– Vi förtjänade inte att åka ut i dag, men så är fotboll. Man lär sig från de dåliga stunderna och växer av dem. Vi tittar framåt och säsongen är inte över, fortsätter 39-åringen.

Hemma i Serie A har Ibrahimovic siktet inställt på serieledningen. Milan ligger tvåa, nio poäng efter ledande Inter.

– Jag vill spela för att vinna något, säger han.

"Satte press"

I Europa League är det nu Manchester United som rusar vidare till kvartsfinal. Mot Milan spelade Victor Nilsson Lindelöf, som så ofta, 90 minuter i Premier League-lagets mittlås och gjorde det bra.

– Zlatan satte press på oss när han kom in och fick några chanser. Men han är en fantastisk fotbollsspelare. Jag önskar honom lycka till, säger Nilsson Lindelöf i kanal 9.

På måndag ansluter både han och den comebackande Ibrahimovic till Sveriges landslag inför VM-kvalmatcherna mot Georgien hemma och Kosovo borta.

Tottenham föll ihop

Tidigare under torsdagskvällen tog sig Arsenal programenligt vidare till kvartsfinal i turneringen. Det blev visserligen 0–1 hemma i London mot Olympiakos, sedan gästernas storstjärna Youssef El Arabi nätat. Men då Arsenal vann det första mötet med 3–1 på bortaplan så räckte det alltså för avancemang.

Däremot är Arsenals ärkerival Tottenham sensationellt utslaget, detta trots att "Spurs" hade 2–0 att gå på från hemmamatchen mot Dinamo Zagreb. Då den kroatiska mästarklubben dessutom hade skakats av att tränaren Zoran Mamic avgått så sent som i måndags, efter att ha dömts till fängelse för bedrägeri, så trodde kanske många att Tottenham tämligen enkelt skulle ta sig vidare.

Men Dinamo Zagreb, och Mislav Orsic, ville annat. 28-åringen gjorde två mål under ordinarie matchtid, vilket betydde 2–0 och förlängning. Väl där slog Orsic till med sitt tredje mål för kvällen och skickade ut Tottenham. Jubel i Dinamo Zagreb, som därmed svarat för sin bästa insats i en europeisk cup sedan klubben nådde kvartsfinal i cupvinnarcupen 1969–1970. Depp i Tottenham, som bara är på åttonde plats i Premier League.

Helander utslagen

Norska Molde, med Andreas Linde i målet, 2–1-besegrade La Liga-laget Granada i returmatchen, som på grund av coronarestriktionerna spelades i Budapest. Men Granada vann det första mötet med 2–0 och gick därmed till kvartsfinal. Vidare är även Roma, som bortabesegrade Sjachtar Donetsk med 2–1 och totalt 5–1.

För Filip Helander och hans nyblivna skotska ligamästare Rangers blev det uttåg. Rangers hade 1–1 från det första mötet med Slavia Prag, men föll på hemmaplan med 0–2 och totalt 1–3. Landslagsbacken Filip Helander satt på bänken hela matchen.

Kvartsfinalerna lottas på fredagen, och avgörs 8 respektive 15 april.

Fakta: Kvartsfinallagen

Följande lag har nått kvartsfinal i Europa League 2020–21:

+ Ajax (totalt 5–0 mot Young Boys).

+ Villarreal (totalt 4–0 mot Dynamo Kiev).

+ Roma (totalt 5–1 mot Sjachtar Donetsk).

+ Arsenal (totalt 3–2 mot Olympiakos).

+ Dinamo Zagreb (totalt 3–2, efter förlängning, mot Tottenham).

+ Manchester United (totalt 2–1 mot Milan).

+ Slavia Prag (totalt 3–1 mot Rangers).

+ Granada (totalt 3–2 mot Molde).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!